Κονγκό – Έμπολα: Δεύτερος ασθενής, συγγενής του πρώτου θύματος, υπέκυψε

Embola

Δεύτερος θάνατος από τον ιο Έμπολα σημειώθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση νέου ξεσπάσματος της θανατηφόρας επιδημίας στη χώρα.

Το γεγονός ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Γενετικά τεστ έδειξαν ότι μια μόλυνση που επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί νέο συμβάν το οποίο δεν συνδέεται με την προηγούμενη επιδημία του Έμπολα το τέλος της οποίας κηρύχθηκε τον Δεκέμβριο, διευκρίνισε χθες Δευτέρα ο ΠΟΥ στο Twitter.

Ο δεύτερος ασθενής που υπέκυψε ήταν μια γυναίκα, συγγενής του πρώτου κρούσματος, επεσήμανε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Ο πρώτος ασθενής, ένας 31χρονος φοιτητής, εμφάνισε συμπτώματα στις 5 Απριλίου, αλλά δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια πριν τη μία εβδομάδα. Στις 21 Απριλίου διακομίστηκε σε κέντρο θεραπείας Έμπολα στην Μπαντάκα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ισημερινού της ΛΔ Κονγκό, όπου και πέθανε την ίδια ημέρα.

Το πρώτο κρούσμα είχε περίπου 74 επαφές οι οποίες παρακολουθούνται.

Στη χώρα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν 13 ξεσπάσματα του Έμπολα, περιλαμβανομένου ενός την περίοδο 2018-2020 στα ανατολικά που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους, ο δεύτερος μεγαλύτερος απολογισμός από την νόσο.

Το 2021 επιδημία του Έμπολα που κηρύχθηκε στην Μπένι (ανατολικά) διήρκεσε «δύο μήνες και εννέα ημέρες», με 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 ήταν θανατηφόρα.

Το 2020, στην Μπαντάκα, ο ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό είχε προκαλέσει τον θάνατο 55 ανθρώπων επί συνόλου 130 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

 

Πηγή:cnn.gr

 There are no comments

Add yours

Facebook