Η Ρωσία ενδέχεται να χρεοκοπήσει τις επόμενες ημέρες – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Russian-ruble-

Η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει στην αθέτηση των πληρωμών των χρεών της στον απόηχο των πρωτοφανών κυρώσεων για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας – περίπου 315 δισ. δολάρια – έχουν παγώσει λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα θα αποπληρώσει τους πιστωτές της από «χώρες που δεν είναι φιλικές» σε ρούβλια έως ότου αρθούν οι κυρώσεις. Αυτό είναι κάτι που δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Οι οίκοι αξιολόγησης θα θεωρούσαν πιθανότατα αυτή την επιλογή της Ρωσίας ως αθέτηση υποχρεώσεων, δηλαδή η Μόσχα να αποπληρώσει χρέος που εκδόθηκε σε δολάρια ή σε ευρώ με άλλα νομίσματα όπως το ρούβλι ή το κινεζικό γουάν.

Η χρεοκοπία θα μπορούσε να επέλθει ήδη από σήμερα, καθώς η Μόσχα πρέπει να αποπληρώσει 117 εκατ. δολάρια σε τόκους που αφορούν σε κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε δολάρια. Γενικά, αν και η Ρωσία έχει εκδώσει ομόλογα που μπορούν να αποπληρωθούν σε πολλαπλά νομίσματα από το 2018, αυτές οι πληρωμές πρέπει να γίνονται σε δολάρια ΗΠΑ.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε σε διάρκεια συνέντευξης στο Face the Nation του CBS πως «η Ρωσία έχει τα χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά».

Την περασμένη εβδομάδα, η Fitch Ratings υποβάθμισε το ρωσικό χρέος, λέγοντας ότι η προθυμία και η ικανότητα της Μόσχας να εξυπηρετήσει τα χρέη της έχει υπονομευτεί και ότι η χρεοκοπία «είναι επικείμενη». Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να αποπληρώσει τους πιστωτές της σε συγκεκριμένες χώρες σε ρούβλια.

Αναλυτές της Capital Economics ανέφεραν ότι μια χρεοκοπία αντικατοπτρίζεται ήδη στην τιμή των ρωσικών ομολόγων σε δολάρια, τα οποία έχουν καταρρεύσει και διαπραγματεύονται σε τιμή μόλις 20 σεντς ανά δολάριο.

Οι πληρωμές τόκων που πρέπει να πληρωθούν σήμερα συνοδεύονται από περίοδο χάριτος 30 ημερών. Ωστόσο, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα μπορούσαν να κηρύξουν τη Ρωσία σε χρεοκοπία πριν από τη λήξη αυτής της περιόδου, εάν η Μόσχα δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να πληρώσει το χρέος της.

Η Ρωσία χρεοκόπησε για τελευταία φορά το 1998.

 

Πηγή:cnn.grThere are no comments

Add yours

Facebook