Ένα μωρό σπάνιου καρχαρία που θυμίζει… άλιεν βρέθηκε στη Νέα Ζηλανδία

index

Με ημιδιαφανές και ζελατινώδες δέρμα, και με ένα ζευγάρι τεράστια μαύρα μάτια στο μυτερό κεφάλι, το μωρό ενός σπάνιου καρχαρία-φάντασμα δικαίως θύμισε στους Νεοζηλανδούς επιστήμονες… άλιεν.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα (NIWA) πρόκειται για έναν καρχαρία που εκκολάφθηκε πρόσφατα.

Βρέθηκε στα 1.200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κοντά στην ανατολική ακτή της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας και ανήκει σε ένα από τα 50 είδη των καρχαριών-φάντασμα, που είναι γνωστοί και ως χίμαιρα.

karcharias fantasma enilikas
Καρχαρίας-φάντασμα που βρέθηκε το 2007 στα ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνιας (φωτ.: MBARI)

Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν πρόκειται ακριβώς για καρχαρίες αλλά για συγγενικό είδος που έχει ομοιότητες με τα σαλάχια, καθώς ο σκελετός είναι από χόνδρο. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να εντοπιστούν μιας και ζουν σε μεγάλα βάθη· ακόμα πιο σπάνιο είναι να βρεθεί ένα μωρό τους.

Το νεογέννητο που μελετούν τώρα οι Νεοζηλανδοί πιάστηκε σε δίχτυ που χρησιμοποίησε το NIWA προκειμένου να υπολογίσει τον πληθυσμό ενός τοπικού ψαριού, του γρεναδιέρου.

karcharias fantasma kapsoyles
Οι κάψουλες όπου γίνεται η εκκόλαψη (φωτ.: NIWA / Brit Finucci)

Τα έμβρυα των συγκεκριμένων καρχαριών αναπτύσσονται σε κάψουλες αυγών στο βυθό και τρέφονται από έναν κρόκο μέχρι να έρθει η ώρα της εκκόλαψης. «Γνωρίζουμε ελάχιστα για το είδος. Καταλάβαμε ότι πρόκειται για καρχαρία-φάντασμα που προσφάτως εκκολάφθηκε διότι η κοιλιά του ήταν γεμάτη κρόκο», δήλωσε η Μπριτ Φινούτσι, επιστήμονας στο NIWA.

Από τη μελέτη του μικρού καρχαρία ενδεχομένως να προκύψει σε ποιο είδος ακριβώς ανήκει, και ίσως οι επιστήμονες πάρουν και απαντήσεις για το πώς αλλάζουν χρώμα, μέγεθος και διατροφικές συνήθειες μέχρι την ενηλικίωση.

 

πηγή:pontosnewsThere are no comments

Add yours

Facebook