Συρία: Η Γαλλία θα συνεχίσει να επαναπατρίζει παιδιά τζιχαντιστών, όχι όμως ενήλικα πρόσωπα

1221_syria-history

Μέχρι στιγμής έχουν επαναπατριστεί στη Γαλλία 35 παιδιά, στη μεγάλη πλειονότητά τους ορφανά

Η Γαλλία θα συνεχίσει, στο μέτρο που θεωρεί πως είναι εφικτό, να επαναπατρίζει παιδιά τζιχαντιστών από τη βορειοανατολική Συρία, αποκλείει όμως κάθε τέτοιο ενδεχόμενο για ενήλικα πρόσωπα, επανέλαβε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Για τα παιδιά θα συνεχίσουμε, για τους απομονωμένους ανήλικους, τα ορφανά, αυτά που οι μητέρες τους αποδέχονται να φύγουν (…) διεξάγοντας κάθε φορά εξαιρετικά επικίνδυνες επιχειρήσεις», είπε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα αυτή παραμένει «πάντοτε εμπόλεμη».

«Θα το εξετάσω (…) αλλά όχι για τα ενήλικα πρόσωπα», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας το δόγμα του Παρισιού ως προς το ζήτημα αυτό.

Μέχρι στιγμής έχουν επαναπατριστεί στη Γαλλία 35 παιδιά, στη μεγάλη πλειονότητά τους ορφανά.

Περίπου 80 γυναίκες με τη γαλλική υπηκοότητα που πήγαν στη Συρία και εντάχθηκαν στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και κάπου 200 παιδιά κρατούνται σε καταυλισμούς στις περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο, στη βορειοανατολική Συρία.

Ο διάσημος γάλλος ψυχίατρος Μπορίς Σιρουλνίκ απηύθυνε έκκληση τον Ιανουάριο στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να επαναπατρίσει τα παιδιά, καθώς και τις μητέρες, κρίνοντας πως εγείρουν «απειλή για την ασφάλειά μας».

Δικηγόροι, κοινοβουλευτικοί, ΜΚΟ και η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν καλέσει επανειλημμένα τις γαλλικές αρχές να προχωρήσουν στον επαναπατρισμό των σχεδόν 300 προσώπων αυτών.

Οι τελευταίες όμως συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολιτική επαναπατρισμών κατά περίπτωση για τα παιδιά, ενώ θεωρούν πως τα ενήλικα πρόσωπα πρέπει να δικαστούν επιτόπου.

«Θα πρέπει να υπάρξει, όταν η κατάσταση σταθεροποιηθεί στη Συρία, κάτι που δεν έχει συμβεί, μια δικαιοδοσία που θα το αναλάβει αυτό, σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει καμία έξοδος», συνόψισε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Πηγή:protothema


There are no comments

Add yours

Facebook