Η παγωμένη σπηλιά των Άλπεων – Ένα από τα θαύματα της φύσης

ελβετια_-_reuters-768×480

Η παγωμένη σπηλιά στις ελβετικές Άλπεις αποτελεί ένα από τα πολλά μικρά θαύματα της φύσης. Μια κοιλότητα του εδάφους, ύψους τουλάχιστον 20 μέτρων, η οποία σχηματίζεται φυσικά χάρη στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και το έντονο χιόνι. 

«Είναι εκπληκτική η αίσθηση του φρέσκου αέρα. Είναι φανταστικό να βλέπεις τι μπορεί να κάνει η φύση» ισχυρίζεται ο Jens Baehrand, ένας από τους επισκέπτες του Glacier 3000, όπως έχει ονομαστεί το σημείο. 

Το παγωμένο σπήλαιο δημιουργείται μέσω του φαινομένου του «σιφωνιού». Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι κοιλότητες γεμίζουν νερό από το λιώσιμο του χιονιού. Τον χειμώνα, αυτό το νερό μετατρέπεται σε πάγο.  

i-pagomeni-spilia-ton-alpeon-ena-apo-ta-thaymata-tis-fysis0

Όμως, πίσω από την απερίγραπτη και απαράμιλλη ομορφιά, ελλοχεύει ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όλοι οι μόνιμοι παγετώνες των ελβετικών Άλπεων θα έχουν εξαφανιστεί έως το 2100. 

Άλλωστε, το μέγεθός τους έχει συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 10% μέσα στην τελευταία 5ετία. 

i-pagomeni-spilia-ton-alpeon-ena-apo-ta-thaymata-tis-fysis1

Και ο Glacier 3000 δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς μικραίνει κατά περίπου πέντε μέτρα κάθε χρόνο.  

Για το χειμερινό καταφύγιο του Les Diablerets, το οποίο γειτνιάζει με το εντυπωσιακό σπήλαιο, η κλιματική αλλαγή ισούται με οικονομική καταστροφή, καθώς κάθε χρόνο το επισκέπτονται 8.000 τουρίστες. 

i-pagomeni-spilia-ton-alpeon-ena-apo-ta-thaymata-tis-fysis2

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι έως το 2030 η περιοχή θα μετράει ίσες μέρες βροχής – χιονιού, ως απόρροια της μείωσης της χιονόπτωσης κατά 25%. 

Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να μεταβαίνουν βορειότερα κατά 200 μέτρα, προκειμένου να βρουν ίδια ποσότητα χιονιού με αυτή που υπάρχει σήμερα στο Les Diablerets. 

  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαμονή σας αλλά και μοναδικά πακέτα προσφορών για Ελλάδα & Εξωτερικό για τα μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : support@diplomattravel.gr
    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/ 

*Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το πρακτορείο Reuters

moneyreview.gr με πληροφορίες από euronewsThere are no comments

Add yours

Facebook