Γιατί αυτό το road trip στη Γροιλανδία κοστίζει 18 εκατομμύρια ευρώ

pagetonas-2048×1365

Οι ταξιδιώτες θα οδηγήσουν σε μέρη που δεν έχει φτάσει ποτέ ξανά άνθρωπος

Υπάρχει τουρισμός για μικρομεσαίους, για οικονομικά άνετους και για πάρα πολύ εύπορους. Αν μιλάμε για τους τελευταίους, το 2021 ήταν η χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη άνοδο του διαστημικού τουρισμού. Το 2023, ίσως, δημιουργήσει μία νέα τάση.

 Η εταιρεία Αriodante Travel η οποία ειδικεύεται στα luxury ταξίδια οργανώνει μία «εκδρομή» σε ανεξερεύνητα μέρη του Αρκτικού Κύκλου στη Γροιλανδία. Οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν σε μέρη που δεν έχει ξαναπατήσει ανθρώπινο πόδι ενώ θα πάρουν μέρος και σε επιστημονικές έρευνες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Ο μόνος «μικρός» περιορισμός για να συμμετέχει κανείς; Η τιμή του εκδρομικού πακέτου για ένα ταξίδι που θα γράψει ιστορία είναι 21 εκατομμύρια δολάρια (18,3 εκατομμύρια ευρώ).
 Το ταξίδι -το οποίο είναι σχεδιασμένο για μόνο έναν ταξιδιώτη ο οποίος μπορεί να φέρει μαζί του έως δύο άτομα- είναι χωρισμένο σε στάδια. Μέσα στο 2022 θα πραγματοποιηθεί πρώτα ένα προπαρασκευαστικό ταξίδι στην Ισλανδία, Εκεί ο τυχερός ταξιδιώτης και οι δύο καλεσμένοι του θα δουν πως κατασκευάζονται τα ειδικά οχήματα που χρησιμοποιούνται στην Αρκτική και θα μάθουν να τα οδηγούν πάνω στο χιόνι και τον πάγο. Επίσης θα παρακολουθήσουν και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιβίωσης σε πολικές συνθήκες.
Όμως αυτή η πραγματικά μοναδική εμπειρία ξεκινάει ουσιαστικά τον Απρίλιο του 2023. Αρχίζει με ένα εορταστικό δείπνο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου στο οποίο θα είναι παρόντες και άνθρωποι- θρύλοι των εξερευνήσεων και της περιπέτειας. Από εκεί οι συμμετέχοντες θα πετάξουν για τη Νορβηγία και από εκεί θα κατευθυνθούν στον Station Nord, μία στρατιωτική και επιστημονική βάση στη Γροιλανδία η οποία βρίσκεται πάνω από 1.500 χιλιόμετρα βορειότερα από τον Αρκτικό Κύκλο και περίπου 600 χιλιόμετρα νοτιότερα από τον Βόρειο Πόλο.

Από εκεί ξεκινάει ένα ταξίδι 7 ημερών με τα οχήματα. Φυσικά δεν θα είναι μόνοι τους αλλά μαζί με ένα πλήρωμα 22 ανθρώπων οι οποίοι θα έχουν ήδη περάσει πολύ σκληρή προετοιμασία διάρκειας αρκετών εβδομάδων. Aνάμεσά τους θα είναι επιστήμονες, ένας γιατρός, ένας σεφ αλλά και εικονολήπτες. Η αποστολή θα επιχειρήσει να βρεθεί σε σημεία που δεν έχει πατήσει ποτέ ξανά ανθρώπινο πόδι.

Σε αντίθεση με τον Νότιο Πόλο που βρίσκεται στο χερσαίο έδαφος της Ανταρκτικής, ο Βόρειος Πόλος, το σημείο που ορίζει το γεωραφικό πλάτος των 90 μοιρών βρίσκεται στα παγωμένα νερά του Αρκτικού Ωκεανού. Στο τέλος του ταξιδιού οι εξερευνητές-τουρίστες θα μεταφερθούν μέσω αέρος σε ένα superyacht. Εκεί θα έχουν την επιλογή είτε να φτάσουν έως τον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο είτε να επιστρέψουν σπίτια τους. Εδώ που τα λέμε κάποιος που έχει πληρώσει τόσο πολλά χρήματα για να φτάσει έως εκεί δύσκολα δεν θα θελήσει να φτάσει έως το τέλος. Η Ariodante λέει πως κάθε κομμάτι του ταξιδιού θα γίνει με πολυτέλεια αλλά και με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος.

«Το να οδηγείς στον βόρειο αρκτικό Κύκλο είναι σίγουρα τιμή και προνόμιο αλλά και μια απίστευτη πρόκληση» δήλωσε στο Travel + Leisure ο ιδρυτής της εταιρείας, Ricardo Araujo. «Δεν έχω λόγια να περιγράψω την απόλυτη απομόνωση και την ομορφιά του τοπίου. Δεν υπάρχει μέρος στη Γη που να προκαλεί περισσότερο την ανθρώπινη σκέψη».

 Προσθέτει πως μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του ταξιδιού οι συμμετέχοντες θα γράψουν ιστορία έχοντας υποψηφιότητα «για αρκετά ρεκόρ Guinness» καθώς ο στόχος «είναι να ανακαλύψουμε μία ή περισσότερες νησίδες θαμμένες κάτω από τον πάγο και να μετατοπίσουμε λίγο πιο πέρα αυτό που θεωρείται σήμερα το βορειότερο κομμάτι γης του πλανήτη. Με αυτό τον τρόπο θα διευρύνουμε τη γνώση για τη Γη».

Η αποστολή ελπίζει να συλλέξει επιστημονικά δεδομένα από -έως σήμερα- ανεξερεύνητες περιοχές, ανάμεσά τους παγετώνες που έως τώρα έχουμε δει μόνο μέσω drone και πτητικές αποστολές, κάτι που θα βελτιώσει τη γνώση μας πάνω στην κλιματική αλλαγή. Άλλωστε η Γροιλανδία είναι η χώρα- βαρόμετρο για τους επιστήμονες στην κατανόηση του συγκεκριμένου ζητήματος. Και φυσικά ο περιπετειώδης ταξιδευτής θα μπορέσει να δει τα άγρια ζώα της Αρκτικής από κοντά. Δηλαδή, πολικές αρκούδες, θαλάσσιους ίππους, φάλαινες και άλλα. Ίσως απολαύσει μάλιστα και ένα μοναδικό ουράνιο φαινόμενο όπως το Βόρειο Σέλας.

Όσον αφορά την πάρα πολύ υψηλή τιμή; Σκεφτείτε ότι 120 άνθρωποι θα εργαστούν για 13 μήνες για να προετοιμάσουν αυτή την περιπέτεια, χρησιμοποιώντας δορυφόρους, δεδομένα επιστημονικών ερευνών και βοήθεια από τις ένοπλες δυνάμεις της Δανίας. Επίσης η τιμή των 21 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει και την κατασκευή των εφτά οχημάτων που θα χρησιμοποιηθούν στο ταξίδι. «Θα είναι μία περιπέτεια εμπειρία ζωής» καταλήγει ο Araujo. Πράγματι θα είναι, δεν υπάρχει λόγος να το αμφισβητήσουμε, αρκεί να έχει κάποιος 21 εκατομμύρια δολάρια.
πηγή- travel.gr


There are no comments

Add yours

Facebook