Παραίτηση της κυβέρνησης και βίαια επεισόδια στο Καζακστάν λόγω της αυξήσεις των καυσίμων

60332353_101

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, της τεράστιας σε έκταση πρώην σοβιετικής δημοκρατίας στην Κεντρική Ασία, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ, έκανε δεκτή τη νύχτα την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ασκάρ Μαμίν και κήρυξε μεγάλο μέρος της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά το ξέσπασμα οργής μέσω διαδηλώσεων για την εκτίναξη της τιμής των καυσίμων.

Ο πρόεδρος Τοκάγεφ διόρισε μεταβατικό πρωθυπουργό τον Αλιχάν Σμαΐλοφ, όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Μέχρι πρότινος, ο νέος πρωθυπουργός ήταν α” αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Την Τρίτη το βράδυμ εικόνες από την Άλμα Άτα, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, έδειχναν δυνάμεις καταστολής και οχήματα ελέγχου πλήθους να έχουν συγκεντρωθεί σε κεντρικά σημεία.

Αυτοκίνητα της αστυνομίας φέρονται να έχουν πυρποληθεί, ενώ οι διαδηλωτές φαίνεται να αψηφούν τις υπό το μηδέν θερμοκρασίες προκειμένου να εκδηλώσουν την οργή τους για την κατάσταση όσον αφορά στα καύσιμα.

Το διαδίκτυο στις κινητές συσκευές έχει πέσει, ενώ οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων έχουν μπλοκαριστεί.

«Όλα τα καλέσματα για εισβολή ή επίθεση σε κυβερνητικά κτίρια είναι απολύτως παράνομα», τόνισε ο Τοκάγεφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την Τρίτη το βράδυ.

Μέσω Twitter, ο επικεφαλής του καζακικού κράτους κατηγόρησε, σχετικά με τις διαδηλώσεις, «πρόσωπα με καταστροφικές προθέσεις, που θέλουν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα και την ενότητα της κοινωνίας».

Εντός της ημέρας, ωστόσο, όπως είπε ο Τοκάγεφ, η κυβέρνηση θα συνεδριάσει για να συζητήσει τα κοινωνικά και οικονομικά αιτήματα των διαδηλωτών.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις επαρχίες του Αλμάτι και του Μάνγκισταου θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων.

Κύριο επίδικο των διαδηλώσεων είναι ο διπλασιασμός μέσα σε λίγες ημέρες της τιμής του υγραερίου (LPG), το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά στο δυτικό Καζακστάν, χρησιμοποιούν για να εφοδιάζουν τα αυτοκίνητά τους.

Ο Τοκάγεφ ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ορίσει πλαφόν 50 τένγκε (0,10 ευρώ) το λίτρο στο LPG, περίπου στο μισό της σημερινής τιμής του στην αγορά στην επαρχία Μάνγκισταου.

Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, οι διαδηλώσεις έλαβαν πιο ανοικτά πολιτικό χαρακτήρα κατά της έλλειψης λογοδοσίας των κυβερνώντων, σε μία χώρα που κυβερνάται εδώ και δεκαετίες από ένα αυταρχικής κοπής καθεστώς.

Ο Τοκάγεφ έλαβε το δαχτυλίδι της εξουσίας από τον επί δεκαετίες ηγέτη του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος ηγείτο της χώρας ήδη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης (τότε ως στέλεχος του ΚΚΣΕ) και παρέμεινε πρόεδρός της έως και το 2019.

πηγή-capitalThere are no comments

Add yours

Facebook