«Ψυχρή πανσέληνος»: Εικόνες από το τελευταίο γεμάτο φεγγάρι του χρόνου

AP21353679374150
ΕΠΙΣΗΣ ΓΝΩΣΤΟ ΩΣ ΤΟ «ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ» ΚΑΙ ΤΟ «ΦΕΓΓΑΡΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΟΥΛ»

Ητελευταία πανσέληνος του 2021, γνωστή ως «Ψυχρή πανσέληνος» έφτασε στο αποκορύφωμα της το βράδυ του Σαββάτου στις 23:32, σύμφωνα με τη NASA και ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα.

Η Ψυχρή Πανσέληνος του Δεκεμβρίου, η μεγαλύτερη πανσέληνος του έτους, είναι το τελευταίο γεμάτο φεγγάρι της χρονιάς το οποίο ήταν ορατό μέχρι και σήμερα το πρωί.

Η Ψυχρή Πανσέληνος ονομάστηκε έτσι για προφανείς λόγους, καθώς αυτή η εποχή του έτους φέρνει μεγάλες, κρύες νύχτες.

Ψυχρή πανσέληνος»: Εικόνες από το τελευταίο γεμάτο φεγγάρι του χρόνου | LiFO

Άλλες παλιές ευρωπαϊκές ονομασίες της πανσελήνου αυτής είναι το «Φεγγάρι της Βελανιδιάς» (Oak Moon) και το «Φεγγάρι πριν από το Γιούλ» (Moon before Yule), την τριήμερη γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου που γιορταζόταν στην προχριστιανική Ευρώπη.

Η ονομασία «Φεγγάρι της Βελανιδιάς» μπορεί να παραπέμπει στους Δρυίδες, έναν αρχαίο λαό που ζούσε στη σημερινή Βρετανία και Γαλλία.

Ψυχρή πανσέληνος»: Εικόνες από το τελευταίο γεμάτο φεγγάρι του χρόνου | LiFO

Οι Δρυίδες λέγεται ότι μάζευαν γκι από βελανιδιές, σύμφωνα με ένα κείμενο του πρώτου αιώνα μ.Χ. Το γκι, ένα αειθαλές παρασιτικό φυτό που αναπτύσσεται σε άλλα δέντρα, είναι συχνά ορατό τους χειμερινούς μήνες, όταν τα δέντρα-ξενιστές χάνουν τα φύλλα τους.

 

Ψυχρή πανσέληνος»: Εικόνες από το τελευταίο γεμάτο φεγγάρι του χρόνου | LiFO

Οι μικροί, κολλώδεις λευκοί καρποί εμφανίζονται από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Καλιφόρνιας.

 

 

πηγή- lifoThere are no comments

Add yours

Facebook