Forbes: H Κερκίνη στα πέντε πιο εντυπωσιακά θαύματα της φύσης στα Βαλκάνια

PIC6

Την ίδια ώρα ωστόσο, απογοητευτική είναι η εικόνα περιμετρικά της λίμνης από τις εγκαταλειμμένες και λεηλατημένες υποδομές – Καταγγελίες του σωματείου επαγγελματιών

Στο TOP 5 των «εκπληκτικών θαυμάτων της φύσης», που θα πρέπει να επισκεφθεί κάποιος στα Βαλκάνια, περιλαμβάνει τον σπάνιο υγρότοπο της Κερκίνης το κορυφαίο Forbes, αναγνωρίζοντας τη σημασία και την σπουδαιότητα της λίμνης που αν και τεχνητή έγινε ουσιαστικά ένα με το φυσικό περιβάλλον.

Την ίδια ώρα ωστόσο η κατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο είναι απελπιστική, με τους επαγγελματίες της περιοχής να καταγγέλλουν δήμο Σιντικής και Π.Ε. Σερρών για την άσχημη εικόνα.
PIC
O travel blogger του Forbes Jared Ranahan, παρουσιάζει τη δική του λίστα, προτείνοντας στους ξένους επισκέπτες να ταξιδέψουν στις βαλκανικές χώρες και να ανακαλύψουν προορισμούς – θαύματα της φύσης. «Κατάφυτες κοιλάδες, πανύψηλα βουνά και μια ποικιλία γηγενών βαλκανικών ειδών είναι μερικά μόνο από τα κυριότερα αξιοθέατα που περιμένουν τους επισκέπτες αυτής της ιστορικής περιοχής» λέει, συμπεριλαμβάνοντας στη λίστα του, εκτός από την Κερκίνη, τα: Εθνικό Πάρκο Una (Βοσνία – Ερζεγοβίνη), Εθνικό Πάρκο Tara (Σερβία), Εθνικό Πάρκο Κοιλάδας Βαλμπόνα (Αλβανία) και Εθνικό Πάρκο Πιρίν (Βουλγαρία)
PIC1
Γράφει συγκεκριμένα για την Κερκίνη o Ranahan: «Η σημερινή Λίμνη Κερκίνη είναι ένας παράδεισος για παρατηρητές πουλιών αλλά αυτό το ειδυλλιακό σώμα νερού είναι στην πραγματικότητα μια πρόσφατη εφεύρεση, που δημιουργήθηκε το 1932 με το φράγμα ενός κοντινού ποταμού. Με την πάροδο του χρόνου η Λίμνη Κερκίνη εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο περιζήτητα σημεία παρατήρησης πουλιών σε όλη την Μακεδονία, με πάνω από 300 είδη πτηνών να καταγράφονται κατά μήκος των νερών της όλα αυτά τα χρόνια. Τα πουλιά –συμπεριλαμβανομένων των λευκών πελεκάνων και των φλαμίνγκο- είναι το κύριο αξιοθέατο εδώ αλλά οι τυχεροί επισκέπτες μπορεί να καταφέρουν να εντοπίσουν και ένα κοπάδι εισαγόμενων νεροβούβαλων».

Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών Κερκίνης κ.Γιάννης Ρέκλος, θεωρεί σημαντικό το δημοσίευμα του Forbes, τονίζοντας πως: «το γεγονός πως η Κερκίνη αναγνωρίζεται ως ένα από τα πέντε θαυμαστά φυσικά τοπία των Βαλκανίων, αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο. Είμαστε σ’ ένα παράδεισο και χαιρόμαστε που αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς».

Διεθνής αναγνώριση, αλλά εγκατάλειψη…

Ωστόσο την ίδια ώρα που το Forbes εκθειάζει την Κερκίνη και τον σπάνιο υγρότοπο, απογοητευτική είναι η κατάσταση στους «βασικούς» σταθμούς γύρω από την λίμνη, σύμφωνα με το σωματείο Επαγγελματιών. Εγκαταλειμμένες και λεηλατημένες υποδομές και χώροι υγιεινής, προβληματική καθαριότητα, προβληματική πρόσβαση και ανύπαρκτη σήμανση, συνθέτουν το σκηνικό της «άλλης» Κερκίνης, που απογοητεύει τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες.

PIC3
«Οι επαγγελματίες αναγνωρίζουμε σαφώς πως η Κερκίνη αποτελεί ένα στολίδι για την περιοχή μας. Δεν θα έλεγα το ίδιο για τους αρμόδιους φορείς. Η λίμνη μέσα είναι ένας παράδεισος, αλλά έξω περιμετρικά -σε σημαντικούς «σταθμούς» όπως τα λιμανάκια των χωριών Κερκίνη και Μανδράκι- η εικόνα είναι απογοητευτική» λέει ο κ.Ρέκλος, επισημαίνοντας πως επανειλημμένως έχουν απευθύνει στον δήμο Σιντικής, μεγάλο μέρος της λίμνης ανήκει στα διοικητικά του όρια, και στην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς.
Ο πρόεδρος του σωματείου Επαγγελματιών Κερκίνης, ζητάει από τον δήμο Σιντικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να αντιστραφεί η άσχημη εικόνα περιμετρικά της λίμνης και από το υπουργείο Τουρισμού να δείξει ενδιαφέρον για έναν προορισμό που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες λάτρεις εναλλακτικών μορφών τουρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Κερκίνη είναι μια τεχνητή λίμνη στο Β.Δ άκρο των Σερρών, που σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα κοντά στο χωριό Λιθότοπος. Είναι ένας από τους δέκα υγροτόπους Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας (Σύμβαση RAMSAR) και μία από τις 113 σημαντικές περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα. Στον υγρότοπο, που είναι ιδανικός προορισμός για παρατήρηση πουλιών κάθε στιγμή του χρόνου, βρίσκουν καταφύγιο πλήθος πουλιών, κάποια από τα οποία απειλούνται παγκοσμίως με εξαφάνιση.

PIC6

Έως σήμερα έχουν καταγραφεί 300 είδη πουλιών. Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης κ.α. Το 2010 η Κερκίνη αναδείχθηκε κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός, κερδίζοντας το βραβείο EDEN στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας».

πηγή-protothema


There are no comments

Add yours

Facebook