Υπερσιβηρικός – Ο Σχεδιασμός Ενός Ονειρικού Ταξιδιού Με Τρένο

shutterstock_456335911
Railway Station Train

 Ίσως έχετε ακούσει ή και διαβάσει ότι υπάρχουν περισσότερες από μια διαδρομές για να ακολουθήσετε αν ονειρεύεστε ένα ταξίδι με τρένο πάνω στις ράγες του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου.

Αλλά για πόσες διαδρομές μιλάμε; Σε τι διαφέρουν μεταξύ τους; Και το βασικότερο όλων, πόσο κοστίζει το εισιτήριο για κάθε μια από αυτές;

Μέσα από το άρθρο αυτό θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες αυτές τις ερωτήσεις όσο καλύτερα μπορώ!

Transiberian Train Routes

Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος – Η Κλασική Διαδρομή

Η αυθεντική διαδρομή που διασχίζει όλη τη Σιβηρία, και αυτή που χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο ταξίδι με τρένο σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι αυτή που συνδέει τη Μόσχα με το Βλαδιβοστόκ. Διανύοντας μια απόσταση μεγαλύτερη των 9.300 χιλιομέτρων, αλλάζοντας οχτώ διαφορετικές ζώνες ώρας και περνώντας 7 ολόκληρες ημέρες πάνω στο τρένο έως ότου φτάσετε τελικά στον προορισμό σας, ο Υπερσιβηρικός εγγυάται την πιο αξέχαστη εμπειρία πάνω στις ράγες!

Η διαδρομή αυτή εξυπηρετείται από 1-2 διαφορετικά τρένα κάθε μέρα, χωρίς όμως να προσφέρουν όλα βαγόνια 1ης κατηγορίας.

Το εισιτήριο για μια ενιαία διαδρομή χωρίς ενδιάμεσες στάσεις θα σας κοστίσει:

 • 75-180€ αν ταξιδέψετε σε βαγόνι 3ης θέσης. Η τιμή διαφοροποιείται ανάλογα με την επιλογή τρένου αλλά και τον τύπο κρεβατιού (μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πάνω ή κάτω κρεβάτι σε μορφή κουκέτας). Προφανώς τα φθηνότερα εισιτήρια εξαντλούνται γρηγορότερα!
 • 160-300€ αν ταξιδέψετε σε βαγόνι 2ης θέσης. Για άλλη μια φορά η τιμή διαφοροποιείται ανάλογα με την επιλογή τρένου αλλά και τον τύπο κρεβατιού.
 • 520-800€ αν ταξιδέψετε σε βαγόνι 1ης θέσης.

Οι πιο σημαντικές στάσεις του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου (και συνεπώς τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος) είναι η Μόσχα, το Περμ, η Αικατερινούπολη, το Όμσκ, το Νοβοσιμπίρσκ, το Ιρκούτσκ, το Ουλάν Ουντέ, η Τσίτα, το Χαμπάροφσκ και το Βλαδιβοστόκ.

Εάν επιλέξετε να σπάσετε το επταήμερο αυτό ταξίδι, τότε οι προαναφερθείσες πόλεις αποτελούν σίγουρα τις καλύτερες εναλλακτικές σας. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε ότι όσο περισσότερες οι στάσεις σας, τόσο υψηλότερο και το συνολικό κόστος των μεμονωμένων εισιτηρίων συγκριτικά με αυτό της μιας ενιαίας διαδρομής (χωρίς ενδιάμεσες στάσεις). Αν μάλιστα σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε βαγόνι 1ης ή 2ης θέσης, τότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για σημαντικές αποκλίσεις στο τελικό κόστος.

Σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό Interrail, δεν δίνεται η δυνατότητα έκδοσης “ανοιχτού” εισιτήριου για “hop-on / hop-off” μεταξύ των πόλεων. Για το λόγο αυτό η συμβουλή μου είναι να αγοράσετε όλα τα εισιτήρια εκ των προτέρων προκειμένου να αποφύγετε πρόβλημα διαθεσιμότητας, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου.

Ο Σιδηρόδρομος της Μαντζουρίας – Η Εναλλακτική Διαδρομή

Μια εναλλακτική πρόταση αυτής του Υπερσιβηρικού, είναι η διαδρομή του Σιδηροδρόμου της Μαντζουρίας, ο οποίος συνδέει τη Μόσχα με το Πεκίνο. Ο Σιδηρόδρομος της Μαντζουρίας ακολουθεί τον Υπερσιβηρικό μέχρι την Τσίτα, όπου και παρεκκλίνει της κλασικής διαδρομής κατευθυνόμενος προς την Κίνα.

Η διαδρομή αυτή εξυπηρετείται από δύο μόλις τρένα κάθε εβδομάδα (Τρίτη και Σάββατο), με βαγόνια αποκλειστικά 1ης και 2ης θέσης. Η διάρκεια αυτού του ταξιδιού ξεπερνά κατ’ ελάχιστον τις 6 ημέρες.

Το εισιτήριο για μια ενιαία διαδρομή χωρίς ενδιάμεσες στάσεις θα σας κοστίσει:

 • 500-600€ αν ταξιδέψετε σε βαγόνι 2ης θέσης. Η τιμή διαφοροποιείται ανάλογα με την επιλογή τρένου αλλά και τον τύπο κρεβατιού (μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πάνω ή κάτω κρεβάτι σε μορφή κουκέτας).
 • 800-1.100€ αν ταξιδέψετε σε βαγόνι 1ης θέσης. Η τιμή εδώ διαφοροποιείται ανάλογα με την επιλογή τρένου.

Για τα δρομολόγια και τις επίσημες τιμές των εισιτηρίων αυτής της διαδρομής μπορείτε να ενημερωθείτε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των Ρωσικών Σιδηροδρόμων. Παρόλα αυτά, δεν μπορείτε να κάνετε απευθείας κράτηση των εισιτηρίων σας μέσω αυτής για τρένα που αφορούν τον Σιδηρόδρομο της Μαντζουρίας.

Τα εισιτήρια αυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε μόνο στα γκισέ εισιτηρίων των αντίστοιχων σιδηροδρομικών σταθμών αναχώρησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πληρώσετε προμήθεια είτε σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο είτε μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας προκειμένου να πραγματοποιήσετε τις κρατήσεις σας.

Trans-Mongolian Train

Ο Υπερ-Μογγολικός Σιδηρόδρομος – Η Τουριστική Διαδρομή

Η πιο δημοφιλής διαδρομή είναι ξεκάθαρα αυτή του Υπερ-Μογγολικού καθώς δίνει στον ταξιδιώτη τη δυνατότητα να διασχίσει 3 διαφορετικές χώρες σε ένα μόλις ταξίδι; τη Ρωσία, τη Μογγολία και την Κίνα.

Στο σημείο αυτό κρίνω απαραίτητο να σας εξηγήσω ξεχωριστά πως μπορείτε να μετακινηθείτε από τη μια χώρα στην άλλη, γι’ αυτό και θα σπάσω την εν λόγω διαδρομή σε δύο μέρη:

Μέρος Ι: Από τη Ρωσία στη Μογγολία

Η διαδρομή μεταξύ Μόσχας και Ουλάν Μπατόρ εξυπηρετείται από ένα μόνο τρένο την εβδομάδα (κάθε Τρίτη) με βαγόνια αποκλειστικά 1ης και 2ης θέσης. Η διάρκεια αυτού του ταξιδιού είναι 4 ημέρες.

Το εισιτήριο για μια ενιαία διαδρομή χωρίς ενδιάμεσες στάσεις θα σας κοστίσει:

 • Περίπου 300€ αν ταξιδέψετε σε βαγόνι 2ης θέσης
 • 450-600€ αν ταξιδέψετε σε βαγόνι 1ης θέσης

Μέρος II: Από τη Μογγολία στην Κίνα

Η διαδρομή μεταξύ Ουλάν Μπατόρ και Πεκίνου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εξυπηρετείται από δυο απευθείας τρένα κάθε εβδομάδα με βαγόνια αποκλειστικά 1ης και 2ης θέσης. Η ολοκαίνουργια Μογγολική αμαξοστοιχία υπ’ αριθμόν 024 αναχωρεί από το Ουλάν Μπατόρ κάθε Σάββατο, ενώ η Κινεζική αμαξοστοιχία υπ’ αριθμόν 004 αναχωρεί από το Ουλάν Μπατόρ κάθε Κυριακή. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνιος – Οκτώβριος), η μογγολική αμαξοστοιχία υπ’ αριθμόν 024 προσθέτει ένα επιπλέον δρομολόγιο κάθε Παρασκευή! Η διάρκεια του ταξιδιού και με τις δύο αμαξοστοιχίες είναι 1 ημέρα και 7 ώρες.

Το εισιτήριο για μια ενιαία διαδρομή χωρίς ενδιάμεσες στάσεις θα σας κοστίσει:

 • 150-170€ αν ταξιδέψετε σε βαγόνι 2ης θέσης. Η τιμή διαφοροποιείται ανάλογα με την επιλογή τρένου αλλά και τον τύπο κρεβατιού (μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πάνω ή κάτω κρεβάτι σε μορφή κουκέτας).
 • 220-250€ αν ταξιδέψετε σε βαγόνι 1ης θέσης. Η τιμή εδώ διαφοροποιείται ανάλογα με την επιλογή τρένου.

Για τα δρομολόγια και τις επίσημες τιμές των εισιτηρίων της Κινεζικής αμαξοστοιχίας  μπορείτε να ενημερωθείτε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, ωστόσο δεν μπορείτε να κάνετε απευθείας κράτηση των εισιτηρίων σας μέσω αυτής.

Τα εισιτήρια μπορείτε να τα προμηθευτείτε μόνο στα γκισέ εισιτηρίων των αντίστοιχων σιδηροδρομικών σταθμών αναχώρησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πληρώσετε προμήθεια είτε σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο είτε μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εν λόγω κρατήσεις εκ μέρους σας.

Συνδυασμός Τρένων και Διαδρομών

Αν ο χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας για το εν λόγω ταξίδι σας το επιτρέπει, τότε μπορείτε να συνδυάσετε διάφορα τρένα και διαδρομές προκειμένου να εξατομικεύσετε ακόμα περισσότερο το δρομολόγιό σας. Αυτό ακριβώς κάνουν οι περισσότεροι ταξιδιώτες, το ίδιο έκανα και εγώ!

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι ξεκινάτε το ταξίδι σας από τη Ρωσία… Μπορείτε να ταξιδέψετε με τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο μέχρι το Ουλάν Ουντέ και από εκεί να μεταβείτε στον Υπερ-Μογγολικό ή να κατευθυνθείτε προς την Τσίτα και από εκεί να κάνετε την αλλαγή σας με τον Σιδηρόδρομο της Μαντζουρίας. Το πιο σύνηθες είναι η αλλαγή τρένων (είτε προς τη Μογγολία είτε προς την Κίνα) να γίνεται στη Λίμνη Βαϊκάλη.

Προσωπικά θα ήθελα να σας προτείνω εκτός από τα τρένα να τολμήσετε και μια αντίστοιχη εναλλαγή στην κατηγορία θέσεων, χρησιμοποιώντας πάντα ως κριτήριο τη διάρκεια κάθε κομματιού της διαδρομής σας. Για μικρότερες διαδρομές που δεν απαιτούν διανυκτέρευση στο τρένο, μπορείτε να ταξιδέψετε στην οικονομικότερη κατηγορία της 3ης θέσης. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός του ότι θα καταφέρετε να μειώσετε αρκετά το συνολικό κόστος των εισιτηρίων, θα έχετε επίσης και μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία από το μοναδικό αυτό ταξίδι του Υπερσιβηρικού!

Τιμές Εισιτηρίων

Η αναζήτηση των τιμών έγινε από την επίσημη ιστοσελίδα των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, η οποία δεν χρεώνει την παραμικρή προμήθεια για τις κρατήσεις των εισιτηρίων σας, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα ταξιδιωτικά γραφεία και ιστοσελίδες.

Όσον αφορά τις τιμές που αναφέρονται παραπάνω θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω:

 • Ο μήνας που χρησιμοποίησα ως βάση για την αναζήτησή μου ήταν ο Οκτώβριος 2019
 • Η μετατροπή σε ευρώ έγινε με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία (Οκτώβριος 2019)
 • Μεταγενέστερες χρονικές περίοδοι υπόκεινται σε πιθανές ετήσιες ή εποχιακές αυξήσεις (συνήθως οι τιμές των εισιτηρίων ανεβαίνουν κατά τη θερινή περίοδο). Ωστόσο, δεδομένου ότι πραγματοποίησα το ταξίδι μου τον Αύγουστο του 2019, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η το εύρος τιμής που έχω δώσει ανά κατηγορία θέσης καλύπτει με ασφάλεια την αυξανόμενη τιμή των εισιτηρίων λόγω καλοκαιριού.
 • Οι τιμές αφορούν ταξίδι με τρένα που κατευθύνονται ανατολικά (από Μόσχα προς Βλαδιβοστόκ ή Πεκίνο). Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα πραγματοποίησης του εν λόγω ταξιδιού προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αξίζει μάλιστα αναφοράς ότι τα εισιτήρια των τρένων που έχουν κατεύθυνση προς Δύση (από Βλαδιβοστόκ ή από Πεκίνο προς Μόσχα) είναι αρκετά πιο οικονομικά!

πηγή-realtimetravellerThere are no comments

Add yours

Facebook