Οι κινήσεις των τιμών των κρυπτονομισμάτων καταγράφουν παρόμοια ύφεση με αυτές των παραδοσιακών κεφαλαιαγορών.

Οι λόγοι της κατάρρευσης

Πολλοί παράγοντες έχουν οδηγήσει στην προαναφερθείσα βύθιση των τιμών.

Πρώτος αποτελεί η συνεχής εξάπλωση της μετάλλαξης ‘Omicron’ του κορωνοϊού, η οποία έχει δημιουργήσει έντονη αβεβαιότητα. Εάν η μετάλλαξη είναι ανθεκτική στα εμβόλια, πολλά έθνη μπορεί να χρειαστεί να επαναφέρουν τους οικονομικά επώδυνους περιορισμούς του lockdown.

Ο Richard Lessells, γνωστός λοιμωξιολόγος δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό ‘Nature’: «Υπάρχουν πολλά που δεν καταλαβαίνουμε για αυτήν τη μετάλλαξη. Το προφίλ της, μάς προκαλεί ανησυχία. Γι’ αυτό οφείλουμε να καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε να κατανοήσουμε τη σημαντικότητά της και τον αντίκτυπό της στην πανδημία».

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve/ FED) θα αυξήσει τα επιτόκια, για να αποτρέψει την όξυνση του ήδη υψηλού πληθωρισμού. Ο πρόεδρος της FED, Jerome Powell ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός δεν πρέπει να θεωρείται “παροδικός”. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως: «Τείνουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη ‘παροδικός’ για να δηλώσουμε ότι δεν θα αφήσει μόνιμο σημάδι με τη μορφή υψηλότερου πληθωρισμού. Πιστεύω ότι είναι πιθανώς μια καλή στιγμή να αποσυρθεί αυτή η λέξη και να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πιο καθαρά τί εννοούμε», προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος υψηλότερου πληθωρισμού έχει αυξηθεί». Μετά τα αποκαλυπτικά σχόλια, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,8%, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,6% και το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το Bitcoin (BTC), μειώθηκε κατά 5%.

Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, o γιγάντιος κινέζικος όμιλος ακινήτων ‘Evergrande’, βρίσκεται σε κόντρα με την κυβέρνηση της Guangdong . Η εταιρεία αποποιήθηκε των ευθυνών της, καθώς δήλωσε πως δεν υπήρχε «κάποια εγγύηση» ότι θα είχε αρκετά κεφάλαια για να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους. Η επαρχιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, κατόπιν αιτήματος της Evergrande, θα στείλει μια ομάδα αξιωματούχων για να εργαστεί σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης για το υπεράκτιο χρέος της.

πηγή-ot.gr