Μέτσοβο: Όσα πρέπει να δείτε και να ζήσετε στο κεφαλοχώρι της Πίνδου

dsc_7872h

Στον εθνικό Δρυμό της Πίνδου, δίπλα στη Βάλια Κάλντα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από διάσημα χειμερινά resorts του εξωτερικού

Το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο κεφαλοχώρι της χώρας, εκτός από ένας ιδιαίτερος ταξιδιωτικός προορισμός, είναι και ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος οινογνωσίας, τέχνης και πολιτισμού.

Χτισμένο αμφιθεατρικά στις κατάφυτες πλαγιές της Πίνδου σε υψόμετρο 1.200 μ., πάνω από τον μετσοβίτικο ποταμό, το μοναδικό αυτό χωριό των βλάχων, είναι από μόνο του σπουδαίος χειμερινός -και όχι μόνο- προορισμός.
Το γεγονός ότι το Μέτσοβο είναι πατρίδα εθνικών ευεργετών, όπως του Γεωργίου Αβέρωφ, Μιχαήλ Τοσίτσα, και Νικόλαου Στουρνάρα, αλλά και του μετέπειτα Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του.
Οι φυσιολάτρες το έχουν ψηλά στις προτιμήσεις τους, λόγω των πεζοπορικών διαδρομών και των δύο μικρών χιονοδρομικών κέντρων του. Η ευρύτερη περιοχή άλλωστε είναι μαγική. «Φυτεμένο» το ίδιο μέσα στον εθνικό Δρυμό της Πίνδου, δίπλα στην συναρπαστική Βάλια Κάλντα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από διάσημα χειμερινά resorts του εξωτερικού.

Μάλιστα, τώρα που η Εγνατία οδός έκανε την πρόσβαση από την Μακεδονία αλλά και από άλλες νοτιότερες περιοχές παιχνιδάκι, του έδωσε μια ιδιαίτερη τουριστική ώθηση, με παλιές και νέες μονάδες φιλοξενίας, να προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Η ιστορία του χωριού επαναπροσδιορίζεται το 1959, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ οραματίζεται την ανασύσταση του Μετσόβου. Στα σχέδιά του είναι ένα οινοποιείο, για ένα νέο μοντέρνο και κοσμοπολίτικο κρασί, ένα πρότυπο τυροκομείο και ένα ίδρυμα που θα αναβαθμίζει και θα προχωράει μπροστά τον τόπο του. Και τα πέτυχε όλα.
Εδώ στα 1000 μέτρα υψόμετρο, δημιουργείται ο πρώτος αμπελώνας -μελετημένος και σωστά προσανατολισμένος- με ποικιλίες, Cabernet Sauvignon, Merlot και Cabernet Franc, που εισάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Γαλλία.

Το πρώτο κρασί οινοποιείται στο κατώγι του σπιτιού, και έτσι βαφτίζεται «Κατώγι Μετσόβου» με ετικέτα που σχεδιάζει ο ίδιος, σε ένα επιστολόχαρτο του πολιτικού του γραφείου.
Τα επόμενα χρόνια η εξέλιξη είναι ραγδαία. Χτίζεται οινοποιείο στην άκρη του χωριού και το κρασί «Κατώγι Μετσόβου» γίνεται εμβληματικό και συνώνυμο της ποιότητας και της εξέλιξης.
Μετά τον θάνατο του Ευάγγελου Αβέρωφ, το Κατώγι Μετσόβου μετονομάζεται σε «Κατώγι Αβέρωφ» ενώ εμπλουτίζεται η γκάμα και με άλλα κρασιά.

 Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη του κτήματος είναι μοναδική στα ελληνικά δεδομένα. Το οινοποιείο ανακαινίζεται εκ βάθρων και μετατρέπεται σε μια μοντέρνα μονάδα. Οι αμπελώνες επεκτείνονται στις κακοτράχαλες πλαγιές των γύρω βουνών αλλά και μακρύτερα, ενώ δημιουργούνται καινούργια αμπελοτόπια σε χαράδρες και οροπέδια σε μοναστήρια και ξωκλήσια, για τα οποία αξίζει να ρωτήσετε στο οινοποιείο και να τα επισκεφτείτε.
Τα κελάρια του δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πανέμορφα κελάρια του Μπορντό, ενώ πολύ σύντομα δημιουργείται και ένα κουκλίστικο ξενοδοχείο, μέσα στον χώρο του οινοποιείου, καθώς και μια μπουτίκ με όλα τα αξεσουάρ του κρασιού για τους οινόφιλους επισκέπτες.

Μαγική είναι η διαδρομή της ξενάγησης, από τα υπόγεια του ξενοδοχείου που περνά στα κελάρια του οινοποιείου και φθάνει μέχρι το κατάστημα.
Η μαγεία ξεκινά από ένα μικρό μουσειακό χώρο με εκθέματα από τον βίο του Αβέρωφ Τοσίτσα και συνεχίζει σε ένα υπερθέαμα εικόνας και ήχου, η ατμόσφαιρα του οποίου είναι αδύνατο να περιγραφεί με λέξεις.
Βίντεο προβάλλονται πάνω στις δεξαμενές του κρασιού, φωτογραφίες προβάλλονται πάνω σε βαρέλια, ένα εντυπωσιακό wine bar, μια γυάλινη γέφυρα που περνά πάνω από ένα «ποταμό» μπουκαλιών και τέλος το μαγαζί με τα αξεσουάρ. Η χαρά του wine lover.

Οινογνωσία/Photo: Facebook-Katogi Averof

Το Οινοποιείο

Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ αποτελεί ένα κτήριο εξαιρετικής αισθητικής, με εντυπωσιακά κελάρια που συναντά κανείς και στην ξενάγηση. Εξωτερικά είναι εναρμονισμένο με το τοπίο, ενώ εσωτερικά το πωλητήριο αποτελεί τη χαρά του οινόφιλου. Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται και το ομώνυμο ξενοδοχείο προσφέροντας μία ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία.

Το Τυροκομείο

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα στο Μέτσοβο, άρχισε να λειτουργεί το 1958. Το όραμα του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα ήταν ένα πρότυπο τυροκομείο, κάτι σαν τυροκομική σχολή, παράδειγμα προς μίμησίν για τους τυροκόμους της χώρας.
Πρόκειται για ένα απλό οίκημα, με μια ξύλινη επιγραφή: «Ίδρυμα Τοσίτσα-Τυροκομείον», ωστόσο η ξενάγηση στους χώρους αλλά και στην παραγωγή είναι μια μικρή εμπειρία. Εδώ βγαίνει το διάσημο «Μετσοβόνε» από 90% αγελαδινό και 10% κατσικίσιο γάλα, μετά από ωρίμανση 3 μηνών -το γνωστό στενόμακρο κεφάλι με την χαρακτηριστική καπνιστή γεύση του.

Έργα της πινακοθήκης/Photo: Facebook-Πινακοθήκη Αβέρωφ

Εκτός από αυτά, στο μοναδικό Αρχοντικό Τοσίτσα, λειτουργεί το Μουσείο Λαϊκής Ηπειρωτικής Τέχνης και λίγο πιο δίπλα η Πινακοθήκη Αβέρωφ, όπου τα περισσότερα από τα έργα της μόνιμης έκθεσης προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ.
Η Πινακοθήκη Αβέρωφ είναι ένα μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, που η σπουδαιότητά του έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Μετσόβου. Σήμερα το φροντίζει με ιδιαίτερη αγάπη η κόρη του Αβέρωφ, η Τατιάνα, και περιέχει έργα ξένων αλλά κυρίως Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και 20ού αιώνα όπως των Λύτρα, Γύζη, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Σαββίδη, Ροϊλό, Παρθένη, Μαλέα, Χατζηκυριάκου–Γκίκα και πολλών άλλων.

Διαδρομές

Περιπλανηθείτε στις ελατοσκέπαστες βουνοπλαγιές του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου και απολαύστε τις δασικές διαδρομές και τα ξεχασμένα χωριά.
Πρώτη Διαδρομή: Ξεκινάει λίγο έξω από το Μέτσοβο με κατεύθυνση την Κατάρα -θα βρείτε αριστερά ταμπέλα προς Βωβούσα. Θα διαβείτε όλη την παραλίμνια διαδρομή της λίμνης του Αώου -σπάνιας ομορφιάς τοπίο, χειμώνα-καλοκαίρι όπου μπορεί να συναντήσετε και άλογα που ζουν ελεύθερα- και θα κατευθυνθείτε στο Φλαμπουράρι και από κει στην κουκλίστικη Βωβούσα. Ήδη βρίσκεστε στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού, στην Βάλια Κάλντα. Στάση για κρεατικά στο ταβερνάκι της πλατείας στη Βωβούσα, με θέα το ποτάμι και, συνεχίζετε τον κεντρικό δρόμο προς Περιβόλι όπου, λίγο πιο έξω από το χωριό και μετά το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, θα κάνετε δεξιά σε χωματόδρομο, ο οποίος μέσω Μικρολίβαδου και Μηλιάς, θα σας οδηγήσει πάλι στην επιστροφή και στην Εγνατία Γρεβενών-Μετσόβου.
Αν στη Βωβούσα κατευθυνθείτε δυτικά προς Λάϊστα, Τσεπέλοβο, ανοίγετε μια άλλη συγκλονιστική διαδρομή προς Δυτικό Ζαγόρι, με τα διάσημα χωριά του, τους Κήπους, την Αρίστη, το Πάπιγκο.

Δεύτερη Διαδρομή: Από το Μέτσοβο, κατευθυνθείτε νότια προς το Χαλίκι. Λίγο παρακάτω, στη διασταύρωση δεξιά, σας περιμένει μία πανέμορφη διαδρομή προς Σιράκο, Καλαρίτες. Φαράγγια και ποτάμια, χιονισμένες βουνοκορφές και φυσικά τα δυο αυτά χωριά, με πετρόκτιστα αρχοντικά που απλώνονται σε δύο πλαγιές, τόσο ενταγμένα στο φυσικό τοπίο, που από μακριά, από την απέναντι πλαγιά δεν τα ξεχωρίζεις. Ξενώνες για φιλοξενία και ταβερνάκια με θολωμένα τζαμόφυλλα σε περιμένουν να γευτείς τα ντόπια καλούδια και τις σπιτικές μαγειρικές.

Τρίτη Διαδρομή: Στο Χαλίκι συνεχίζετε νότια και παίρνετε το δρόμο, αριστερά, για Πολυθέα, Περτούλι, Ελάτη, όπου ξεκινάτε μια άλλη, ιδιαιτέρου κάλλους, βόλτα.
Τα χωριά της περιοχής του Άνω Aσπροποτάμου, όπως η Ανθούσα, το Χαλίκι, η Κρανιά, το Κατάφυτο, η Μηλιά, η Καλλιρρόη, η Πολυθέα, το Στεφάνι, και το Γαρδίκι, είναι χωριά «πνιγμένα» στα έλατα και στα πλατάνια. Το τοπίο συμπληρώνουν οι πανύψηλες κορυφές του Λάκμου (2295 μ.) και της Κακαρδίτσας, τα δάση της ελάτης και τα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου, όπως και οι Πηγές του Αχελώου. Κυρίαρχα είδη δένδρων είναι οι βελανιδιές, τα έλατα, τα πλατάνια και οι οξιές, και από το ζωικό βασίλειο η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το ζαρκάδι. Συναρπαστικές διαδρομές μέσα σε αιωνόβια δάση και ελατοσκεπείς χαράδρες, που καταλήγουν στα δύο χωριά, το Περτούλι και την Ελάτη, και φυσικά στο κοντινό χιονοδρομικό. Πλακόστρωτες πλατείες, ατελείωτη κρεατοφαγία και φυσικά, σλάλομ και κατεβασιές στις πίστες του χιονοδρομικού στο Περτούλι.

  • Για περισσότερες πληροφορίες και μοναδικά πακέτα προσφορών για το Μέτσοβο μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : support@diplomattravel.gr
    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/ 

πηγή-travel.grThere are no comments

Add yours

Facebook