Υποχρεωτικός εμβολιασμός και στην Αυστρία: Έρχεται τσουχτερό πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους

austria_ypoxreotikos_emvoliasmos

Έτοιμη να επιβάλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο πρόστιμο στους μη εμβολιασμένους πολίτες κάθε ηλικίας είναι η Αυστρία, σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που είδε το φως της δημοσιότητας, εν μέσω έκρηξης κρουσμάτων στη χώρα, και ενώ ήδη δύο εκατομμύρια μη εμβολιασμένοι βρίσκονται σε καθεστώς lockdown.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά όλα τα άτομα που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Αυστρία. Από τη νομοθεσία εξαιρούνται μόνο όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω κινδύνου για τη ζωή και την υγεία τους, σύμφωνα με το προσχέδιο κανονισμού που είδε η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Εξαιρέσεις αναμένεται να ισχυσουν «εν μέρει» και για τις εγκυμονούσες.

Πόσα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπάρχουν στον κόσμο

Όποιος αρνείται να ακολουθήσει τους κανόνες θα καλείται στις περιφερειακές διοικητικές αρχές. Αν εξακολουθήσει να αγνοεί τις κλήσεις επί δύο φορές, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 3.600 ευρώ.

Σε περίπτωση που η παραβίαση του νόμου για τον εμβολιασμό COVID θέσει άλλα άτομα σε «σοβαρό κίνδυνο» ή αν συνεχίσουν να αγνοούν την εντολή, θα τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 7.200 ευρώ.

Το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στις 6 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η αυστριακή εφημερίδα die Presse είχε στην κατοχή της το προκαταρκτικό σχέδιο πρότασης νωρίτερα.

Ένα από τα σημεία που μένουν να διευκρινιστούν επίσης είναι τι γίνεται εάν κάποιος εξακολουθεί να αρνείται να εμβολιαστεί ακόμη και μετά την επιβολή προστίμων. Σύμφωνα με την Die Presse, μία από τις λύσεις που συζητήθηκαν είναι ότι όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί θα πληρώνουν πρόστιμο κάθε έξι μήνες.

H πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλε lockdown στους μη εμβολιασμένους

Λόγω της ραγδαίας αύξησης των ποσοστών μόλυνσης η Αυστρία έλαβε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος κορωνοϊού. Στις 22 Νοεμβρίου η κυβέρνηση εισήγαγε πλήρες lockdown, παράλληλα με την ανακοίνωση ότι οι εμβολιασμοί θα καταστούν υποχρεωτικοί για να αποτραπεί η απώλεια ελέγχου της υγειονομικής κρίσης.

Η κατάσταση στην Αυστρία έχει γίνει ολοένα και πιο σοβαρή τους τελευταίους μήνες, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να βρίσκονται κοντά στο όριο της πλήρους χωρητικότητας. Ορισμένα κρατίδια έχουν προετοιμαστεί ακόμη και για διαλογή ασθενών, με το Σάλτσμπουργκ να έχει ορίσει ομάδα διαλογής που θα αποφασίζει για το ποιος θα λάβει θεραπεία στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε περίπτωση που ξεπεράσουν τη μέγιστη χωρητικότητα στις ΜΕΘ.

Η ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών έχει εντείνει τις διαιρέσεις στην αυστριακή κοινωνία, με τον πρόεδρο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν να προειδοποιεί ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα ρήγματα να γίνουν βαθύτερα».

Το λαϊκιστικό FPÖ, το οποίο είχε χάσει προηγουμένως την εύνοια των ψηφοφόρων λόγω σειράς σκανδάλων διαφθοράς, κατάφερε να «επιστρέψει πολιτικά» μέσω των αντιεμβολιαστών. Ο αρχηγός του κόμματος, Χέρμπερτ Κικλ, δήλωσε ότι «η Αυστρία είναι δικτατορία από σήμερα» και κάλεσε σε μαζικές διαμαρτυρίες για να καταπολεμήσει την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Μετά την ανακοίνωση, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο για να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα.

πηγή-cnnThere are no comments

Add yours

Facebook