«Κράσαρε» η τουρκική λίρα με πτώση που έφτασε το 15%

turkiki-lira

Δεύτερη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών για το νόμισμα

Συνεχίζεται η κατακρήμνιση της τουρκικής λίρας, η οποία βλέπει την ισοτιμία της σήμερα να καταρρέει εκ νέου φτάνοντας πάνω και από τις 13,46 λίρες/δολάριο.
Ητουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά 15% σήμερα, στη δεύτερη χειρότερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ, αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε εκ νέου χθες των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις. Φέτος έχει χάσει το 45% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς σχεδόν κατά 26% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, χαμηλότερα κατά 15% περίπου από το πληθωρισμό που βρίσκεται στο 20%, σηματοδοτώντας περαιτέρω χαλάρωση.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, η λίρα έχει μακράν τη χειρότερη απόδοση από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών φέτος, κυρίως λόγω των απερίσκεπτων πολιτικών και της πρόωρης νομισματικής χαλάρωσης.

Η εξέλιξη πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τουρκική οικονομία, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις σταματούν να δέχονται συμβόλαια σε τουρκικές λίρες και εναλλακτικά ζητούν είτε την καταβολή μετρητών είτε πληρωμές σε δολάρια και ευρώ. Ξένα μέσα μεταδίδουν ότι εξαιτίας της υπερβολικής μεταβλητότητας του τουρκικού νομίσματος και της κατρακύλας των τελευταίων ημερών, οι χονδρέμποροι και οι παραγωγοί πρώτων υλών αδυνατούν και τιμολογήσουν, γεγονός που δυσκολεύει την υπογραφή συμβολαίων.

Πηγή: athensvoice.gr

 There are no comments

Add yours

Facebook