ΕΕ: Αλλάζουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού – Τι θα συμβεί με τα ταξίδια ενόψει του νέου κύματος της πανδημίας

ImgSrc-34-600×400

Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει τους ταξιδιωτικούς κανόνες μέσα στην εβδομάδα – Τι ισχύει και ποια τα πιθανά σενάρια – Ποια η πολιτική της Ένωσης αναφορικά με τα ευρωπαϊκά ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Εντός της εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει αποφάσεις σχετικά με το ζήτημα της ενημέρωσης των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού έπειτα και από την τρίτη – αναμνηστική δόση.

Στο μεταξύ, σχεδιάζει την πολιτική που θα ακολουθήσει αναφορικά με τα ταξίδια εντός και εκτός της ΕΕ, σε μια περίοδο όπου τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται στις περισσότερες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει τους ταξιδιωτικούς κανόνες μέσα στην εβδομάδα. Συγχρόνως, τόνισε πως το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού από την ΕΕ υπήρξε το «σημείο συνάντησης» για τον συντονισμό σε ολόκληρη την Ένωση. Προς το παρόν, δεν συζητείται η επιβολή αυστηρότερων ταξιδιωτικών περιορισμών εντός της ΕΕ, αλλά η εξέλιξη της πανδημίας και τα πιθανά lockdown ενδέχεται να επηρεάσουν τα ταξίδια ακόμη και για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού για την Covid -19 διευκόλυνε τα ταξίδια εντός της ΕΕ. Επί του παρόντος, οι χώρες μπορούν να απαιτήσουν καραντίνα ή τεστ εάν οι ταξιδιώτες προέρχονται από χώρες με αρκετά υψηλό ποσοστό μόλυνσης. Μπορούν να επιβάλλουν επίσης, αυστηρότερους περιορισμούς σε άτομα που ταξιδεύουν ή φτάνουν από περιοχές της ΕΕ με «σκούρο κόκκινο χρώμα». Οι κανόνες για την πρόσβαση σε εστιατόρια και δημόσιες εκδηλώσεις ορίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Ορισμένα κράτη – μέλη, χάρη στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν το νέο κύμα της πανδημίας. Αντιθέτως, άλλες χώρες της ΕΕ αρχίζουν να λαμβάνουν πιο αυστηρά μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου.

Η Αυστρία, για παράδειγμα, την Παρασκευή ανακοίνωσε την επιβολή ενός νέου καθολικού lockdown το οποίο αναμένεται να διαρκέσει για 20 ημέρες. Η Γερμανία καταγράφει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Αυτή τη στιγμή, λιγότερο από το 70% του πληθυσμού της να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση της χώρας σφίγγει τον κλοιό στους μη εμβολιασμένους πολίτες, ανακοινώνοντας αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων τους.
Εν όψει των προτάσεων της Κομισιόν την Τετάρτη, οι υπουργοί ευρωπαϊκών υποθέσεων θα εξετάσουν τα ενισχυτικά μέτρα στη συνάντησή τους, στις Βρυξέλλες την Τρίτη. Θα συζητήσουν  επίσης, για το δισταγμό γύρω από το ζήτημα του εμβολιασμού, που έχει γίνει η αφορμή να ξεσπάσουν ακόμη και βίαιες διαδηλώσεις σε πολλά κράτη – μέλη τις τελευταίες ημέρες.
πηγή-newmoney


There are no comments

Add yours

Facebook