Η εταιρεία διαχείρισης εφαρμογών παράδοσης προϊόντων DoorDash ανακοίνωσε την εξαγορά της φινλανδικής Wolt Enterprises.

Πρόκειται για deal συνολικής αξίας περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,09 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής τροφίμων στις ΗΠΑ επεκτείνεται τώρα και στην Ευρώπη.

Οι εταιρείες αυτές γνώρισαν μεγάλη επιτυχία λόγω των περιορισμών από την πανδημία, αλλά καθώς η οικονομία αρχίζει να ανοίγει ξανά, ο κλάδος βρίσκεται μπροστά σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η συμφωνία της DoorDash είναι μία από τις μεγαλύτερες μέχρι τώρα στον χώρο μετά την εξαγορά από την Just Eat Takeaway.com έναντι 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής Grubhub, όπως αναφέρει το Reuters.

22 επιπλέον αγορές

Η DoorDash μέσω της εξαγοράς μπαίνει δυναμικά σε 22 επιπλέον αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Σερβίας, της Κροατίας, της Δανίας και της Σουηδίας.

Η Wolt, από την πρώτη παρουσία της στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το 2015, στη συνέχεια επεκτάθηκε σε Ευρώπη και Ασία και έχει πάνω από 30.000 συνεργάτες σε εστιατόρια και άλλες λιανικές πωλήσεις.

Η εταιρεία έχει περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς πελάτες με βάση τα στοιχεία στις 30 Σεπτεμβρίου. Η DoorDash από την πλευρά της το τρίτο τρίμηνο είχε πάνω από 9 εκατομμύρια μέλη που χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες της.

«Η ένωση των δυνάμεων με τη Wolt θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε τη διεθνή ανάπτυξή μας, ενώ παράλληλα θα εστιάσουμε στις ΗΠΑ», δήλωσε η DoorDash. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει οριστικά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η ομάδα της Wolt με περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους λειτουργεί σε 23 χώρες.

«Η DoorDash και η Wolt Enterprises ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν συνάψει οριστική συμφωνία με βάση την οποία η DoorDash θα εξαγοράσει τη Wolt με συναλλαγή που θα γίνει μόνο με ανταλλαγή μετοχών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι δύο εταιρείες φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μια παγκόσμια πλατφόρμα που θα συνδέει τους καταναλωτές με τους εμπόρους και θα παρέχει σημαντικές ευκαιρίες κερδών σε εκατομμύρια ταχυμεταφορείς σε όλο τον κόσμο, αναφέρεται ακόμη.

Η κουλτούρα

«Αναμένουμε ότι αυτή η συνεργασία θα επιταχύνει την πρόοδό μας προς τους κοινούς μας στόχους. Η DoorDash και η Wolt μοιράζονται ένα όραμα για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πλατφόρμας για το τοπικό εμπόριο που ενδυναμώνει τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε», δήλωσε ο Τόνι Σου, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της DoorDash.

«Υπό την ηγεσία του Μίκι Κουούσι η Wolt έχει χτίσει μια κουλτούρα αισιοδοξίας, λειτουργικής αυστηρότητας και κίνησης για δράση που ταιριάζει με τη δική μας. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, πιστεύουμε ότι θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη των προϊόντων μας, θα δώσουμε μεγαλύτερη εστίαση σε κάθε μία από τις αγορές μας και θα βελτιώσουμε την αξία που παρέχουμε σε καταναλωτές και εμπόρους», αναφέρεται επίσης.

Τα Διοικητικά Συμβούλια και των δύο εταιρειών ενέκριναν τη συναλλαγή και οι μέτοχοι που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των μετοχών της Wolt έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν τη συναλλαγή αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αναφέρεται επίσης ότι η συναλλαγή αποτιμάται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιφύλαξη προσαρμογών της τιμής αγοράς. Ολη η συναλλαγή αφορά ανταλλαγή μετοχών.

Το μετοχικό κεφάλαιο της DoorDash που εκδόθηκε ως μέρος της συναλλαγής θα αποτιμηθεί στα 206,45 δολ. ανά μετοχή. Θεσπίζεται επίσης νέα «δεξαμενή» διατήρησης προσωπικού περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζεται για τη διοίκηση και τους υπαλλήλους της Wolt.

Η Goldman Sachs ενεργεί ως αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος της DoorDash. Η Qatalyst Partners ενεργεί ως αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος της Wolt.

πηγή-ot.gr