Πώς ένας αμπελώνας στην ορεινή Αχαΐα βρέθηκε στην οινολογική κορυφή του κόσμου για φέτος

akv_vineyards_header
Η «Άδολη Γης» των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου έγινε «Ορεινή» και απέσπασε δύο Χρυσά Μετάλλια στο Διεθνή Διαγωνισμό Κρασιού στη Βιτόρια της Ισπανίας, με το Λευκό και το Ροζέ κρασί της.

Στην ορεινή Αχαΐα, στο σημείο που συναντιούνται οι ορεινοί όγκοι του Παναχαϊκού, του Χελμού και του Ερυμάνθου, σε υψόμετρο μεταξύ 800-950 μέτρων, δημιουργείται ένα μικροκλίμα με νύχτες δροσερές και μέρες ήπια ζεστές, ιδανικό για τη σωστή, μακρά ωρίμανση σταφυλιών.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, εκεί βρήκαν «το σπίτι τους» οι Αμπελώνες Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή σημαίνει και πιο υψηλές θερμοκρασίες τα τελευταία χρόνια, κάτι που οδήγησε τους αχαϊκούς αμπελώνες να επιλέξουν πιο μεγάλα υψόμετρα ώστε να μη χαθεί η ποιότητα της συγκομιδής τους. Οι ψυχρότερες συνθήκες των αμπελοτεμαχίων δίνουν στα σταφύλια τα επιθυμητά αιθέρια αρωματικά χαρακτηριστικά αλλά και τις υψηλές οξύτητες για την παραγωγή ποιοτικού κρασιού. Κάπως έτσι, τα κρασιά «Άδολη Γης» έγιναν «Ορεινά».

Πώς ένας αμπελώνας στην ορεινή Αχαΐα βρέθηκε στην οινολογική κορυφή του κόσμου για φέτος

Τα σταφύλια των Αμπελώνων Κ. Αντωνοπούλου καλλιεργούνται σε υψόμετρο μεταξύ 800-950 μέτρων στην ορεινή Αχαΐα.

Αφήνοντας για λίγο την ορεινή Αχαΐα, ο Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου ταξίδεψαν μέχρι τη Βιτόρια της Ισπανίας. Εκεί που ανήσυχοι οινοποιοί από όλο τον κόσμο έφεραν ο καθένας από την πατρίδα του το δικό του κρασί, με 2.038 δείγματα κρασιών συνολικά, προκειμένου να αναδειχθούν οι κορυφαίοι οίνοι σε κάθε κατηγορία μέσα από τον ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Κρασιού.

Ανάμεσα σε όλα αυτά τα κρασιά, ως επισφράγιση της υψηλής ποιότητας των προαναφερθέντων αχαϊκών Αμπελώνων, δύο κρασιά τους, η «Άδολη Γης Ορεινή Ροζέ 2020» όσο και η «Άδολη Γης Ορεινή Λευκό 2020» κέρδισαν μια μεγάλη διάκριση, αποσπώντας και τα δύο το Χρυσό Μετάλλιο (Gold) στην κατηγορία τους.

Πώς ένας αμπελώνας στην ορεινή Αχαΐα βρέθηκε στην οινολογική κορυφή του κόσμου για φέτος

Το κρασί «Άδολη Γης Ορεινή Ροζέ 2020» απέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη κατηγορία των Ροζέ κρασιών, με 94 βαθμούς, στον Διεθνή Διαγωνισμό Κρασίου στη Βιτόρια της Ισπανίας.

Η σύνθεση και των δύο βραβευμένων κρασιών κρύβει πολλά στοιχεία και μικρές γευστικές εκρήξεις. Το Ροζέ κρασί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου, που απέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη κατηγορία των Ροζέ κρασιών, με 94 βαθμούς, έχει ένα λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα με ανταύγειες μωβ αποχρώσεων. Η επίγευσή του δίνει μια αίσθηση φρουτοχυμού στον ουρανίσκο, μιας και διακρίνονται έντονα τα αρώματα φράουλας, μύρτιλου και βύσσινου σε φόντο γιαουρτιού, με γλυκύτητα στην αρχή και οξύτητα στο τελείωμα.

Το «Άδολη Γης Ορεινή Ροζέ 2020» είναι ένα κρασί που προσφέρεται για να καταναλωθεί και μόνο του, σαν απεριτίφ, αλλά κάνει επίσης ιδανικό pairing με πιάτα της ασιατικής κουζίνας -κυρίως κινεζικής και ταϋλανδέζικης- ενώ ταιριάζει ακόμα με φρούτα αλλά και γλυκά που επικαλύπτονται με μαρμελάδα φρούτων.

Πώς ένας αμπελώνας στην ορεινή Αχαΐα βρέθηκε στην οινολογική κορυφή του κόσμου για φέτος

Το κρασι «Άδολη Γης Ορεινή Λευκό 2020» απέκτησε επίσης το χρυσό μετάλλιο στη κατηγορία των Λευκών κρασιών, με 94 βαθμούς.

Βάζοντας στο ποτήρι σας, πάλι, το Λευκό κρασί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου, που απέκτησε κι αυτό το χρυσό μετάλλιο στη κατηγορία των Λευκών κρασιών, με 94 βαθμούς, θα διακρίνετε το λευκοπράσινο χρώμα του. Φέρνοντάς το κοντά στη μύτη σας, θα νιώσετε ένα συνδυασμό αρωμάτων από πεπόνι, μάνγκο, ακτινίδιο και ανανά, ενώ πίνοντας την πρώτη γουλιά, θα απολαύσετε μια φρέσκια, φρουτώδη γεύση, που χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα και μεταλλικότητα.

Πρόκειται για ένα ιδανικό κρασί για τους λάτρεις των θαλασσινών, μιας και παντρεύεται ταιριαστά με μύδια αχνιστά, γυαλιστερές, κυδώνια, στρείδια και χτένια, αλλά και ψάρια ψητά στα κάρβουνα, καθώς και εξωτικά φρούτα.

Και τα δύο βραβευμένα κρασιά ωριμάζουν ωραία, μιας και μπορείτε να τα πιείτε ακόμη και 3 χρόνια μετά, αν έχουν διατηρηθεί σε σωστές συνθήκες, ενώ η ιδανική θερμοκρασία για σερβίρισμα είναι περίπου οι 10οC.

Με πάθος, μεράκι αλλά και την κατάλληλη τεχνογνωσία, οι Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου συνεχίζουν να παράγουν ποιοτικά κρασιά που αιχμαλωτίζουν περιπετειώδεις γεύσεις στο μπουκάλι τους, ώστε να συνοδεύσουν εκλεκτά γεύματα, αλλά κυρίως, να δώσουν γεύση στις στιγμές που θα θυμάστε.

πηγή-lifoThere are no comments

Add yours

Facebook