12 πανέμορφα και ιστορικά ρολόγια στην Ευρώπη

sightseeing-in-small

Η ώρα είναι πανταχού παρούσα γύρω μας. Στα κινητά, στους υπολογιστές μας, στις ηλεκτρονικές συσκευές. Υπήρχε όμως μία εποχή που η ώρα, το ρολόι, ήταν το κεντρικό σημείο κάθε πόλης.

Για να μάθει κανείς τι ώρα είναι έπρεπε να βρίσκεται εκεί κοντά, ρολόγια χειρός ή σπιτιού είχαν ελάχιστοι και πραγματικά πλούσιοι. Στις πόλεις της Ευρώπης οι πύργοι των ρολογιών είναι συνήθως ένα από τα κεντρικά τους αξιοθέατα. Τα ίδια τα ρολόγια ήταν πρωτοποριακές για την εποχή τους κατασκευές αλλά βασικά ήταν έργα τέχνης φτιαγμένα από φημισμένους τεχνίτες. Από το Μπιγκ Μπεν του Λονδίνου μέχρι το Glockenspiel του Μονάχου λιγότερα γνωστά ρολόγια όπως ο Πύργος του Ρολογιού στο Γκρατς, δεν μαθαίνουμε μόνο την ώρα. Μαθαίνουμε την ιστορία και την τεχνοτροπία άλλων χωρών και άλλων εποχών. Εδώ παρουσιάζονται oρισμένα από τα πιο όμορφα και σημαντικά ρολόγια που κοσμούν τις πόλεις της Ευρώπης.

Aστρονομικό Ρολόι, Πράγα

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας βρίσκεται στο παλιό δημαρχείο της πόλης από το 1410. Ένα από τα παλαιότερα ρολόγια στην Ευρώπη και αριστούργημα της μεσαιωνικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον θρύλο, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το δημοτικό συμβούλιο της Πράγας έδωσε εντολή να τυφλώσουν τον ωρολογοποιό που είχε την ευθύνη της κατασκευής για να μην επαναλάβει το θαυμαστό έργο του. Αυτός ωστόσο, λίγο πριν πεθάνει έβαλε έναν παραγιό του να χαλάσει το μηχανισμό του ρολογιού, με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει για 100 ολόκληρα χρόνια.

O θρύλος μπορεί να είναι θρύλος αλλά κάθε φορά που το ρολόι δείχνει «ακριβώς» εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται στην περιοχή για να δουν την «Παρέλαση των Αποστόλων».

Παγκόσμιο Ρολόι, Βερολίνο

Το Παγκόσμιο Ρολόι στην πλατεία Alexanderplatz είναι ένα αρκετά νεότερο τεχνολογικό δημιούργημα. Σχεδιάστηκε στην Ανατολική Γερμανία από τον Erich John και παρουσιάστηκε στο κοινό το 1969. Από τότε είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία όπου δίνουν ραντεβού οι Βερολινέζοι αλλά και τουρίστες.

Στην κορυφή του ρολογιού υπάρχει μία απλοποιημένη αναπαράσταση του ηλιακού μας συστήματος. Ο κύλινδρος από κάτω δείχνει την ώρα σε κάθε μία από τις 24 ζώνες ώρας της Γης.

Mπιγκ Μπεν, Λονδίνο

Το πιο διάσημο ρολόι της Ευρώπης βρίσκεται στο Λονδίνο. Το Mπιγκ Μπεν επισήμως αναφέρεται στη μεγαλύτερη και βαρύτερη από τις πέντε καμπάνες του Πύργου του Ρολογιού (Πύργος της Ελισάβετ σήμερα), ο οποίος στέκει στη θέση του από το 1859.

Όμως εδώ και τέσσερα χρόνια (με εξαίρεση ορισμένες αργίες και επετείους) το ρολόι έχει σιγήσει εξαιτίας εργασιών αποκατάστασης. Αναμένεται να λειτουργήσει ξανά το 2022.

Το ρολόι της ροής του χρόνου, Βερολίνο

Ένα λιγότερο γνωστό αλλά πολύ ενδιαφέρον ρολόι βρίσκεται στο Europa Center του Βερολίνου. Έχει ύψος 13 μέτρων και εκτείνεται σε 3 ορόφους. Εδώ μπορείτε να δείτε τη «ροή του χρόνου».

Το επίπεδο του πράσινου υγρού στις μεγάλες σφαίρες στα αριστερά δείχνει τις ώρες, ενώ οι μικρότερες σφαίρες στα δεξιά μετρούν τα λεπτά.

Zygtlogge, Βέρνη

Σε ένα αφιέρωμα για ρολόγια δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελβετία. Το Zygtlogge, o πύργος του ρολογιού που τοποθετήθηκε εκεί το 1530 είναι ένα από τα γνωστότερα σημεία της πρωτεύουσας της χώρας, της Βέρνης.

Photo: Unsplash

Σε κάθε «ακριβώς» οι τουρίστες μπορούν να δουν το παιχνίδι των φιγούρων, μέσα στις οποίες είναι ένας κόκορας και ο Χρόνος, ο θεός της ώρας.

Αστρονομικό ρολόι, Στρασβούργο

Αυτό το αριστούργημα της Αναγέννησης που βρίσκεται μέσα στον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου χτίστηκε επίσης από Ελβετούς ωρολογοποιούς. Kάθε μέρα στις 12:30 το μεσημέρι γίνεται το παιχνίδι των φιγούρων. Οι επισκέπτες βλέπουν τις διαφορετικές ηλικίες της ζωής, προσωποποιημένες από τις φιγούρες ενός παιδιού, ενός εφήβου, ενός ενήλικα και ενός ηλικιωμένου, να παρελαύνουν μπροστά στον θάνατο.

PLAY FULL VIDEO

Πιο ψηλά βρίσκονται οι 12 Aπόστολοι, οι οποίοι κάνουν τη δική τους παρέλαση μπροστά στον Χριστό. Όλα αυτά γίνονται ενώ ακούγεται η φωνή ενός μεγάλου κόκορα.

Τεράστιο ρολόι-κούκος, Τρίμπεργκ, Γερμανία

Τα ρολόγια-κούκος είναι ένα από τα σύμβολα του Μέλανα Δρυμού στη Γερμανία. Άρα δεν προκαλεί έκπληξη που ένα από τα μεγαλύτερα ρολόγια-κούκος βρίσκεται εκεί. Συγκεκριμένα στην πόλη Τρίμπεργκ. Μόνο το μηχανικό μέρος του ρολογιού ζυγίζει έξι τόνους.

Photo: evAdb/ Wikipedia.org

O κούκος, φτιαγμένος από ξύλο και με μέγεθος 4,5 μέτρα βγαίνει από το παράθυρο του πρώτου ορόφου σε κάθε «και μισή» και «ακριβώς».

Glockenspiel Μόναχο

Δύο ή τρεις φορές την ημέρα οι φιγούρες του Glockenspiel κάνουν την εμφάνισή τους στο δημαρχείο του Μονάχου. Οι φιγούρες είναι σε μέγεθος ανθρώπου και αναπαριστούν δύο στιγμές από την ιστορία της πόλης. Τον γάμο του δούκα Γουλιέλμου το 1568 και τον «Χορό των Βαρελάδων», μια στιγμή χαράς μετά από μια καταστροφική για την πόλη επιδημία πανούκλας.

Photo: Unsplash
Photo: Unsplash

Παρότι παλιό και ιστορικό το Glockenspiel λειτουργεί πια με εξαιρετικά μοντέρνο τρόπο. Δηλαδή με ηλιακή ενέργεια.

Ankeruhr, Βιέννη

Το ρολόι που χτίστηκε ως «γέφυρα» για να ενώσει δύο κτίρια της ασφαλιστικής εταιρείας Der Anker. Σχεδιάστηκε από τον ζωγράφο και γλύπτη Φραντς Ματς και χτίστηκε μεταξύ 1911 και 1917.

Δεν δείχνει μόνο την ώρα αλλά και 12 ιστορικά πρόσωπα τα οποία μετακινούνται ανά ώρα, ανάμεσα τους ο συνθέτης Γιόζεφ Χάυντν και η Αυτοκράτειρα Μαρία Θειρεσία.

Πύργος του Ρολογιού, Γκρατς

Χτισμένος σε τέτοιο σημείο ώστε να φαίνεται από όλη την πόλη. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως οι δείκτες είναι ανάποδα από ό,τι συνήθως.

Ο μεγάλος δείκτης δείχνει τις ώρες και ο μικρός τα λεπτά. Αυτό συμβαίνει γιατί αρχικά υπήρχε μόνο ο δείκτης των ωρών που αποφασίστηκε να είναι μεγάλος για να φαίνεται ακριβώς από μεγάλες αποστάσεις.

Torre dell’Orologio, Βενετία

Στη νότια πλευρά της πλατείας του Αγίου Μάρκου θα συναντήσετε ένα έργο της πρώιμης Αναγέννησης: τον Πύργο του Ρολογιού (Torre dell’ orologio). Το ρολόι στην πρόσοψη του Πύργου δείχνει την ώρα σε ρωμαϊκά ψηφία και απεικονίζει τις φάσεις της σελήνης και τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου, φτιαγμένα από σμάλτο και χρυσό.

Σκοπός του ρολογιού ήταν να πληροφορεί τους θαλασσοπόρους για το πότε μπορούσαν να ταξιδέψουν με βάση τις παλίρροιες. Μέχρι το 1998 όταν έγιναν εργασίες αποκατάστασης, ο μηχανικός που ήταν υπεύθυνος για το ρολόι ζούσε μαζί με την οικογένεια του στον πύργο. Πλέον η διαχείριση του ρολογιού γίνεται ψηφιακά.

Το σπίτι της Μαγείας, Μπλουά, Γαλλία

Στην κεντρική Γαλλία, στην πόλη Μπλουά βρίσκεται ένα μουσείο για την ιστορία της μαγείας καθώς ο «πατέρας» της σύγχρονης ταχυδακτυλουργίας, Ζαν Χουντίν γεννήθηκε σε αυτή την πόλη.

Στο κτίριο του μουσείο δεν υπάρχει πραγματικό ρολόι, όμως οι δράκοι που εμφανίζονται κάθε μισάωρο στα παράθυρα και κινούνται με εντυπωσιακό τρόπο βοηθούσαν πάντα τους κατοίκους της πόλης να καταλάβουν τι ώρα είναι.

  • Για περισσότερες πληροφορίες και μοναδικά πακέτα προσφορών για Ελλάδα & Εξωτερικό, μπορείτε να επισκεφθείτε το https://www.diplomattravel.gr/ , τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : support@diplomattravel.gr
    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/

πηγή-travel.grThere are no comments

Add yours

Facebook