Σας παράπεσε πιπέρι στο φαγητό; Πώς θα το σώσετε…

piperia-anoigma-575×383

Σε όλους μας έχει συμβεί να πάθουμε κάποιο μαγειρικό… ατύχημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει και τη συνταγή μας σε παταγώδη αποτυχία! Αν δοκιμάσετε το φαγητό σας και συνειδητοποιήσετε ότι το όριο των μπαχαρικών έχει χτυπήσει… κόκκινο, υπάρχουν τρόποι να σώσετε το πιάτο από τον… κάλαθο των αχρήστων!

Δείτε παρακάτω πώς:

Αυξάνουμε τις ποσότητες των υπολοίπων υλικών
Αν σας παράπεσε το πιπέρι, η καυτερή πιπεριά ή κάποια άλλη πικάντικη σος ή μπαχαρικό, τότε για να σώσετε τη συνταγή, πρέπει να προσθέσετε στην κατσαρόλα σας υλικά, για να εξισορροπήσετε τη γεύση. Πώς; Αν η συνταγή λέει ότι είναι για 3 άτομα πχ, εσείς θα υπολογίσετε ποσότητα για 4 άτομα, οπότε θα αυξήσετε όλα τα πιο ήπια συστατικά, όπως είναι τα λαχανικά, ώστε το καυτερό στοιχείο να λειανθεί.

Προσθέτουμε ζάχαρη
Μια πρέζα ζάχαρη θα φέρει τις ισορροπίες στο πιάτο σας και θα δώσει και μια πιο γλυκιά νότα στη συνταγή σας. Επιλέξτε είτε λευκή είτε και μαύρη ζάχαρη, έχουν το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα στα πιάτα σας.

Προσθέτουμε κάποια υγρά στοιχεία
Μια άλλη λύση είναι ουσιαστικά να αραιώσουμε με κάποιο υγρό στοιχείο την παρασκευή μας. Τι μπορείτε να προσθέσετε; Ζωμό κρέατος ή λαχανικών (ιδανικά σπιτικό, ειδάλλως κύβο διαλυμένο σε λίγο νερό), κρέμα γάλακτος, γάλα καρύδας (αν ταιριάζει με τη συνταγή σας) ή ό,τι άλλο υγρό στοιχείο έχετε ήδη χρησιμοποιήσει στη συνταγή προτού κάνετε το… μοιραίο λάθος!

Βάζουμε λίγη οξύτητα στο πιάτο
Για να εξισορροπηθεί το καυτερό στοιχείο, μπορείτε να προσθέσετε κάποιο όξινο στοιχείο, όπως για παράδειγμα χυμό λεμονιού, χυμό φρέσκιας ντομάτας (αν ταιριάζει με το πιάτο). Προσοχή, μην το παρακάνετε και σε αυτό βέβαια, διότι μετά ποιος μας σώζει και από την παραπάνω οξύτητα του πιάτου!

Πατάτα ή ψωμί
Το έχουμε δει και στην περίπτωση του αλατιού, ισχύει ωστόσο σε όλα τα μπαχαρικά! Η πατάτα αλλά και το ψωμί απορροφούν τα μπαχαρικά. Χρησιμοποιείστε μεγάλη πατάτα κομμένη στα δυο και μερικά κομμάτια ψωμί (όχι του τοστ) με ξερή κόρα. Όταν πετύχετε τον σκοπό σας, τα αποσύρετε από την κατσαρόλα σας για να μην σας χαλάσουν την παρασκευή.

πηγή-olivemagazineThere are no comments

Add yours

Facebook