Θαλάσσιος ίππος άφησε το «σπίτι» του στην Αρκτική για έναν υπνάκο πάνω σε ολλανδικό υποβρύχιο

walrus-ipovryxio
Για τουλάχιστον τρεις μέρες η Φρέγια συντρόφευε, έστω κοιμώμενη, το πλήρωμα του υποβρυχίου

Οι θαλάσσιοι ίπποι ζουν στις πολικές περιοχές της γης, δηλαδή εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα απ” όπου εθεάθη η Freya, η οποία είναι το τουλάχιστον δεύτερο άτομο του είδους που καταγράφεται τόσο μακριά από το αρκτικό της περιβάλλον. Άλλος ένας θαλάσσιος ίππος εθεάθη να περιφέρεται στα νησιά Σίλι, ανοιχτά της Κορνουάλης.

Η Φρέγια, όπως βαφτίστηκε από τους θαυμαστές της, είναι η πρώτη του συγκεκριμένου είδους θαλάσσιου θηλαστικού που «επισκέπτεται» την Ολλανδία στα τελευταία 23 χρόνια.

Εντοπίστηκε από τον Ολλανδό επιστήμονα, ειδικό΄στα θαλάσσια θηλαστικά, Jeroen Hoekendijk να παίρνει τον υπνάκο της πάνω σε υποβρύχιο της ναυτικής βάσης Den Helder.

Η κατάσταση της υγείας της Φρέγια φαίνεται καλή, αν και ο Hoekendijk, παρατηρώντας τη να τρώει τα στρείδια της, εντόπισε ένα τραύμα στα μπροστινά πτερύγιά της. Πιστεύεται πως κολύμπησε νότια, ακολουθώντας τις ακτογραμμές Δανίας και Γερμανίας. Παρότι ο Hoekendij δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει άδεια να μπει στο υποβρύχιο, απέκτησε ελευθέρας να περπατήσει πάνω του για να φωτογραφίσει το ζώο. Σημειώνεται πως από καθαρή σύμπτωση, το υποβρύχιο είναι «Walrus-class», κατηγορία τού πιο εξελιγμένου μη πυρηνοκίνητου υποθαλάσσιου σκάφους που χρησιμοποιείται μόνο από το ολλανδικό πολεμικό Ναυτικό. Τα social media δεν μπόρεσαν να μη στηλιτεύσουν χαριτολογώντας ως «τέλειο παράδειγμα κοινωνικής αντίστασης» την ενέργεια της Φρέγια δεδομένου του ότι «το πολεμικό ναυτικό συμβάλλει στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ο θαλάσσιος ίππος πιθανότατα διαμαρτύρεται για κλιματική δικαιούνη». Άλλοι, πάντως, το βρήκαν πολύ ευχάριστο πως το ολλανδικό ναυτικό δεν το έδιωξε από το υποβρύχιο, προσφέροντάς του φιλόξενο «κρεβάτι» για τουλάχιστον τρεις ημέρες.

Το θαλάσσιο θηλαστικό «τρώει, κολυμπάει, κοιμάται πάνω στο πίσω κατάστρωμα του υποβρυχίου» ενημέρωσε η Υπηρεσία Υποβρυχίων του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Ολλανδίας ενώ και μέλη του πληρώματος δεν έχασαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν χαμογελαστά με φόντο την κοιμώμενη Φρέγια.

πηγή-lifoThere are no comments

Add yours

Facebook