Πόση καφεΐνη έχει ο ντεκαφεϊνέ καφές

ντεκαφεινε-696×465

Είναι γνωστό πως ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο και ενώ πολλοί πίνουν καφέ για να αποκτήσουν αυξημένη πνευματική εγρήγορση και ενέργεια από την περιεχόμενη καφεΐνη, μερικοί είτε προτιμούν είτε πρέπει να την αποφεύγουν για λόγους υγείας.

Ο καφές χωρίς καφεΐνη ή ντεκαφεϊνέ, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη ή θέλουν απλά να μειώσουν την πρόσληψή της, αλλά θέλουν να απολαμβάνουν τη νόστιμη γεύση του. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι ο καφές ντεκαφεϊνέ εξακολουθεί να παρέχει καφεΐνη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να δούμε….

Τι είναι ο καφές ντεκαφεϊνέ;

Ενώ οι κανονισμοί του USDA στις ΗΠΑ, ορίζουν ότι ο ο καφές αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,10% καφεΐνης σε ξηρή βάση στη συσκευασία, η σύγκριση μεταξύ παρασκευασμένων ροφημάτων απλού καφέ και ντεκαφεϊνέ δείχνει ότι ο ντεκαφεϊνέ φαίνεται να έχει χάσει τουλάχιστον το 97% της καφεΐνης. Για να το αντιληφθείτε καλύτερα, ένα μέσο φλιτζάνι κανονικού καφέ των 354 ml περιέχει 180 mg καφεΐνης, ενώ ένας ντεκαφεϊνέ έχει περίπου 5,4 mg καφεΐνης. Η περιεκτικότητα καφεϊνής στον ντεκαφεϊνέ εξαρτάται από τον τύπο των κόκκων και τη διαδικασία της αφαίρεσης της ουσίας.

Οι ντεκαφεϊνέ κόκκοι καφέ παρασκευάζονται συνήθως με μία από τις τρεις μεθόδους: χρησιμοποιώντας νερό, οργανικούς διαλύτες ή διοξείδιο του άνθρακα για να απομακρθνθεί η καφεΐνη από τους κόκκους καφέ. Όλες οι μέθοδοι εμποτίζουν ή ατμίζουν τους πράσινους, μη ψημένους κόκκους καφέ μέχρι να διαλυθεί η καφεΐνη ή μέχρι να ανοίξουν οι πόροι των κόκκων. Από εκεί, εξάγεται η καφεΐνη.

Διαδικασία με βάση διαλύτες: Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό χλωριούχου μεθυλενίου, οξικού αιθυλεστέρα και νερού για να δημιουργήσει ένα διαλύτη που εξάγει την καφεΐνη. Κανένα χημικό δεν βρίσκεται τελικά στον καφέ, καθώς αυτά εξατμίζονται.

 Ελβετική διαδικασία νερού: Αυτή είναι η μόνη βιολογική μέθοδος. Βασίζεται στην ώσμωση για την εξαγωγή της καφεΐνης και εγγυάται ένα προϊόν χωρίς καφεΐνη 99,9%.

 Διαδικασία διοξειδίου του άνθρακα: Πρόκειται για την πιο σύγχρονη μέθοδο και χρησιμοποιεί διοξείδιο του άνθρακα, μια ένωση που απαντάται φυσικά στον καφέ ως αέριο, για να αφαιρέσει την καφεΐνη και να αφήσει άθικτες άλλες αρωματικές ενώσεις. Ενώ είναι μια αποτελεσματική μέθοδος, είναι επίσης ιδιαίτερα ακριβή. Συνολικά, ο τύπος καβουρδισμένου καφέ που αγοράζετε θα επηρεάσει τη γεύση περισσότερο από τη μέθοδο αφαίρεσης της καφεΐνης. Ωστόσο, η διαδικασία της αφαίρεσης της καφεΐνης, αλλάζει όντως τη μυρωδιά και τη γεύση του καφέ, με αποτέλεσμα μια ηπιότερη γεύση και διαφορετικό χρώμα .

πηγή- protothemaThere are no comments

Add yours

Facebook