Σε υψηλά επίπεδα 13 ετών ανήλθε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

UPGWTB3TA5LS5KZHZCQ7TJHORU

Σε υψηλά επίπεδα 13 ετών ανήλθε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ ανήλθε στο 4,1% τον Οκτώβριο, από 3,4% έναν μήνα πριν και έναντι πρόβλεψης για 3,7%. Πρόκειται για το πιο υψηλό επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, με την εξέλιξη αυτή να αυξάνει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κρατά στρατηγικά χαμηλούς τόνους για την αύξηση των τιμών καταναλωτή και το ενεργειακό κόστος.

Το αποτέλεσμα του Οκτωβρίου είναι το πιο υψηλό από τον Ιούλιο του 2008 και ο πιο γρήγορος ρυθμός από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή το 1997.

Το άλμα των τιμών οδηγείται από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, τις αυξήσεις φόρων και τις αυξανόμενες πιέσεις από τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιορίζουν την προσφορά της βιομηχανικής παραγωγής.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 23% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον πληθωρισμό.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως η ευρωζώνη στο τρίτο τρίμηνο 2021 εμφάνισε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι αναμενόταν, χάρη στην περαιτέρω άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Το ΑΕΠ στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε 2,2% στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία έτρεξε με ρυθμό 3,7%, έναντι εκτιμήσεων για ανάπτυξη 3,5%.

πηγή-newsbombThere are no comments

Add yours

Facebook