Το παρελθόν και το μέλλον των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

riant2-960×600

Η διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στη Σαουδική Αραβία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, και διπλωματικές και οικονομικές .

Από τη δεκαετία του 1970, ορισμένες ελληνικές εταιρείες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον αραβικό κόσμο όπου έχουν εκτελέσει σημαντικά κατασκευαστικά έργα. Επιπλέον, οι αραβικές αγορές ήταν σημαντικές για την εξαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ενώ ο αραβικός κόσμος αποτελούσε τη δεύτερη σημαντικότερη (μετά την Ε.Ε) ελληνική εξαγωγική αγορά σε όλη τη δεκαετία του ’80 και στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90.

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μία από τις κορυφαίες αγορές της Μέσης Ανατολής για τα ελληνικά προϊόντα και τα τρόφιμα αποτελούσαν ανέκαθεν μία από τις σημαντικότερες εξαγωγές της Ελλάδας προς το βασίλειο. Σαουδάραβες επενδυτές έχουν πραγματοποιήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό τα τελευταία τρία χρόνια.

Ακόμη, υπάρχουν αρκετοί τομείς που θα μπορούσε να διευρυνθεί η συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. Το βασίλειο επενδύει σημαντικά στην άμυνα και στην ασφάλειά του. Η ασφάλεια του βασιλείου δεν περιορίζεται σε παραδοσιακές αγορές όπλων όπως και στη σύναψη αμυντικών συμμαχιών. Ποσοστό 98% των ετήσιων αμυντικών αγορών γίνεται από ξένους προμηθευτές.

 

 

 There are no comments

Add yours

Facebook