Η πιο ιδιαίτερη εκκλησία του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα!

i-elliniki-ekklisia-choris-skepi-poy-xechorizei-se-olokliro-ton-kosmo2-1140×570

Στο υπέροχο νησί της Λήμνου, στην κορυφή ενός βουνού, βρίσκεται το πιο ξεχωριστό εκκλησάκι του κόσμου. Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι η μοναδική εκκλησία στον κόσμο που δεν έχει σκεπή! Η αρχιτεκτονική της είναι μοναδική και είναι χτισμένη κάτω από μια σπηλιά ,κοντά στο χωριό Ζεματά.

Η Παναγία Κακαβιώτισσα έχει πάρει το όνομα της από το βουνό στο οποίο βρίσκεται, το όρος Κάκαβο, και απέχει μόλις  4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το λιμάνι της Μυρίνας.

Η ιστορία της Παναγίας Κακαβιώτισσας

Λήμνος: Το νησί με την ομορφότερη ασκεπή εκκλησία του κόσμου (photos & videos)

Η εκκλησία χτίστηκε γύρω στο 1300 από ασκητές που επέλεξαν αυτή την ήσυχη τοποθεσία για να μοναχισμό. Από το 1305 ανήκει στην ιδιοκτησία της  Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Ήταν τότε που οι μοναχοί από τον Άγιο Ευστράτιο που άνηκαν στη μονή, εγκαταστάθηκαν στη σπηλιά που βρίσκεται το εξωκλήσι για να σωθούν από τους Τούρκους. Σε αυτή την απόκρημνη τοποθεσία και κάτω από μια σπηλιά, οι μοναχοί έκτισαν ένα μικρό ναό για να τελούν τη Θεία Λειτουργία. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, οι μοναχοί έφευγαν ένας ένας από τη ζωή. Ο τελευταίος μοναχός αποφάσισε να συνεχίσει την ασκητική του ζωή στο Άγιο Όρος και εγκατέλειψε την Λήμνο. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση του νησιού, πριν εγκαταλείψει το νησί, εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας, το « Ρόδον το αμάραντον», στην οικογένεια Μουμτζή που είχε την μάντρα της κοντά στη σπηλιά. Ο μοναχός ζήτησε από το βοσκό να τοποθετεί  την εικόνα στο ναό κάθε «Τρίτη του Πάσχα» για να λειτουργείται. Έπειτα, σύμφωνα με το λαϊκό θρύλο, ο ασκητής μπήκε στη θάλασσα, άνοιξε το ράσο του, το οποίο έγινε βάρκα και έφυγε για το Άγιο Όρος.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΚΑΒΙΩΤΙΣΣΑ - Aphrodite Stone Apartments

Η εκκλησία σήμερα

Από  τον τελευταίο μοναχό που εγκατέλειψε την Λήμνο έως σήμερα, δεν εγκαταστάθηκαν νέοι μοναχοί στο εξωκλήσι. Η οικογένεια Μουρτζή φυλάσσει μέχρι σήμερα, από γενιά σε γενιά, την εικόνα της Παναγίας και μια φορά τον χρόνο την μεταφέρει στο εξωκλήσι για να τελεσθεί Θεία Λειτουργία. Η Θεία Λειτουργία γίνεται όπως καθόρισε ο μοναχός, δηλαδή κάθε Τρίτη του Πάσχα. Πολλοί είναι οι πιστοί του νησιού και όχι μόνο, που την επισκέπτονται εκείνη τη μέρα για να πάρουν μέρος στη λειτουργία. Τον υπόλοιπο χρόνο η Παναγία η Κακαβιώτισσα αποτελεί ένα ήσυχο μέρος για να προσευχηθείς κάτω από τον ουρανό σε αυτή τη μοναδική τοποθεσία με θέα τον κόλπο του Μούδρου.

Πώς θα φτάσεις εκεί

Για να φτάσεις σε αυτό το υπέροχο εκκλησάκι θα χρειαστεί να περπατήσεις περίπου 15 λεπτά μέσα από ένα μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του Κάκαβου. Σε μόλις 15 λεπτά θα φτάσεις σε υψόμετρο 1300 μέτρων και η θέα από εκεί θα σου κόψει την ανάσα.

πηγή-taxidevoumemaziThere are no comments

Add yours

Facebook