Τα ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα στη διατροφή του Ευρωπαίου πολίτη

gastronomia-696×523

Την ένταξη στη διατροφή του Ευρωπαίου πολίτη ξεχασμένων παραδοσιακών τροφίμων της Ελλάδας, έχει στόχο το νέο ερευνητικό έργο BIOVALUE που υλοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

 Ζοχοί, φαγόπυρο, τοματάκι Μήλου, τσακώνικη μελιτζάνα κ.ά., θα είναι το αντικείμενο της εναρκτήριας συνάντησης του έργου.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο «Mediterranean Palace», στη Θεσσαλονίκη.
Σε αυτή θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των 17 φορέων που είναι εταίροι στο έργο και προέρχονται από 12 διαφορετικές χώρες.
Από Νορβηγία, Ουγγαρία, Γαλλία, Κύπρος, Ισπανία, Εσθονία, Γερμανία, Τουρκία, Ιταλία, Γεωργία και Σερβία.

Συντονιστής της συνάντησης και του ερευνητικού έργου για όλη την Ευρώπη, είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Μάττας.

Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης

Στο έργο θα εφαρμοστούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψουν την επίδραση της βιοποικιλότητας στην οικονομία, το περιβάλλον και τη διάδοση συγκεκριμένων καλλιεργειών της μεσογειακής διατροφής στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, συνδυάζονται η συμπεριφορά καταναλωτών, αγροτών και των ενδιαφερόμενων μερών. Όπως είναι:

  • Η χονδρική πώληση.
  • Τα supermarket.
  • Το κράτος.
  • Οι κλιματικές συνθήκες.
  • Οι προτιμήσεις των καταναλωτών για παραδοσιακά τρόφιμα της Ελλάδας.
  • Η διάδοση αυτών των καλλιεργειών στους αγρότες της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πρόκειται να αναπτυχθούν θέματα για τη σημασία της φυτικής βιοποικιλότητας στην αγροδιατροφική αλυσίδα, το περιβάλλον, τις προτιμήσεις των καταναλωτών και την υγεία του ανθρώπου και για τον καθορισμό των ρόλων και των ενεργειών των εταίρων.
Με το έργο αυτό προωθείται σε ολόκληρη την Ευρώπη η πολυκαλλιέργεια με νέα είδη και η βιοποικιλότητα.

Το ερευνητικό έργο, με τίτλο «Παραγοντικό εργαλείο προσομοίωσης για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας στην αγροδιατροφική αλυσίδα από το πιρούνι ως το χωράφι» (Fork–to–farm agent–based simulation tool augmenting BIOdiversity in the agri–food VALUE chain–BIOVALUE ) χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Horizon2020.

Το έργο ξεκινά τον Οκτώβριο του 2021 και θα έχει χρονική διάρκεια τέσσερα έτη. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 5,9 εκατ. ευρώ.

tourismtoday.grThere are no comments

Add yours

Facebook