Σε νέο ιστορικό υψηλό η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου

showthumb

Η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε άλμα 25% στις ευρωπαϊκές αγορές – Η αύξηση του κόστους της ενέργειας έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΕ εν όψει του επερχόμενου χειμώνα

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου άγγιξαν σήμερα νέα ιστορικά υψηλά στην Ευρώπη, με τις καλπάζουσες τιμές να δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες στο κόστος προμήθειας ενέργειας εν όψει του χειμώνα.

 Η ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε στις 12.50 ώρα Ελλάδας άνοδο 25,14% στα 145,19 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Η αύξηση από τις αρχές του χρόνου  φτάνει το… 400%

Στη Βρετανία, αντιστοίχως, οι τιμές χονδρικής στα συμβόλαια Νοεμβρίου παρουσιάζουν αύξηση 14% από χθες. Στα συμβόλαια άμεσης παράδοσης η αύξηση φτάνει το 23%.

 Οι τιμές εκτινάχθηκαν εν μέρει λόγω της αυξημένης ζήτησης, ιδιαίτερα από την Ασία, καθώς οι οικονομίες βγαίνουν σταδιακά από τα lockdown λόγω κορωνοϊού. Ο σχετικά κρύος ευρωπαϊκός χειμώνας και άνοιξη που πέρασε προκάλεσε επίσης εξάντληση των προμηθειών.
 Εν τω μεταξύ, η πτώση της εγχώριας παραγωγής και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια σφιχτή αγορά φυσικού αερίου και καθιστούν δύσκολη την ανανέωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα που έρχεται.

Η αύξηση του κόστους της ενέργειας έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΕ, τόσο σε επίπεδο κρατών – μελών (Συμβούλιο της ΕΕ), όσο και στα θεσμικά όργανα, ήτοι Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια «εργαλειοθήκη» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αναλύοντας πρώτα τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών και προτείνοντας μια δέσμη μέτρων ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

 Αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε η Ισπανία και υποστηρίζεται από αρκετά άλλα κράτη – μέλη, ώστε να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου, όπως συνέβη με τα εμβόλια, η Επίτροπος Σίμσον δήλωσε ότι είναι μια ιδέα που πρόκειται να εξεταστεί.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας οι εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους ώστε να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.

Από την πλευρά της σλοβενικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Αντζε Λόγκαρ υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι το ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους έχει συζητηθεί ήδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων) στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα συζητηθεί εκ νέου στη σύνοδο της 21ης και 22ας Οκτωβρίου ώστε να βρεθούν και μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες λύσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι το ζήτημα των υψηλών τιμών στην ενέργεια είναι σοβαρό και πρόσθεσε ότι είναι υψίστης σημασίας για την ΕΕ να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες μακροπρόθεσμα προκειμένου να αποφύγει μελλοντικές αυξήσεις.

«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται. Όμως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες οι τιμές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και παραμένουν σταθερές», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.

«Οπότε για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι μακροπρόθεσμα με την ενέργεια είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές που μας προσφέρουν σταθερές τιμές και περισσότερη ανεξαρτησία, διότι το 90% του φυσικού αερίου εισάγεται στην ΕΕ», πρόσθεσε.

protothema.gr


There are no comments

Add yours

Facebook