Η Ισλανδία γράφει ιστορία: Εκλέγει το πρώτο κοινοβούλιο στην Ευρώπη με πλειοψηφία γυναικών

pop
Η Ισλανία αποδεικνύει για άλλη μια φορά γιατί είναι πρωτοπόρος στα ζητήματα ισότητας φύλων

Η Ισλανδία φαίνεται έτοιμη να γράψει ιστορία ως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εκλέγει κοινοβούλιο όπου πλειοψηφούν οι γυναίκες.

Σύμφωνα με τις προβολές που βασίζονται στα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν χθες, οι γυναίκες υποψήφιες καταλαμβάνουν τις 33 από τις 63 έδρες του Althingi, κοινώς το 52,3%.

Με μόνο τη Σουηδία να πλησιάζει (έχοντας γυναικεία εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο της τάξης του 47%), καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ξεπεράσει το όριο του 50%, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (Inter Parliamentary Union, διεθνής οργανισμός εθνικών κοινοβουλίων).

Η χώρα θεωρείται παραδοσιακά πρωτοπόρος στην ισότητα φύλων και για 12η συνεχή χρονιά κατατάσσεται στην πρώτη θέση των gender-equal εθνών του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Μεταξύ άλλων, προσφέρει την ίδια γονική άδεια τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες ενώ ο πρώτος νόμος για την ισότιμη αμοιβή για τα δύο φύλα χρονολογείται από το 1961! Η Ισλανδία ήταν επίσης η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξέλεξε γυναίκα πρόεδρο, εν έτει 1980!

Με 37 έδρες εκ των συνολικά 63, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές επικράτησε η συμμαχία αριστεράς-δεξιάς, που κυβερνάει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, ωστόσο το κόμμα της αριστερής οικολόγου πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ έχασε έδαφος.

Σημειώνεται πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα κοινοβούλια μόλις πέντε χωρών οι γυναίκες πολιτικοί συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Διακοινοβουλευτική Ένωση: στη Ρουάντα (61%), στην Κούβα (53%), στη Νικαράγουα (51%) όπως και στο Μεξικό και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%).

Με πληροφορίες από BBCThere are no comments

Add yours

Facebook