Τα 10 παλαιότερα εστιατόρια του κόσμου

n_y88twmgwa-scaled

1. Η Παλιά ταβέρνα του ψαρρά, Πλάκα, Ελλάδα 1898

Η παλιά ταβέρνα του Ψαρρά»: Αυτό είναι το παλαιότερο εστιατόριο στην Ελλάδα,  λειτουργεί από το 1898 [εικόνες] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Το παλαιότερο εστιατόριο στην Ελλάδα είναι η παλιά ταβέρνα του ψαρά, ενώ σερβίρει τους θαμώνες του από το 1898. Ήρθε ξανά στο προσκήνιο όταν η Netcredit ΄σχεδίασε έναν χάρτη με τα παλαιότερα εστιατόρια στην Ευρώπη και συμπεριέλαβε και αυτό. Λέγεται ότι εκεί έχουν περάσει  γνωστοί άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων όπως ο Γιώργος Σεφέρης, η Βίβιαν Λι, η Μάργκοτ Φοντειν και πολλοί άλλοι. Το εστιατόριο είναι διάσημο για τις παραδοσιακές συνταγές σε θαλασσινά και μακαρονάδες αλλά για τους μοναδικούς λουκουμάδες του!

2. Sobrino de Botín, Μαδρίτη, Ισπανία (1725)

Sobrino de Botin: Το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο - iTravelling

Πολλά από τα εστιατόρια αυτής της λίστας είναι παλαιότερα από το Sobrino de Botin, όμως έχουν αλλάξει διεύθυνση, έχουν χτιστει από την αρχή ή και παρέμειναν για αρκετό καιρό κλειστά, το συγκεκριμένο εστιατόριο διαθέτει παγκόσμιο ρεκορ στο βιβλίο Γκινες ως το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο με συνεχή λειτουργεία! Ο  Francisco Goya, δούλευε σε αυτό το εστιατόριο πριν γίνει διάσημος ζωγράφος.

3. la Petite Chaise, Παρίσι, Γαλλία (1680)

A la Petite chaise : un petit nom pour le plus vieux restaurant de Paris -  Paris, Maman & Moi

Από την ημέρα που άνοιξε στα τέλη του 17ου αιώνα, το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι το δεύτερο μακροβιότερο εστιατόριο, και σημείο συνάντησης για τους πολιτικούς και τους καλλιτέχνες της εποχής.(λέγεται ότι η Colette συνήθιζε να διαβάζει εκεί). Το μενού του χαρακτηρίζεται από ιδανικά παραδείγματα Γαλλικών συνταγών όπως Γαλλική κρεμυδόσουπα, σαλάτες με boudin noire, escargot, κομμάτια fois gras και πολλά άλλα.

4. Zur letzten Instanz, Βερολίνο, Γερμανία (1621)

Eldest restaurant in Berlin, Germany - Zur letzten Instanz (est. 1621):  travel

Το συγκεκριμένο εστιατόριο έχει σερβίρει άπαντες, από τον Ναπολέωντα και τον Μπετόβεν ως τη Μέρκελ στη διάρκεια της ιστορίας του. Ήταν το πρωτο εστιατόριο που αναφέρθηκε σε εκτυπώσεις το 1561, ενώ το 1621 μετατράπηκε σε ταβέρνα όπως παραμένει και μέχρι σήμερα. Το κτίριο έπρεπε να χτιστεί από την αρχή το 1963 ύστερα από ανεπανόρθωτες ζημιές που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου ενώ απέιχε μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο από το τείχος του Βερολίνου κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

5. La Tour d’Argent, Παρίσι, Γαλλία (1582)

Tour d'Argent, Παρίσι - Κριτικές εστιατορίων - Tripadvisor

Το βραβευμένο με Michelin εστιατόριο La Tour d’Argent λέγεται ότι ήταν το στέκι του βασιλιά Henri IV. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, λέγεται ότι εκεί εμπνεύστηκε το έργο Ratatouille το 2007. Διαθέτει ένα από τα καλύτερα κελάρια με κρασιά στον κόσμο (ευτυχώς επέζησε τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο), με συλλογή παραπάνω από 450.000 μπουκάλια τα οποία κοστίζουν παραπάνω από 25εκατομμύρια ευρώ.

6. Zum Franziskaner, Στοκχόλμη, Σουηδία (1421)

Images of Zum Franziskaner - Stockholm Beer Guide

Δημιουργήθηκε από Γερμανούς καλόγερους στην παλιά πόλη της Στοκχόλμης, και ενώ δεν βρίσκεται πια στο αυθεντικό του κτίριο και έχει μετακινηθεί αρκετές φορές παραμένει μια πολύ καλή ψαροταβέρνα και συνεχίζει να σερβίρει ωραία πιάτα. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται τώρα είναι χτισμένο το 1906 και σερβίρει την ίδια ποικιλία από μπύρες, τις οποίες έχουν φτιάξει οι μοναχοί με φυσικές διαδικασίες όπως εκείνοι το 1421.

7. Bianyifang, Πεκίνο, Κίνα (1416)

Bianyifang Roast Duck Restaurant – A Restaurant with 600 Hundreds Years  History | Travelbrochures

Το Bianyifang είναι το παλαιότερο εστιατόριο πάπιας Πεκίνου και συνεχίζει να ειδικεύεται στην παραδοσιακή μαγειρική που ξεκίνησε κατά την Δυναστεία των Ming. Το εστιατόριο βρισκόταν σε διαφορετικό μικρότερο κτίριο αλλά επεκτάθηκε το 1827.

8. Stiftskeller St. Peter,Σάλτσμπουργκ, Αυστρία (803)

MyPhotoPics: Το παλαιότερο εστιατόριο στην Ευρώπη, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο βρίσκεται ακόμη στο ίδιο κτίριο στο Σάλτσμπουργκ. Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία που ξεκίνησε να λειτουργεί όμως, το έτος είναι το 803 αφού υπάρχουν καταγραφές στις εργασίες του μοναχού Albuin ο οποίος ήταν ευσεβής ακόλουθος του Charlemgne. Λέγεται ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος αλλά και ο Μότσαρτ έχουν σερβιριστεί στο συγκεκριμένο εστιατόριο.

9. Wurtskuchl – Γερμανία (1146)

Αυτό το αρχαίο παραποτάμιο εστιατόριο υπάρχει από τον Μεσαίωνα ενώ διατηρεί αρκετά από τα χαρακτηριστικά του μέχρι σήμερα όπως την ψηστιέρα ξυλάνθρακα, τα σπιτικά λουκάνικα φτιαγμένα από χοιρινό ζαμπόν, την διάσημη μουστάρδα τους (Wurstkuchl). Το πιο διάσημο πιάτο τους είναι τα λουκάνικα και ξινολάχανο ψημένα στην ψηστιέρα από ξυλάνθρακα.

10. The Old House – Ουαλία (1147)

Eat – The Old House 1147

Το Old House Inn βρίσκεται στο γραφικό Llangynwyd της Ουαλίας, και διαθέτει εκκλησία, πλατεία εκκλησίας περικυκλωμένη με τείχη ενώ διαθέτει και τηλεφωνικό θάλαμο στο κέντρο της διατηρητέας περιοχής του χωριού. Το πιο διάσημο πιάτο του είναι η πίτα σερβιρισμένη με πατάτες και μπιζέλια.

 There are no comments

Add yours

Facebook