Η θεαματική οφθαλμαπάτη του JR στο περίφημο Παλάτσο Φαρνέζε της Ρώμης

1111
Η εγκατάσταση του JR εκτείνεται σε 600 τετραγωνικά μέτρα και αναφέρεται στην επιθυμία της πρεσβείας να παραμείνει μεταφορικά ανοιχτή ακόμη και κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του αναγεννησιακού κτηρίου.
Street artist JR reveals "The Wound" in Florence — Designcollector

Η καριέρα του JR, του Γάλλου καλλιτέχνη της street-art και κινηματογραφιστή είναι συνυφασμένη με μια σειρά από trompe-l’oeil έργα, έργα οφθαλμαπάτης, που εγκαθιστά σε ιστορικά μέρη στα κέντρα των πόλεων.

Οι θεαματικές παρεμβάσεις του συνεχίζονται με μια ακόμα στο Ρalazzo Farnese, το κτίριο της γαλλικής πρεσβείας στη Ρώμη. Μετά το έργο του «Πληγή» που αποκαλύφθηκε στο στο Palazzo Strozzi στη Φλωρεντία, ο Γάλλος καλλιτέχνης άνοιξε την πρόσοψη του Palazzo Farnese με μια εγκατάσταση με τίτλο «Punto di fuga» ή «σημείο εξαφάνισης».

Η εγκατάσταση προσφέρει μια φανταστική ματιά πίσω από τους τοίχους σε ένα από τα σημαντικότερα υψηλά αναγεννησιακά παλάτια στη Ρώμη.

Η εγκατάσταση του JR εκτείνεται σε 600 τετραγωνικά μέτρα και αναφέρεται στην επιθυμία της πρεσβείας να παραμείνει μεταφορικά ανοιχτή ακόμη και κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του αναγεννησιακού κτηρίου. Το Palazzo Farnese βρίσκεται υπό ανακαίνιση και ο JR κλήθηκε να μετατρέψει τις σκαλωσιές σε ένα εκθαμβωτικό έργο τέχνης. Mε εικόνες τυπωμένες σε αλουμίνιο, ο καλλιτέχνης αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από την πρόσοψη του κτιρίου- όπως η κιονοστοιχία του προθαλάμου του Αντόνιο ντα Σανγκάλο ή οι τοιχογραφίες του Σαλβιάτι στην μεγάλη αίθουσα του παλατιού Φαρνέζε υποδηλώνοντας ένα χωρικό αλλά και ένα χρονικό βάθος στην ιστορία του κτιρίου.

A Trick of the Eye Turns a Luxurious Embassy Inside Out - The New York Times

Το έργο του JR επαναφέρει το γλυπτό του Ηρακλή στην αρχική του θέση στην είδσοδο του παλατιού, ως φόρο τιμής στην ιστορία του. Η χρήση του trompe l’oeil δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι το Palazzo Farnese φιλοξενεί μερικά από τα πιο διάσημα παραδείγματα trompe l’oeil στην ιστορία.

Tο έργο- φτιαγμένο από διπλό (τυπωμένο αλουμίνιο) πάνελ στερεωμένο σε σκαλωσιές και μουσαμάδες από βινύλιο στους τοίχους- είναι ένα τέλειο παράδειγμα ενός οπτικού παιχνιδιού που κατασκευάζει και αποδομεί την εικόνα ανάλογα με τη θέση του θεατή. Για το Farnese, όπως και για τα προηγούμενα αρχιτεκτονικά του έργα, ο JR καλεί τον επισκέπτη να παίξει με την εικόνα που έχει κατασκευάσει/αποδομήσει και να βρει το τέλειο σημείο της αναμόρφωσής της, που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Φαρνέζε, στη μέση της via dei Baullari Ε.

  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μοναδικά πακέτα προσφορών για την Ρώμη καθώς και για αεροπορικά εισιτήρια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Diplomat Travel, τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : support@diplomattravel.gr.
    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/

 

πηγή-lifo.grThere are no comments

Add yours

Facebook