Ένας οδηγός για όσα πρέπει να γνωρίζετε για ένα ταξίδι στην Αιώνια Πόλη

ttt

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζετε για ένα ταξίδι στην Αιώνια Πόλη. Πώς θα πάτε, πού θα φάτε, ποιά αξιοθέατα πρέπει να δείτε, τι να προσέξετε και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες!

Χώρα: Ιταλία
Ήπειρος: Ευρώπη
Γλώσσα: Ιταλικά
Νόμισμα: Ευρώ | EUR | €
Διαφορά Ώρας: -1 (Μία ώρα πίσω)
Ταξιδιωτικά Έγγραφα: Διαβατήριο, Ταυτότητα
Πληθυσμός: 2,876,051
Έκταση: 1,285.00 km2

Σύμφωνα με το μύθο, η Ρώμη ιδρύθηκε στις 21 Απριλίου 753 π.Χ. από το Ρέμο και το Ρωμύλο, απογόνους του Τρώα Αινεία που ανατράφηκαν από μία λύκαινα. Αρχικά ήταν ένα μικρό βασίλειο που δε ξεπερνούσε τα όρια του Λατίου, ωστόσο μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας το 509 π.Χ. η Ρώμη κυριάρχησε σε ολόκληρη την ιταλική χερσόνησο και σταδιακά επεκτάθηκε στη Γαλατία, την Ιβηρική, την Αφρική και τη Βαλκανική.

Από τον καιρό του Ιουλίου Καίσαρα το πολίτευμα της άρχισε να ολισθαίνει προς την απολυταρχία και ο ανιψιός του Οκταβιανός εγκαθίδρυσε την Αυτοκρατορία που έφτασε στον πρώτο αιώνα π.Χ. στο ζενίθ της κυριαρχίας της σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία.

Σταδιακά όμως το κέντρο βάρους της αυτοκρατορίας μεταφέρθηκε προς τα ανατολικά και μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας από τον Κωνσταντίνο στο Βυζάντιο (330 μ.Χ.) και τη διαίρεση του κράτους σε δυτικό και ανατολικό από τον Μ. Θεοδόσιο (395) άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάλυση της Ρώμης από τους βαρβάρους το 476.

Πώς θα φτάσετε στη Ρώμη

Εάν είστε κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας ή προτιμάτε το καράβι για τις μετακινήσεις σας καθώς κι εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σας, θα ταξιδέψετε ακτοπλοϊκώς από Πάτρα ή Ηγουμενίτσα ως το Μπάρι κι από εκεί θα συνεχίσετε οδικώς ως την ιταλική πρωτεύουσα. O πιο απλός και σύντομος τρόπος είναι φυσικά αεροπορικώς. Εάν επιλέξετε να ταξιδέψετε με την Aegean, την Alitalia ή την ΕasyJet, θα φτάσετε στο αεροδρόμιο Leonardo Da Vinci ή Fiumicino, το οποίο βρίσκεται 40 χιλιόμετρα δυτικά της Ρώμης.

Άγιος Πέτρος

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου (Basilica di San Pietro) - Ρώμη » Ταξιδιωτικός οδηγός - Πληροφορίες και Αξιοθέατα!

Η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο, βρίσκεται στο μικρότερο ανεξάρτητο κράτος στον πλανήτη, στο Βατικανό, καρδιά του ρωμαιοκαθολικισμού. Η μεγαλοπρεπής βασιλική θεμελιώθηκε το 1506 πάνω από τον τάφο του Αγίου Πέτρου. Η γιγάντια πλατεία με το εντυπωσιακό περιστύλιο από δωρικούς κίονες και αγάλματα στην κορυφή, είναι έργο του Μπερνίνι. Τον επιβλητικό τρούλο σχεδίασε ο Μιχαήλ Άγγελος, ενώ στο εσωτερικό του ναού θα θαυμάσετε τη μαρμάρινη «Πιετά» από τον ίδιο καλλιτέχνη.
Capella Sistina

Καπέλα Σιξτίνα: Ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της δυτικής τέχνης | Travelpass.gr

Το κορυφαίο από τα αριστουργήματα των Μουσείων του Βατικανού. Ελάτε στο παρεκκλήσι όπου συνεδριάζει το κονκλάβιο των καρδιναλίων για την ανάδειξη του νέου πάπα, να θαυμάσετε την τοιχογραφία της Δημιουργίας που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος στην οροφή, ζωγραφίζοντας τέσσερα χρόνια ξαπλωμένος στην σκαλωσιά.
Κολοσσαίο

Κολοσσαίο: 8+1 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το ιστορικό μνημείο!

Το πλέον αναγνωρίσιμο μνημείο της Ρώμης, σύμβολο της Αιώνιας Πόλης. Το εντυπωσιακό αυτό ελλειψοειδές οικοδόμημα με τις τρεις σειρές αψίδες χτίστηκε τον  1ο αι. μ.Χ. για να προσφέρει άρτο και θεάματα στο λαό της Ρώμης, ως το μεγαλύτερο αμφιθέατρο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Φανταστείτε τους μονομάχους να δίνουν μάχες ζωής και θανάτου στην αρένα με τα θηρία, ζητώντας χάρη από τον αυτοκράτορα και τους 85.000 θεατές στις κερκίδες.

Ρωμαϊκό Φόρουμ

Ρωμαϊκή Αγορά (Forum Romanum) - Ρώμη - Ρώμη » Ταξιδιωτικός οδηγός - Πληροφορίες και Αξιοθέατα!

 Διασχίστε τα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς για νοερό ταξίδι στα χρόνια του Ιούλιου Καίσαρα και των συγκλητικών. Ο αρχαιολογικός χώρος με την Ιερά οδό, τις αψίδες και τους ναούς, αντανακλά το μεγαλείο της αρχαίας Ρώμης.

Πάνθεον

Πέντε λόγοι για να ζεις στη Ρώμη | mononews

το ολοστρόγγυλο οικοδόμημα με τις συμμετρικές αναλογίες, χτίστηκε επί αυτοκράτορα Αδριανού ως ειδωλολατρικός ναός αφιερωμένος στους θεούς του Ολύμπου, για να μετατραπεί στη συνέχεια σε εκκλησία. Θαυμάστε τη «Μαντόνα της Πέτρας» πάνω από τον τάφο του ζωγράφου Ραφαήλ.

Καστέλ Σαντ’ Άντζελο

Το εντυπωσιακό κάστρο των αγγέλων στη Ρώμη

το κυκλικό κτίριο στη δυτική όχθη του Τίβερη, χτίστηκε τον 2ο αιώνα ως μαυσωλείο του αυτοκράτορα Αδριανού και ταυτίστηκε με πολυτάραχες περιόδους της πόλης. Διετέλεσε φρούριο, φυλακή και καταφύγιο για τους πάπες κατά τη διάρκεια κρίσεων ή πολέμου. Στο μουσείο του φιλοξενεί έργα αναγεννησιακής κεραμικής, γλυπτά ρωμαϊκής περιόδου, συλλογή όπλων του 19ου αιώνα.

Λόφος Παλατίνο

Παλατινός Λόφος (Palatine Hill) - Ρώμη » Ταξιδιωτικός οδηγός - Πληροφορίες και Αξιοθέατα!

ανεβείτε στο πιο ξακουστό ύψωμα της επτάλοφης Ρώμης, για να αγναντέψετε την πόλη και να γυρίσετε στην αρχή της ιστορίας της. Σύμφωνα με τον μύθο, στις πλαγιές αυτού του λόφου ανακάλυψε ένας βοσκός τους δίδυμους αδελφούς, Ρώμο και Ρωμύλο, μετέπειτα ιδρυτή της Ρώμης, να θηλάζουν από τους μαστούς μιας λύκαινας. Θα κάνετε περίπατο μέσα στο πράσινο, ανάμεσα στα ερείπια παλατιών των αυτοκρατόρων.

Βίλα Μποργκέζε

Βίλα Μποργκέζε: Ένας επίγειος παράδεισος στην καρδιά της Ρώμης | OffLine Post

ειδυλλιακό πάρκο στην καρδιά της Ρώμης που φιλοξενεί την Γκαλερία Μποργκέζε με αριστουργήματα Μπερνίνι, Καραβάτζιο, Τιτσιάνο, Βερονέζε, Ραφαήλ κι όχι μόνο, καθώς και το Bioparco, ζωολογικό κήπο διαμορφωμένο έτσι ώστε να δίνει την εντύπωση φυσικού habitat των ζώων.

Maxxi

Βόλτα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Maxxi στη Ρώμη | ShapeShifter

το Εθνικό Μουσείο Τεχνών του 21ου αιώνα, στεγασμένο στο φουτουριστικό οικοδόμημα της Zaha Hadid στη συνοικία Flaminio, αφουγκράζεται τις αβάν γκαρντ τάσεις στην τέχνη και την αρχιτεκτονική. Πρωτοποριακές εκθέσεις για τη σχέση της Ιταλίας με την υψηλή ραπτική και το σινεμά, art εργαστήρια και events.

Macro

στεγασμένο στα κτίρια μιας παλιάς ζυθοποιίας κι ενός σφαγείου στην ανερχόμενη περιοχή Testaccio, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης καθηλώνει το κοινό με τις art installations και τα εναλλακτικά χάπενινγκ.

Πολιτισμός & Διασκέδαση

Τα μνημεία και οι πλατείες της Αιώνιας Πόλης μεταμορφώνονται σε σκηνικά για πρωτότυπα events

 • Χριστουγεννιάτικη αγορά στην Πιάτσα Ναβόνα. Η πανέμορφη μπαρόκ πλατεία με το σιντριβάνι των Τεσσάρων Ποταμών του Μπερνίνι, φιλοξενεί τη γιορτινή αγορά, στολίδια, παιχνίδια και street art με παντομίμες.
 • Γυναίκες Κάτω από τα Άστρα. Σόου μόδας των ιταλών σχεδιαστών που κλείνει θεαματικά την Εβδομάδα Μόδας της Ρώμης κάθε καλοκαίρι. Για τις ανάγκες του υπαίθριου ντεφιλέ, η Scalinata της piazza di Spagna μετατρέπεται σε πασαρέλα.
 • Φεστιβάλ Romarock. Τρανταχτά ονόματα της παγκόσμιας ροκ σκηνής αποθεώνονται στο αχανές Ippodromo delle Capannelle όλο το καλοκαίρι.
 • Φεστιβάλ Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας. Η Αιώνια Πόλη γίνεται αφορμή για ταξίδια στην Αίγυπτο και στην Άπω Ανατολή, αλλά και στην Κόλαση του Δάντη, μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, χάρτες σε events στις βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία της πόλης, αναγνώσεις βιβλίων στις όχθες του Τίβερη, επισκέψεις στα σπίτια του Γκαίτε, Πιραντέλο, Μοράβια, Σέλεϊ, διάσημων συγγραφέων που έζησαν στη Ρώμη.
 • Estate Romana. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και χορευτικά δρώμενα με φόντο τα μνημεία και τις πλατείες. Όλο το καλοκαίρι η Ρώμη μεταμορφώνεται σε παλκοσένικο για το Φεστιβάλ Ρωμαϊκού Καλοκαιριού.
 • Νησί του Σινεμά. Οι σινεφίλ δίνουν ραντεβού στο νησάκι Tiberina του Τίβερη για θερινές προβολές κλασικών και νέων ταινιών ιταλικής και διεθνούς παραγωγής στο υπαίθριο φεστιβάλ κινηματογράφου.

Ρώμη – Τα καλύτερα εστιατόρια & φαγητό

Η Ρώμη και η Ιταλία γενικότερα φημίζονται για το καλό φαγητό τους που απευθύνεται σε όλα τα γούστα και τα μπάτζετ. Οι τρατορίες, οι οστερίες και τα ριστοράντε διαθέτουν ευρεία γκάμα πιάτων και δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, ενώ φυσικά μεγάλη πέραση έχουν οι πιτσαρίες.

Σε γενικές γραμμές, εφόσον αποφύγετε τα πολύ τουριστικά μαγαζιά του κέντρου και δη γύρω από το Πάνθεον, θα συναντήσετε λογικές τιμές, πολλές φορές σε ίδια επίπεδα με τα ελληνικά, ενώ ισχύει ο γενικός κανόνας της προτίμησης των καταστημάτων που συναντώνται ντόπιοι, όπως γύρω από την Πιάτσα Ναβόνα και στο Τραστέβερε.

Όσο αφορά τώρα τις τοπικές γεύσεις, η Ρώμη και η ευρύτερη περιοχή του Λατίου διαθέτουν εξαιρετικές και φρέσκιες επιλογές από τυριά, αλλαντικά, μανιτάρια, ψάρια και σχεδόν όλα τα κρέατα.

Πάμπολλες είναι οι επιλογές σε τοπικά κρασιά και μπύρες, την τιμητική τους φυσικά έχουν το παγωτό και το τιραμισού. Από την άλλη πλευρά, η ιταλική πρωτεύουσα φιλοξενεί καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παντός είδος και θα συναντήσετε επιλογές από όλες τις διεθνείς κουζίνες και δε χρειάζεται να περιοριστείτε στα εγχώρια πλαίσια.
Aκολουθούν ορισμένες δοκιμασμένες και καλές γαστρονομικές επιλογές:

Sant’ Eustacchio il Cafe

Διεύθυνση: Piazza di Sant’ Eustacchio 82

Εάν θέλετε να ξεκινήσετε την ημέρα σας σαν παραδοσιακοί Ρωμαίοι, ένα πέρασμα από την πλατεία του Αγίου Ευσταθίου πίσω από το Πάνθεον και από το ξακουστό καφέ επιβάλλεται. Μπείτε μέσα, παραγγείλτε ένα εσπρέσο και πιείτε το στα όρθια μαζί με τους ντόπιους αφού είθισται η γρήγορη απόλαυση σε αντίθεση με το ελληνικό φαινόμενο του πολύωρου καφέ.

Βέβαια, οι ιδιοκτήτες έχουν φροντίσει να υπάρχουν μερικά τραπεζάκια απ’ έξω, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε πως σε αυτήν την περίπτωση θα κληθείτε να πληρώσετε το τριπλάσιο αντίτιμο.

Tazza D’ Oro

Διεύθυνση: Via Marche 52

Πρόκειται για ακόμα ένα διάσημο καφεκοπτείο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με το πρώτο. Εάν είστε λάτρης του καφέ, θα πρέπει να το επισκεφτείτε και να δοκιμάσετε το μοναδικό του εσπρέσο και καπουτσίνο, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία και σε άλλους καφέδες και ροφήματα.

Επιπλέον, εδώ θα βρείτε διάφορα συνοδευτικά όπως τιραμισού και γλυκά, με τις τιμές να κυμαίνονται γενικώς σε πολύ λογικά επίπεδα. Συνήθως βέβαια οι ουρές είναι μεγάλες λόγω της φήμης του καταστήματος, ωστόσο η εξυπηρέτηση είναι γρήγορη και θα παραγγείλετε σύντομα.

Biscottificio Innocenti

Διεύθυνση: Via della Luce 21

Η Αιώνια Πόλη διαθέτει εξαιρετικούς φούρνους και δεν υπάρχει περίπτωση να μη σας τρυπήσει τη μύτη η μυρωδιά εάν περνάτε δίπλα από κάποιον από αυτούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παραδοσιακού ρωμαϊκού φούρνου είναι ο συγκεκριμένος που βρίσκεται στη γειτονιά του Τραστέβερε, νότια του ποταμού Τίβερη.

Τα πιο διάσημα προϊόντα του είναι τα μπισκότα που παράγει σε μεγάλες ποσότητες και με ιδιαίτερη ποικιλία, ακόμα και αυτοί που δεν είναι οπαδοί τους θα ικανοποιηθούν απόλυτα. Επίσης, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις υπέροχες τάρτες και την ολόφρεσκη πάστα φλόρα που επίσης προσφέρεται με διάφορες γεύσεις.

Pasta Imperiale

Διεύθυνση: Via Coronari 160

Σε ένα υπέροχο γραφικό στενάκι ανάμεσα στην Πιάτσα Ναβόνα και το γέφυρα του Αγίου Αγγέλου ξεχωρίζει αυτό το μικρό κατάστημα που ειδικεύεται στα χειροποίητα ζυμαρικά.

Διαλέγετε ζυμαρικό, σάλτσα και γαρνιτούρα της αρεσκείας σας, το πιάτο παρασκευάζεται εκείνη τη στιγμή μπροστά σας και τόσο η ποσότητα όσο και η γεύση δε θα σας αφήσουν παραπονεμένους, ειδικά από τη στιγμή που θα πληρώσετε μόλις 5-6 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο χώρος είναι πολύ μικρός, επομένως εάν δεν καθίσετε στα 3-4 τραπεζάκια, μπορείτε εύκολα να φάτε στο δρόμο σε πλαστικό πιάτο ή να το πάρετε πακέτο.

Panino Divino

Διεύθυνση: Via Dei Gracchi 11

Εάν θέλετε να γευτείτε το ιταλικό σάντουιτς, δηλαδή το πανίνι, εδώ είναι το καταλληλότερο σημείο στην Αιώνια Πόλη. Aνάμεσα στη στάση του μετρό Ottaviano και τα Μουσεία του Βατικανού, ταιριάζει απόλυτα για πρόγευμα πριν από την επίσκεψη σας στο μικρό κρατίδιο ή ως διάλλειμα.

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται μοσχομυρίζουν αρώματα και φρεσκάδα, το ευγενικό προσωπικό θα σας βοηθήσει για να διαλέξετε το πανίνι που σας ταιριάζει περισσότερο και θα σας κεράσει το αναψυκτικό της αρεσκείας σας.

Φεύγοντας από το Panino Divino θα ανυπομονείτε να επιστρέψετε για να γευτείτε ξανά τα υπέροχα τυριά, αλλαντικά και λαχανικά μέσα στο λαχταριστό ψωμάκι.

Pinsere

Διεύθυνση: Via Flavia 98

Ακόμα μία μπάτζετ επιλογή, όπως και οι δύο προηγούμενες, η οποία απευθύνεται στους λάτρεις της ιταλικής πίτσας. Βρίσκεται λίγο πιο έξω από το κέντρο κοντά στην πλατεία Ρεπούμπλικα και αφορά φαγητό σε πακέτο, ωστόσο οι τιμές κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και η ποιότητα είναι ανέλπιστα καλή.

Πάμπολλες οι επιλογές στα υλικά για όλα τα γούστα, καλού-κακού μπορείτε να ρωτήσετε το προσωπικό για τί σας προτείνει αλλά τα πάντα είναι λαχταριστά, με πιο ιδιαίτερες επιλογές την πίτσα spicy, την pesto και την πατάτα-μπέικον. Τσεκάρετε τα ωράρια στο διαδίκτυο πριν πάτε γιατί αλλάζουν με μεγάλη συχνότητα.

Cantina e Cucina

Διεύθυνση: Via del Governo Vecchio 87

Η περιοχή πίσω από την Πιάτσα Ναβόνα είναι γεμάτη από τρατορίες και μπαρ που προσελκύουν τους ντόπιους και το συγκεκριμένο κατάστημα αποτελεί μια καλή επιλογή για μεσημεριανό αλλά και βραδινό.

Πρόκειται για μία παραδοσιακή τρατορία με ζεστή ατμόσφαιρα και πρωτότυπη διακόσμηση, το μενού της είναι ιδιαίτερα ευρύ και περιλαμβάνει από χειροποίητα ζυμαρικά και πίτσες μέχρι κυρίως πιάτα με κρέας ή ψάρι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα γλυκά, προεξάρχοντος του τιραμισού, μπορείτε να πιείτε κι ένα εσπρεσάκι για χώνεψη στο τέλος.

Οsteria del Cavaliere

Διεύθυνση: Via Alba 32

Αυτή η τρατορία βρίσκεται λίγο έξω από το ιστορικό κέντρο και συγκεντρώνει την προτίμηση πολλών Ρωμαίων, κάτι που αποτελεί καλό σημάδι για την ποιότητα του μαγαζιού. Οι ποσότητες στα πιάτα είναι αρκετά μεγαλύτερες από το μέσο όρο της Αιώνιας Πόλης, ενώ οι περισσότεροι θαμώνες γύρω θα δείτε να επιλέγουν τα σπαγγέτι με μαύρη τρούφα, οπότε καλό θα ήταν να τα δοκιμάσετε κι εσείς.

Κι εδώ το μενού περιλαμβάνει τις κλασικές γεύσεις κι επιλογές, υπάρχει όμως και α λα καρτ μενού που προσφέρει ορεκτικό, 2 κυρίως και γλυκό σε στάνταρ τιμή. Καλού-κακού φροντίστε να κάνετε μία κράτηση γιατί πρόκειται για πολύ δημοφιλή τρατορία.

Pompi

Διεύθυνση: Via Della Croce 82

Το πιο διάσημο και γευστικό τιραμισού της Ρώμης θα το βρείτε στο Pompi, σε κεντρικότατο σημείο και σε μικρή απόσταση από την πλατεία Spagna. Προσφέρεται και σε άλλες γεύσεις όπως φουντούκι και φράουλα, ωστόσο πέραν πάσης αμφιβολίας το κλασικό είναι αυτό που ξεχωρίζει και δεν πρέπει να φύγετε από την πόλη εάν δεν το δοκιμάσετε.

Δεν υπάρχει χώρος για να καθίσετε, συνεπώς παίρνετε ένα μεγάλο κομμάτι σε κουτάκι έναντι μόλις 4 ευρώ και μπορείτε να καθίσετε στα ξακουστά Ισπανικά Σκαλιά λίγο παραπάνω και να το απολαύσετε σαν Ρωμαίοι.

Gelateria La Romana

Διεύθυνση: Via Venti Settembre 60

Η ιταλική πρωτεύουσα φημίζεται παγκοσμίως για το μοναδικό της gelato, με τα παγωτατζίδικα να βρίσκονται παντού στο ιστορικό κέντρο και να σας καλούν να μπείτε μέσα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Η Gelateria La Romana αποτελεί την αγαπημένη επιλογή του γράφοντα αφού προσφέρει πολλές κι εκλεπτυσμένες γεύσεις μέσα σε ένα πολύ προσεγμένο περιβάλλον, ενώ οι τιμές είναι εξαιρετικές (μόνο 3 ευρώ οι 4 μπάλες!).

Μην παραλείψετε να προσθέσετε ρευστή σοκολάτα στην κορυφή, ενώ έχετε και την επιλογή να βάλετε το παγωτό σε μπριός (σαν τσουρέκι) ή να δοκιμάσετε τα γλυκά του καταστήματος.

Roma Pass

Για τους τουρίστες προσφέρεται το πάσο Roma (Roma Pass) στο οποίο περιλαμβάνονται η δωρεάν είσοδος στα πρώτα δύο μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους, έκπτωση στις επόμενες επισκέψεις και δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το πάσο έχει διάρκεια τρεις ημέρες. Διατίθεται στα σημεία πληροφόρησης τουριστών, σε μουσεία και ιστοσελίδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Roma PassΗ τιμή της Κάρτας ανέρχεται στα 38.50€ (τιμή 2017)
H Roma Pass χρηματοδοτείται από το Δήμο της Ρώμης και το Υπουργείο Τεχνών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με την ATAC, την εταιρεία δημόσιων μεταφορών της Ρώμης, είναι μια ειδική τουριστική κάρτα για την πρωτεύουσα της Ιταλίας που επιτρέπει στους τουρίστες και στους ενδιαφερόμενους κατοίκους της περιοχής, την ευκαιρία να επωφεληθούν από διάφορες εκπτώσεις και υπηρεσίες έτσι ώστε να απολαύσουν ευκολότερα και φθηνότερα τις ομορφιές της Ρώμης. Η κάρτα προσφέρει

 • Δωρεάν είσοδο στα 2 πρώτα που θα επισκέφθηκε μουσεία ή/και αρχαιολογικούς χώρους της επιλογής σας. Η Δωρεάν είσοδος περιλαμβάνει την έκθεση που λαμβάνει χώρα στο μουσείο.
 • Μειωμένο εισιτήριο για όλα τα άλλα μουσεία ή/και αρχαιολογικούς χώρους που θα επισκεφθείτε στη συνέχεια.
 • Επιπλέον Δωρεάν είσοδο στα ακόλουθα μουσεία:
  Museo della Repubblica Romana e della memoria garibaldina,
  Museo Bilotti a Villa Borghese,
  Museo Canonica,
  Museo delle Mura,
  Museo Napoleonico και Villa di Massenzio
 • Δωρεάν χρήση του δημόσιων Μέσων μεταφοράς της πόλης. Ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας.
  όλες οι συνδέσεις από και προς τα αεροδρόμια Fiumicino και Ciampino Aeroporto δεν συμπεριλαμβάνονται.
 • Εισιτήρια με μειωμένη τιμή για εκθέσεις, εκδηλώσεις και άλλους συνεργαζόμενους φορείς και επιχειρήσεις (Οδηγός Roma Pass).
 • Μειωμένα τέλη για τη χρήση της on- call πολύγλωσσης Ιατρικής Υπηρεσία για τους επισκέπτες της Ρώμης (MET Travel Health).
 • Προτεραιότητα στο Κολοσσιαίο για άμεση πρόσβαση.

Η κάρτα περιέχει:

 • Την κάρτα Roma Pass
 • Χάρτη της Ρώμης με όλα τα Τουριστικά σημεία όπως σταθμούς μετρό, μουσεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος (Με Πλήρης διευθύνσεις, τηλέφωνα και ώρες λειτουργίας καθώς και τις πλησιέστερες στάσεις λεωφορείων και μετρό)
 • Οδηγός Roma Pass ο κατάλογος των μουσείων που συμμετέχουν, καθώς και ο κατάλογος όλων των εταίρων της Ρώμης που προσφέρουν εκπτώσεις στους κατόχους της κάρτας.
 • Roma Passè η κάρτα με τον κωδικό ενεργοποίησης για την αντίστοιχη εφαρμογή
 • Roma Informa η κάρτα που σας παρέχει λεπτομέρειες για το πώς θα έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με εκδηλώσεις και άλλες χρήσιμες υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου.

Εισιτήριο μίας διαδρομής (BIT) : Κοστίζει 1,50 ευρώ και σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε τα μέσα απεριόριστα για 75 λεπτά της ώρας από τη στιγμή που το επικυρώνετε στο μηχάνημα. Ωστόσο, υπάρχει ένας περιορισμός: Δε μπορείτε να βγείτε από το σταθμό του μετρό και να ξαναμπείτε για το χρησιμοποιήσετε, ακόμα κι αν δεν έχουν περάσει τα 75 λεπτά από την πρώτη επικύρωση.

Ημερήσιο εισιτήριο (BIG) : Κοστίζει 6 ευρώ και σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε όλα τα μέσα αστικής συγκοινωνίας απεριόριστα για μία ημέρα. Προσοχή, δε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για 24 ώρες αλλά από την επικύρωση του ως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Τριήμερο εισιτήριο (BTI) : Αξίζει 16,50 ευρώ και με αυτό έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε απεριόριστα όλα τα μέσα αστικής συγκοινωνίας την ημέρα επικύρωσης του καθώς και τις επόμενες δύο ημέρες (ως τα μεσάνυχτα της τρίτης).

Εβδομαδιαίο εισιτήριο (CIS) : To αντίτιμο του είναι 24 ευρώ και σας προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα μέσα αστικής συγκοινωνίας την ημέρα επικύρωσης του καθώς και τις επόμενες έξθ ημέρες (ως τα μεσάνυχτα της έβδομης).

Μετακινήσεις εντός πόλης

Η Ρώμη αποτελεί το κλασικότερο παράδειγμα πόλης που αξίζει και πρέπει να περπατήσεις στα στενά της, στις γέφυρες, στις πλατείες και στις λεωφόρους της προκειμένου να τη γνωρίσεις και την απολαύσεις στο έπακρον. Γι’ αυτό και καλό θα ήταν να την επισκεφτείτε την άνοιξη ή το φθινόπωρο, αφού το καλοκαίρι το κλίμα είναι πολύ θερμό και ο χειμώνας ξηρός. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να είστε εφοδιασμένοι με άνετα ρούχα και κυρίως παπούτσια προκειμένου να είστε σε θέση να περπατήσετε μεγάλες αποστάσεις.

Κατά τ’ άλλα, οι αστικές συγκοινωνίες καλύπτονται από μία μεγάλη γκάμα μέσων, μετρό, υπέργειο σιδηρόδρομο, λεωφορεία και τραμ. Το μετρό είναι μάλλον απαρχαιωμένο και καλύπτει εν μέρει μόνο την περιοχή του κέντρου με μόλις δύο γραμμές, οπότε πιθανόν να μη σας βολέψει απόλυτα.

 • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μοναδικά πακέτα προσφορών για την Ρώμη, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Diplomat Travel, τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : support@diplomattravel.gr.
  Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/

 

 

 

 

 There are no comments

Add yours

Facebook