Ένα μουσείο- σύννεφο στον ουρανό του Χαϊκού αφιερωμένο στην επιστήμη

kk
Ένα λευκό μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας με αναφορές στα κινεζικά παραμύθια.

Το κινεζικό στούντιο αρχιτεκτονικής MAD κυκλοφόρησε εικόνες από το κορυφαίο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Cloud Center που έχει σχεδιάσει για τις ακτές του Χαϊκού στην Κίνα.

Το μουσείο που μοιάζει με σύννεφο, που πρόκειται να ανοίξει για το κοινό το 2024, θα καλύπτει 46.528 τετραγωνικά μέτρα σε έναν καταπράσινο χώρο στην πόλη κοντά σε ένα εθνικό πάρκο υγροτόπων. Το μουσείο φιλοδοξεί να προσελκύσει ξένους επισκέπτες που θα μπορούν να εξερευνήσουν την επιστήμη, την τεχνολογία και τη φύση και να λειτουργήσει ως σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο στην περιοχή. Αυτό είναι το δεύτερο αρχιτεκτονικό έργο στην ίδια πόλη που μοιάζει με σύννεφο κοντά στο Cloudscape του Χαϊκού που άνοιξε τον Απρίλιο του 2021 με τα δυο έργα να αντλούν έμπνευση από το φυσικό και αστικό περιβάλλον της περιοχής. Το νέο μουσείο βρίσκεται μπροστά από ένα πλούσιο τροπικό περιβάλλον επομένως και σε έναν ανοιχτό διάλογο με τη φύση.

Το φουτουριστικό του σχήμα μοιάζει να βγαίνει από τον ορίζοντα της πόλης και να υψώνεται στον ουρανό ενώ όσοι φτάνουν κοντά το βλέπουν να επιπλέει πάνω από τη ζούγκλα. Θα κατασκευαστεί από πλαστικό ενισχυμένο με ασημένιες ίνες και το μεγάλο του αίθριο θα έχει στην κορυφή ένα θολωτό φεγγίτη.

Το φουτουριστικό του σχήμα μοιάζει να βγαίνει από τον ορίζοντα της πόλης και να υψώνεται στον ουρανό ενώ όσοι φτάνουν κοντά το βλέπουν να επιπλέει πάνω από τη ζούγκλα. 

Εκτός από τις εγκαταστάσεις του μουσείου που θα βρίσκονται στην επιφάνεια, 18.746 τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου θα βρίσκονται στο υπόγειο. Οι κύριες εγκαταστάσεις του θα περιλαμβάνουν μόνιμους εκθεσιακούς χώρους καθώς και ένα πλανητάριο, ένα θέατρο με μια γιγάντια οθόνη και ένα ιπτάμενο θέατρο – ένα είδος βόλτας με προσομοιωτή. Μια ράμπα που θα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος θα παίξει βασικό ρόλο στο κτίριο και θα ανεβαίνει τους πέντε ορόφους γύρω από το αίθριο για να συνδέσει όλες τις εγκαταστάσεις του μουσείου.

ooo

Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται «Το σύννεφο του χαϊκού»

Οι εκθέσεις θα ξεκινούν από τον πέμπτο όροφο από μια πλατφόρμα προβολής 360 μοιρών με θέα τη θάλασσα και το αστικό τοπίο και θα καταλήγουν στα υπόγεια.

Ο πέμπτος όροφος προσφέρει πανοραμική θέα, ενώ ένας θόλος θα προσφέρει στους επισκέπτες καταφύγιο από το υγρό και βροχερό κλίμα της πόλης. Μπροστά στο μουσείο θα υπάρχουν διάφοροι υπαίθριοι δημόσιοι χώροι, συμπεριλαμβανομένης μιας πλατείας με πισίνα, που προορίζονται ως χώροι χαλάρωσης.

Τα σύννεφα έχουν αποδειχθεί ότι είναι μια δημοφιλής αναφορά για πολλά πρόσφατα έργα αρχιτεκτονικής στην Κίνα. Η SANAA σχεδίασε επίσης πρόσφατα ένα μουσείο στο Σεντζέν με πρότυπο «σύννεφα που αναδύονται από τη θάλασσα», ενώ το Gad Line+ Studio σχεδίασε ένα περίπτερο στο Σαντόνγκ για να μιμηθεί «ένα πλωτό σύννεφο που αιωρείται στα βουνά».

ooooooo oooo  oo

πηγή-lifo



There are no comments

Add yours

Facebook