Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο: Εκκενώσεις και ισχυροί άνεμοι – Στη μάχη εννέα ελικόπτερα

kk

Καλύτερη είναι η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια που ξέσπασε στην περιοχή Φυγιά Καρύστου.

Στο σημείο βρίσκονται συνολικά 9 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, 64 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Συνδρομή παρέχουν 2 Σινούκ της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού και ένα συντονιστικό.

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη αλλά σύφωνα με την Πυροσβεστική, έχει οριοθετηθεί και περιοριστεί στην περιοχή του Κοκκίνη.

Ήδη από νωρίτερα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί ΚοκκίνηΟικοδομικός Συνεταιρισμός Ιατρών καθώς και το Μαρμαρί μετά από μήνυμα του 112.

Όσον αφορά την εκκένωση του Μαρμαρίου που ζητήθηκε νωρίτερα για προληπτικούς λόγους, διευκρινίστηκε ότι αφορούσε τα πρώτα σπίτια στην άκρη της περιοχής που βρίσκονται μέσα στο δάσος.

Παράλληλα η τροχαία έχει διακόψει προσωρινά την κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από τη διασταύρωση Στουπαίων έως τη διασταύρωση Μαρμαρίου.

Νωρίτερα σημειώθηκε και διακοπή ρεύματος στο Μαρμάρι όμως η ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με το evima.gr έχει επανέλθει κανονικά στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό Κοκκίνη όπου προξένησε ζημιές σε σπίτια.

Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας: Επικίνδυνο το μέτωπο

«Μιλάμε για ένα επικίνδυνο μέτωπο με πολύ δυνατό άνεμο, στον οικισμό Κοκίνης είναι κοντά σε σπίτια», δήλωσε στην ΕΡΤ, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, ο Φάνης Σπανός.

Ο Δημήτρης Ξυπόλητος δημοτικός σύμβουλος Μαρμαρίου μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6», είπε ότι η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 01:30 μέσα σε δάσος εκτός οικισμού και υπήρξε άμεση κινητοποίηση «Από τις 3:00 βγήκαμε με τα μεγάφωνα και καλούσαμε τον κόσμο να φύγει. Τώρα οικισμοί είναι εκκενωμένοι» είπε σημειώνοντας πως δεν μπορεί να ξέρει πώς ξεκίνησε η φωτιά, ωστόσο «όποτε έχει ανέμους έχουμε φωτιές».

Ο ίδιος είπε ότι κατά τις 4:00 άλλη μια φωτιά ξέσπασε κοντά στην Κάρυστο, ωστόσο αντιμετωπίστηκε αμέσως.

«Δεν πρόκειται για ένα ενιαίο μέτωπο αλλά για τρία, τέσσερα διαφορετικά, είπε σημειώνοντας πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση. Οι άνεμοι που πνέουν είναι πολύ ισχυροί. Ας ελπίσουμε ότι θα ελεγχθεί», είπε.

Η περιοχή εξήγησε ότι έχει πολλά σπίτια είναι τουριστική, έχει μόνιμους κατοίκους και εξοχικά, και αυτό το διάστημα έχει αρκετούς επισκέπτες. Ερωτηθείς για τις αναφορές κατοίκων για ζημιές σε σπίτια είπε ότι οι καπνοί είναι πολύ πυκνοί και δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση αυτήν την ώρα.

«Τεράστια είναι η φωτιά αυτή την ώρα μέσα στον οικισμό Κοκκίνη τον οποίο και εκκενώσαμε όπως και το Φυγιά», δήλωσε ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος στο evima.gr.

Σε ετοιμότητα σκάφη και επιβατηγά πλοία στο Μαρμάρι

Την ίδια ώρα, σε άμεση ετοιμότητα, βρίσκονται σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού, ένα ιδιωτικό σκάφος και δύο επιβατηγά πλοία στην περιοχή Μαρμάρι Ευβοίας, για παροχή συνδρομής εάν απαιτηθεί, λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για πέντε Περιφέρειες

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα, Δευτέρα σε πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς , που εκδίδει η Γνική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της «έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr».

πηγή-cnn.grThere are no comments

Add yours

Facebook