Ελαιόλαδο: Τελειώνουν τα αποθέματα, έρχεται μειωμένη παραγωγή λόγω ακαρπίας και καύσωνα

ll
Λιγοστά είναι τα αποθέματα ελαιολάδου και οι παραγωγοί φαίνονται προβληματισμένοι με τη νέα παραγωγή που εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μειωμένη.

Λιγοστά είναι τα αποθέματα ελαιολάδου και οι παραγωγοί φαίνονται προβληματισμένοι με τη νέα παραγωγή που εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μειωμένη.

Ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων Πακίων, κ. Τάκης Ντανάκας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα στη Λακωνία. Για τη νέα σεζόν ο κ. Ντανάκας σχολιάζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για το ύψος της νέας παραγωγής γιατί πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσουν τα δέντρα από τον καύσωνα. Επίσης επειδή φέτος δεν θα είναι τα δέντρα γεμάτα κάρπους θα υπάρχουν πολλά μεγάλα μεγέθη.

Τέλος αποθεμάτων έχουμε και στη Μεσσηνία. Ο κ. Ηλίας Γεωργιτσόπουλος, πρώην πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γλυφάδας και παραγωγός, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι δεν υπάρχουν καθόλου περσινά αποθέματα στην περιοχή της Μεσσηνίας. Μόνο κάποια ελαιοτριβεία έχουν κάποιες ποσότητες για να διαχειριστούν. Υπάρχει προβληματισμός από τους παραγωγούς γιατί αναμένουμε φέτος μια μειωμένη παραγωγή. Ο παρατεταμένος καύσωνας έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις ξηρικές ελαιοκαλλιέργειες και αναμένεται να έχουμε μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής. Υπάρχει πρόβλημα στην καρπόδεση τόσο της Μαυροελιάς όσο και της Κορονέικης.

Ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νηλέας, τονίζει ότι με τον παγετό είχαμε προβλήματα. Σε πολλές περιοχές η ακαρπία φθάνει και το 100%. Περισσότερο έχει επηρεαστεί η ποικιλία Μαυρολιά. Ο παρατεταμένος καύσωνας θα εξαντλήσει τα δέντρα και αν από Σεπτέμβριο έχουμε βροχές τότε θα υπάρξει πολύ μεγάλη μείωση παραγωγής.

Ο κ. Μανώλης Φραγκάκης, πρόεδρος Δικτύου Κρητικού ελαιολάδου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι στην Κρήτη δεν υπάρχει τόσο έντονο το πρόβλημα με τον καύσωνα όσο υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πάντως οι ξηρικές καλλιέργειες θα έχουν πρόβλημα. Υπάρχουν αυτή την εποχή πολύ λίγα περσινά αποθέματα. Φέτος όμως αναμένουμε μια πολύ μειωμένη παραγωγή. Πέρσι είχαμε μια παραγωγή της τάξης των 70 έως 80 χιλιάδων τόνων. Φέτος αναμένουμε μια παραγωγή μόλις 40 χιλιάδων τόνων (όταν η Κρήτη μπορεί να βγάλει μια παραγωγή 110 χιλιάδων τόνων). Η μείωση της παραγωγής οφείλεται σε προβλήματα κατά την ανθοφορία.

πηγή-agrotypos.grThere are no comments

Add yours

Facebook