Σε δεινή θέση η οικονομία της Ταϊλάνδης λόγω έλλειψης ξένων τουριστών

thailand pixabay
Σε δεινή θέση η οικονομία της Ταϊλάνδης λόγω έλλειψης ξένων τουριστών

Η Ταϊλάνδη αναμένεται να σημειώσει φέτος τη χειρότερη οικονομική επίδοση μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς οικονομολόγοι αναθεωρούν διαρκώς προς τα κάτω τις σχετικές προγνώσεις τους, σε ένα κλίμα αυξανόμενων κρουσμάτων και λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, αυξανόμενης πολιτικής πίεσης και διαρκώς μειωμένων ελπίδων για ανάκαμψη του τουρισμού.

Το Γραφείο Δημοσιονομικής Πολιτικής αναθεώρησε εκ νέου προς τα κάτω τις οικονομικές προβλέψεις της χώρας για το 2021 σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%, (έναντι της πρόβλεψης του Απριλίου για 2,3%), με την υπόθεση ότι τα νέα κρούσματα θα κορυφωθούν μεν στα μέσα Αυγούστου, ωστόσο η κατάσταση θα βελτιωθεί το 2022, με σταδιακή επιστροφή του επιχειρηματικού τομέα στην κανονικότητα. Κατά τα λοιπά, προβλέπει 12 εκατ. αφίξεις ξένων τουριστών το επόμενο έτος, ενώ αναβάθμισε τις προοπτικές αύξησης των εξαγωγών για το τρέχον έτος σε 16,6%, από 11% νωρίτερα, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και του παγκόσμιου εμπορίου.

Σε αυτό το δυσοίωνο κλίμα εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τη δυνατότητα ανοίγματος της χώρας σε ξένους τουρίστες από τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Το εγχείρημα «Phuket sandbox», που σχεδιάστηκε ως πιλότος για τη σταδιακή επαναλειτουργία της χώρας είναι ένα ευάλωτο εγχείρημα που δε θεωρείται ικανό να προσελκύσει ιδιαίτερα μεγάλους αριθμούς τουριστών, ενώ παρά την αντιγραφή του και από άλλες περιοχές που φιλοδοξούν να το μιμηθούν (πχ. πρόγραμμα Samui Plus), συνολική ανάκαμψη του τουριστικού τομέα φαντάζει πλέον αδύνατη μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

ΠΗΓΗ-TORNOSNEWSThere are no comments

Add yours

Facebook