Τα βυθισμένα γλυπτά του Jason deCaires Taylor κοσμούν πλέον τα νερά της Αγίας Νάπας

ayia napa-ypothalassia glypta (5)

Αφού «διακόσμησε» με τα βυθισμένα γλυπτά του τον βυθό Γαλλίας, Αυστραλίας και Μαλδίβων, ο Βρετανός καλλιτέχνης Jason de Caires Taylor δημιούργησε άλλο ένα υποθαλάσσιο μουσείο, αυτή τη φορά στην Αγία Νάπα της Κύπρου.

ayia napa-ypothalassia glypta (5)

Ονομάζεται «MUSAN» και είναι το πρώτο στο είδος του υποθαλάσσιο δάσος.

Η εντυπωσιακή εγκατάσταση αποτελείται από περισσότερες από 93 έργα που θα λειτουργούν ως ένας νέος, τεχνητός ύφαλος που θα φιλοξενήσει την τοπική θαλάσσια ζωή.

Τα παιδιά παίζουν κρυφτό μεταξύ των δέντρων, ενώ άλλα κρατούν κάμερες με τους φακούς να στοχεύουν ενήλικες – που εκπροσωπούν την ανθρωπότητα. «Ελπίζουν σε ένα μέλλον στο οποίο το μυστήριο και η μαγεία της φύσης θα επιστρέψουν» εξηγεί ο καλλιτέχνης.

Τα γλυπτά αντλούν έμπνευση από τη διάδραση ανθρώπου και φύσης ενώ η παρουσία παιδιών εκφράζει την ανάγκη επανασύνδεσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, επανανακάλυψης και αναγνώρισης της ομορφιάς του.

Ο Βρετανός καλλιτέχνης έχει φτιάξει τα έργα τέχνης του από υλικά ουδέτερου pH, αλλά και φυσικά στοιχεία, όπως πέτρες, βράχους, κοχύλια, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τη θαλάσσια πανίδα.

Επιπλέον, η εγκατάσταση, 200 μέτρα από τις ακτές της παραλίας Περνέρας, είναι τοποθετημένη σε διάφορα βάθη, ώστε τα γλυπτά να προσελκύσουν διαφορετικά είδη ζωής, εμπλουτίζοντας τη βιοποικιλότητα της θαλάσσιας περιοχής.

ayia napa-ypothalassia glypta (1) ayia napa-ypothalassia glypta (2) ayia napa-ypothalassia glypta (3) ayia napa-ypothalassia glypta (5) ayia napa-ypothalassia glypta (8) r

πηγή-lifoThere are no comments

Add yours

Facebook