Κύθνος: Κάθε στροφή και παραλία

i

Πόσες διαφορετικές παραλίες αντέχετε να δείτε σε λίγες μέρες;

Κατάλευκα ξωκλήσια, τάματα ναυτικών από το παρελθόν, διάσπαρτα σε κάθε γωνιά της, κατσίκια σκαρφαλωμένα στα πιο απόκρημνα σημεία, γαϊδούρια με τρίχωμα ολόρθο από τον αέρα· αέρας δυνατός, κυκλαδίτικος.

 Μοναδική ευχάριστη παραφωνία της τυπικής κυκλαδίτικης φύσης, το πυκνό πευκοδάσος στην Παναγιά Κανάλα, γνωστή για το πανηγύρι της κάθε Δεκαπενταύγουστο. Γνωστό και ολόκληρο το νησί για τα πανηγύρια και τις μουσικές του όλο το χρόνο.

Η επαφή με την Κύθνο αρχίζει στο λιμάνι του Μέριχα. Πρόκειται για έναν γραφικό κόλπο με έντονη τουριστική δραστηριότητα, καταλύματα, καφέ και ταβέρνες, και πλάι σε όλα το πάντοτε νεανικό «Akrotiri club» σε ένα απίθανο σημείο λίγο έξω από το κυρίως λιμάνι, σε μια προεξοχή του νησιωτικού βράχου. Από τον Μέριχα ξεκινούν οι δυο βασικές διαδρομές του νησιού: η μια οδηγεί προς τη Χώρα και συνεχίζει στα Λουτρά και η άλλη προς Δρυοπίδα, Παναγιά Κανάλα και ακόμα πιο νότια μέχρι τον όρμο του Αγίου Δημητρίου.

 

 Οι πρώτες βουτιές

Επιλέγοντας τη διαδρομή Μέριχας-Χώρα μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασίλεμα των Κυκλάδων λίγο πριν την παραλία Μαρτινάκια, για να συνεχίσετε για τον όμορφο κόλπο της Επισκοπής, όπου θα βρείτε και το μοναδικό beach bar του νησιού. Αμέτρητες οι παραλίες της Κύθνου, τα είπαμε αυτά, και στη διάθεσή σας ανάλογα με την όρεξη για οδήγηση και τον αέρα. Μετά την Επισκοπή, λοιπόν, και πριν τη Χώρα θα βρείτε πινακίδα προς Απόκρουση και, αν έχετε αμάξι που σηκώνει χωματόδρομο, προς την περίφημη και πολυφωτογραφημένη Κολώνα. Επειδή ο δρόμος εκτός από χωμάτινος είναι στενός και θέλει προσοχή, η Κολώνα προσεγγίζεται επίσης με τα πόδια από την Απόκρουση, αλλά και με τουριστικό καραβάκι από τον Μέριχα.

Βγαίνοντας ξανά στον κεντρικό δρόμο, έχει σειρά η Χώρα. Ένας κατεξοχήν παραδοσιακός οικισμός με τα καλντερίμια του, τα στεάδια (στοές) του, τα πέτρινα σπίτια και τα παραθύρια με τα γλυκά κυκλαδίτικα χρώματα. Εδώ θα δείτε τον ναό του Αγίου Σάββα με την υπέρθυρη επιγραφή του 1613, της Αγίας Τριάδας και της Σωτήρας με το θαυμάσιο τέμπλο του 2ου αιώνα, και το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους, το οποίο θέλει λίγο περπάτημα παραπάνω. Η ονομασία του προέρχεται από τη βυζαντινή Παναγία Νικοποιό, είναι χτισμένη πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού, και φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού κάθε Δεκαπενταύγουστο. Εδώ αναζητείστε για φαγητό το «Στέκι του Ντέτζη» (2281031204) για ψητά της ώρας και μαγειρευτά.

Τα Λουτρά, είναι το επίνειο της Χώρας και πήραν το όνομά τους από τις θερμές ιαματικές πηγές τους, γνωστές ήδη από την αρχαιότητα, εξ ου και το δεύτερο όνομα του νησιού, Θερμιά. Εδώ πριν από λίγα χρόνια θα μπορούσατε να απολαύσετε τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε ένα αρκετά… βίντατζ περιβάλλον, το οποίο όμως σήμερα είναι εκτός λειτουργίας. Συγκεκριμένα τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για το συγκρότημα 7.018,4 τ.μ., ήτοι το παλιό Ξενία, το οποίο αποτελείται από 46 δωμάτια και υδροθεραπευτήριο με 14 μαρμάρινα λουτρά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για διατηρητέο κτίριο που σχεδιάστηκε από τον βασιλικό αρχιτέκτονα της οθωμανικής περιόδου, Christian Hansen, ενώ μεταξύ 1871-1891 υπέστη τροποποίηση από τον Ερνέστο Τσίλλερ. Το κτίριο δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας τραβήξει την προσοχή, το υδροθεραπευτήριο πάλι θα το επισκεφθείτε κάποια επόμενη φορά (εάν και όταν αποφασιστεί η τύχη του). Σε κάθε περίπτωση πάντως μπορείτε να βουτήξετε στην άκρη της παραλίας όπου και θα νιώσετε τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών που καταλήγουν στη θάλασσα. Μπορείτε επίσης να περπατήσετε μέχρι την παραλία της Αγίας Ειρήνης, όπου και θα κολυμπήσετε και θα απολαύσετε τα ολόφρεσκα ψάρια του Σούμα στο «Αριας Γεύσεις» (2281031371).

Αν αγαπάτε την πεζοπορία, έχετε εξοπλισμό και το επιτρέπει ο καιρός, μια διαδρομή που αξίζει να κάνετε είναι αυτή που συνδέει τη Χώρα με τα Λουτρά και μια δεύτερη (εκτός και αν αντέχετε να την κάνετε ολόκληρη) είναι αυτή που συνδέει τα Λουτρά με το μεσαιωνικό Κάστρο της Ωριάς, παλιά πρωτεύουσα του νησιού, όπου σώζονται ερείπια σπιτιών και δυο εκκλησιών. Η απίθανη θέα από εδώ πάνω είναι η καλύτερη επιβράβευση για τον απαιτούμενο κόπο, ενώ για την ιστορία αξίζει να θυμάστε ότι το ερειπωμένο αυτό οικιστικό σύνολο ήταν ενεργό μέχρι το 1537 οπότε καταστράφηκε από τον Τούρκο πειρατή Μπαρμπαρόσα και οι επιζήσαντες μεταφέρθηκαν στη Μεσσαριά, δηλαδή στη σημερινή Χώρα. Έτερη επιβράβευση για τον κόπο σας, τα μαγειρευτά, και όχι μόνο, του «Κούτσικου» (2281031185), με την ωραία αυλή και την απίθανη κουζίνα (με δικά τους κρεατικά αλλά και μποστάνι) που θα συναντήσετε στον δρόμο μεταξύ Χώρας και Λουτρών. Μην το χάσετε.

Η ιδιαίτερη Δρυοπίδα

Η άλλη βασική διαδρομή είναι εκείνη που ξεκινά από το Μέριχα, με κατεύθυνση την καλά κρυμμένη Δρυοπίδα. Εδώ τα κάτασπρα πέτρινα διώροφα σπίτια έχουν κεραμοσκεπές, καθώς στο χωριό είχε αναπτυχθεί έντονα η κεραμική τέχνη, αλλά και επειδή η δύναμη του αέρα είναι αρκετά περιορισμένη. Στην Δρυοπίδα μπορείτε να επισκεφθείτε το τοπικό Λαογραφικό Μουσείο (2281361100) και οπωσδήποτε σπήλαιο Καταφύκι, στον χώρο του οποίου λειτουργούσε ορυχείο από το 1830 έως το 1910 με υπόγειο τούνελ που βγαίνει στην παραλία Λεύκες, και μέσω αυτού μεταφέρονταν μεταλλεύματα στα εμπορικά πλοία.

Με νότια κατεύθυνση

Μετά τη Δρυοπίδα ο κεντρικός οδικός άξονας του νησιού κινείται νοτιοανατολικά και οδηγεί σε μια σειρά από μικρές και μεγάλες παραλίες (Καλό Λιβάδι, Λιοτρίβι, Λευκές, Ζογκάκι, Νάουσα, Κουρί, Άγιος Στέφανος, Άη Γιάννης, Βασιλικά – όρεξη για βουτιές να έχετε), ενώ σε απόσταση 6 χλμ. βρίσκεται η Παναγιά Kαvάλα. Ο έτερος παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός με το μοναδικό πευκοδάσος πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία, διαθέτει σημαντική υποδομή και κοντινές παραλίες για μεγαλύτερη ποικιλία: Μεγάλη Άμμος, Αμμουδάκι, Αντώνηδες (με πρόσβαση από κάμποσα σκαλιά η τελευταία). Επιστρέφοντας στον κεντρικό οδικό άξονα και με κατεύθυνση προς τον όρμο του Aγίου Δημητρίου που αποτελεί το νοτιότερο άκρο του νησιού, μελετήστε τον αέρα και διαλέξτε, διασταύρωση, δυνατότητες πρόσβασης και προσανατολισμό.
Γιατί αν κάτι χαρακτηρίζει ετούτο το νησί είναι ακριβώς αυτό: η δυνατότητα να βρεθείτε σε μια παραλία μοναχά με την παρέα σας και να απολαύσετε τα πεντακάθαρα αιγαιοπελαγίτικα νερά με την ησυχία σας ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού.

  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Diplomat Travel, τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : support@diplomattravel.gr.
    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/

πηγή-protothemaThere are no comments

Add yours

Facebook