«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο – Σε χαμηλά 4 μηνών η αγορά

xrimatistirio

Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου υποχωρεί το χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας πλέον και τις 840 μονάδες, καθώς ο κίνδυνος περισσότερων περιοριστικών μέτρων από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού αυξάνεται κατακόρυφα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,92% στις 832,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 48,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 27 εκατ. τεμάχια. Πτώση 4,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.992,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 7,72% στις 496,73 μονάδες.

Σε χαμηλά 4 μηνών βυθίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών

Επιβεβαιώνεται το αρνητικό σενάριο

Η αγορά έβλεπε τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού απειλούν την τουριστική περίοδο, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες της στη μακρά συσσώρευση. Ωστόσο, τα τελευταία μέτρα που επιβλήθηκαν στο νησί της Μυκόνου, ξύπνησαν μνήμες της περσινής χαμένης τουριστικής περιόδου. Η Μύκονος γίνεται το πρώτο νησί που περνάει σε… μίνι lockdown και πλέον η ανησυχία για την πορεία της… βαριάς βιομηχανίας της χώρας είναι διάχυτη, καθώς οι κυβερνητικές αποφάσεις συνοδεύτηκαν από μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων. Πόσο μάλλον δε όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, όταν και ο κλάδος αποδίδει τα μέγιστα στον ελληνικό προϋπολογισμό και ΑΕΠ.

Όπως άλλωστε τονίζει σήμερα και η Deutsche Bank, οι χώρες που εξαρτώνται σημαντικά από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αντιμετωπίζουν και τη μεγαλύτερη απειλή από την εξάπλωση της Δέλτα. Η εξάρτηση από τον τουρισμό προσθέτει αβεβαιότητα στις προοπτικές ανάκαμψης, καθώς η ομαλοποίηση στα διεθνή ταξίδια είναι πιθανό να καθυστερήσει περισσότερο. Η μεγάλη εξάρτηση από τον διεθνή τουρισμό περιορίζει τον βαθμό στον οποίο οι εγχώριοι τουρίστες μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο.

Η χαμένη τουριστική περίοδος μάλιστα έρχεται μια χρονιά που ο προϋπολογισμός προσπαθεί να ανακάμψει από τις περσινές ανισορροπίες και όταν το ταμειακό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασε τα 13 δισ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δαπάνες της κεντρικής διοίκησης σχεδόν εκτροχιάστηκαν, αφού διαμορφώθηκαν στα 31,474 δισ. ευρώ, από 26,622 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει απώλειες 8,98%,με την Alpha Bank, την Aegean και την Εθνική να ακολουθούν με πτώση άνω του 7%. Άνω του -5% κινούνται οι Βιοχάλκο και Πειραιώς και άνω του -4% οι Λάμδα και Ελλάκτωρ.

Οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ ξεπερνούν το 3% και εκείνες σε Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Coca Cola το 2%. Titan και ΟΛΠ χάνουν 1,79% και 1,51% αντίστοιχα, με την Jumbo να είναι στο -0,95% και τον Σαράντη τελικά να χάνει όλα του τα κέρδη.

πηγή-capitalThere are no comments

Add yours

Facebook