Η Γροιλανδία απαγόρευσε τις έρευνες για πετρέλαιο

greenland
Χαμηλή η αποδοτικότητα των ερευνών για πετρέλαιο

Η νέα κυβέρνηση της Γροιλανδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση των ερευνών για πετρέλαιο στην επικράτειά της.

Η τοπική κυβέρνηση του αυτόνομου εδάφους της Δανίας αποφάσισε να «αναστείλει την υφιστάμενη πετρελαϊκή στρατηγική και να βάλει τέλος στις μελλοντικές έρευνες για πετρέλαιο», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Είναι ένα λογικό στάδιο, διότι η κυβέρνηση παίρνει στα σοβαρά την κλιματική κρίση», δήλωσε η υπουργός Πρώτων Υλών, Ναάγια Ναθάνιελσεν. Συμπλήρωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη προς το συμφέρον της φύσης, της αλιείας και για να «επικεντρώσουμε την οικονομία μας στις πραγματικές της δυνατότητες».

 Μολονότι σημαντικά σχέδια για πετρέλαιο και αέριο βρίσκονται σε εξέλιξη ή εκπονούνται αλλού στην Αρκτική, στη Γροιλανδία οι έρευνες για πετρέλαιο ήταν ήδη σε νεκρό σημείο τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καθιστά την απόφαση σε μεγάλο βαθμό συμβολική.

Η κύρια εκστρατεία ερευνών, της σκωτσέζικης εταιρείας Cairn Energy το 2010-2011, δεν είχε καταλήξει σε κάποια ανακάλυψη και οι δύο πετρελαϊκές στρατηγικές που είχαν παρουσιάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να προσελκύσουν επιχειρήσεις, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Μια νέα οικονομική ανάλυση της αποδοτικότητας των ερευνών για πετρέλαιο (στη Γροιλανδία) δείχνει καθαρά πως η αποδοτικότητα είναι χαμηλή, με αποδόσεις στην πραγματικότητα δύο φορές κατώτερες απ” αυτό που ανέμεναν οι πετρελαϊκές εταιρείες», επεσήμανε η κυβέρνηση. Αυτό επιβεβαιώνει ότι λάβαμε τη σωστή απόφαση, συμπλήρωσε η αρμόδια υπουργός.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση είναι σε διαβουλεύσεις για νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την έρευνα για ουράνιο- όπως και την εκμετάλλευσή του- στη Γροιλανδία.

πηγή-lifoThere are no comments

Add yours

Facebook