Επεισόδιο στην Κύπρο: Τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά σκάφους του Λιμενικού

y

Σοβαρή πρόκληση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώθηκε στην ακριτική Τηλλυρία, όταν τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ για να αναγκάσει μικρό σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής αστυνομίας, να αποσυρθεί από περιοχή στην οποία περιπολούσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, το σκάφος της λιμενικής με έδρα το αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου και τριμελές πλήρωμα, γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα βρισκόταν σε περιπολία για αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης 11 ναυτικά μίλια ανοικτά της Τηλλυρίας.

Στη συνέχεια όμως, τουρκική ακταιωρός εμφανίσθηκε στην περιοχή με επιθετικές προθέσεις και άρχισε να καταδιώκει το μικρό σκάφος της λιμενικής, κάνοντας μάλιστα και χρήση πυρών για εκφοβισμό, αναφέρoυν το ΡΙΚ και το sigmalive.com.

Η πρόκληση συνεχίστηκε, αφού η τουρκική ακταιωρός συνέχισε να καταδιώκει το πλοιάριο του λιμενικού, σχεδόν μέχρι την είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου.

 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου , Χρίστο Πιερή, δεν πρόκειται για ένα απλό περιστατικό.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή, σημείωσε ότι «το θέμα διερευνάται, με το κέντρο επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς να συλλέγει πληροφορίες για να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο σε ενέργειες».

Πρόκληση πριν την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Η προκλητική αυτή ενέργεια έρχεται λίγες μέρες πριν την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, μια κίνηση που έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις.

Στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και την ένταξη της μέχρι σήμερα στρατιωτικής περιοχής στις διοικητικές δομές του μη αναγνωρισμένου κράτους των Τουρκοκυπρίων.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά από σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι «πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν μέσα στα πλαίσια της ορθόδοξης διπλωματίας και θα είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, ανάλογα με το πώς θα συμπεριφερθεί κατά την εδώ παρουσία του».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, παρά το ότι η ψευδοκυβέρνηση Τατάρ επιχειρεί να δημιουργήσει μια πανηγυρική ατμόσφαιρα για την άφιξη του Ερντογάν, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα επικρατεί έντονη ανησυχία σε σχέση με τις προθέσεις του για αλλαγή του πολιτειακού συστήματος στα κατεχόμενα.

Οι φόβοι των Τουρκοκυπρίων σχετίζονται με το ενδεχόμενο ανακοίνωσης από πλευράς Ερντογάν αλλαγών στο πολιτειακό σύστημα των κατεχομένων στα πρότυπα της Τουρκίας.

Το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει την έκτακτη συνεδρίαση της βουλής των Τουρκοκυπρίων όπου θα μιλήσει ο Ταγίπ Ερντογάν ενώ ο Πρόεδρος του Ρεμπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν ανακοίνωσε ότι το κόμμα του «αξιολογεί το κατά πόσο θα παραστεί» στην εν λόγω έκτακτη συνεδρία.

πηγή-cnn.grThere are no comments

Add yours

Facebook