Κούβα: Μεγάλες διαδηλώσεις για οικονομική κρίση και πανδημία

4

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων – Ελλείψεις σε αγαθά και φάρμακα

Στην Κούβα διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, καθώς η οικονομική κρίση έχει φέρει ελλείψεις σε αγαθά και φάρμακα, ενώ η πανδημία κορωνοϊού «καλπάζει».
Μεγάλες διαδηλώσεις ξέσπασαν την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021 σε πολλές πόλεις στην Κούβα. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, εκφράζοντας την οργή τους για τις ελλείψεις αγαθών και την πανδημία κορωνοϊού, ενώ δεν έλειψαν και τα συνθήματα για τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες. Η Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση τα τελευταία 30 χρόνια, την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού ολοένα και αυξάνονται.

Η πανδημία κορωνοϊού έχει βυθίσει οικονομικά την Κούβα. Καθημερινά, πολίτες περιμένουν στην ουρά για πολλές ώρες προκειμένου να προμηθευτούν τρόφιμα, την ώρα που οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι σημαντικές. Σε μεγάλο τμήμα της νησιωτικής χώρας σημειώνονται διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι διαδηλώσεις στην Κούβα οργανώθηκαν μέσω των social media και οι εικόνες από τις κινητοποιήσεις κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στην πόλη Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος (πόλη σε απόσταση 30 χλμ. περίπου από την πρωτεύουσα Αβάνα), αναπτύχθηκαν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας. Υποστηρικτές της κυβέρνησης και του προέδρου της νησιωτικής χώρας στην Καραϊβική έκαναν τις δικές τους διαδηλώσεις. Στη συγκεκριμένη πόλη πήγε ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, πρόεδρος της Κούβας και επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος. Εκεί, συναντήθηκε με υποστηρικτές του κόμματος, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα «Ζήτω η Κούβα» και «Ζήτω ο Φιντέλ», την ώρα που σε κοντινούς δρόμους διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την οικονομική κρίση.

Στρατιωτικά οχήματα αναπτύχθηκαν και στην πρωτεύουσα Αβάνα, με τον Κουβανό πρόεδρο να καλεί τους υποστηρικτές του κόμματος να αντιμετωπίσουν «προκλήσεις»

Κούβα – Διαδηλώσεις: Ο πρόεδρος της χώρας επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ

«Η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας φαίνεται να έχει οξύνει τα πνεύματα εδώ» παραδέχτηκε σε δημοσιογράφους ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, επιρρίπτοντας στις αμερικανικές κυρώσεις -που επιβλήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και παραμένουν σε ισχύ από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν- την ευθύνη για την κρίση στην Κούβα.

«Αν θέλετε οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα, άρετε πρώτα το εμπάργκο» πρόσθεσε. Το εμπάργκο επιβλήθηκε το 1962, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίση των πυραύλων στην Κούβα, που έφερε ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση πολύ κοντά στην ένοπλη σύρραξη. Παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα.

«Υπάρχει μια κουβανο-αμερικανική μαφία που πληρώνει πολύ καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (…) Χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την κατάσταση στην Κούβα και κάλεσε σε διαδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες της χώρας» ανέφερε επίσης, υπογραμμίζοντας: «Οι άνθρωποι κατέβηκαν στον δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους». Στις δηλώσεις του έκανε λόγο για «αποπροσανατολισμένους επαναστάτες», σημειώνοντας: «Υπάρχουν πολλοί από εμάς, και εγώ πρώτος, που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη ζωή μας για αυτήν την επανάσταση»

πηγή-athensvoice

 There are no comments

Add yours

Facebook