Πανελλαδικές: Γενική άνοδος των βαθμών σε όλα τα πεδία

f

Αύριο Παρασκευή αναμένεται η ανακοίνωση με SMS των βαθμολογιών – Σύμφωνα με τις προβλέψεις των βαθμολογητών η βελτίωση των επιδόσεων των εξεταζομένων θα ανεβάσει τον γενικό μέσο όρο και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Με ανατροπές και νέα δεδομένα αναμένεται η ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα που παραδίδονται επίσημα σήμερα στο υπουργείο Παιδείας δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα: άνοδος των επιδόσεων των εξεταζομένων, η οποία θα ανεβάσει τον γενικό μέσο όρο, άρα και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, λιγότεροι υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από 10, στα ίδια με τα περσινά όμως δεδομένα οι αριστούχοι και οι βαθμολογίες άνω του 16.

Τι σημαίνουν αυτά; Απρόβλεπτες κινήσεις εισαγωγής σε κάθε τμήμα των ΑΕΙ, με μεγάλες πιθανότητες πολλά παιδιά που έγραψαν πάνω από 10.000 μόρια (δηλαδή την παλαιότερη βάση) να μην μπορέσουν να κάνουν καθόλου μηχανογραφικό για τις σχολές που ενδιαφέρονται. «Πάντως, φαίνεται ότι υποτιμήσαμε τα παιδιά και την προετοιμασία τους» έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, για να συνεχίσει τονίζοντας: «Στην πλειονότητά τους ήρθαν τελικά διαβασμένα στις εξετάσεις και αυτό θα καταγραφεί στις βαθμολογίες που ανακοινώνονται σύντομα».

Ετσι, αισθητά καλύτερες επιδόσεις αναμένονται φέτος στα Μαθηματικά, όπου τα γραπτά κάτω του 10 όλων των κατευθύνσεων που εξετάζονται στο μάθημα αυτό έχουν «κατέβει» γύρω στο 60% (με τα αντίστοιχα νούμερα πολύ μεγαλύτερα στο παρελθόν). Καλύτερες επιδόσεις, ακόμη, αναμένονται σε Φυσική και Βιολογία, που είναι μάθημα-«κλειδί» για τις ιατρικές σχολές και τις ανθρωπιστικές σπουδές. Σε αυτά τα μαθήματα αυξημένα θα είναι και τα γραπτά μεταξύ 12-16, ενώ αναμένεται και μικρή αύξηση των αριστούχων. Η τάση ανόδου των βάσεων είναι γενική σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Σημαντική άνοδος αναμένεται, εξάλλου, και στη Νεοελληνική Γλώσσα, την Εκθεση και την Ιστορία.

Δύο κατηγορίες

Το πλήθος των υποψηφίων σήμερα είναι διαιρεμένο σε δύο κατηγορίες: Εκείνους που έχουν γράψει άνω των 13.000 μορίων, ανάμεσα στους οποίους και οι πιο προετοιμασμένοι μαθητές που αγωνιούν για το πώς θα κινηθούν οι βαθμολογίες στα υψηλά… κλιμάκια των ΑΕΙ (δηλαδή περίπου το 50% των υποψηφίων), εκείνους που αγωνιούν για το αν πέρασαν τελικά την ΕΒΕ στα τμήματα που τους ενδιαφέρουν (30% των υποψηφίων) και εκείνους που έγραψαν γύρω στα 10.000-11.500 μόρια και απλά θα έχουν περιορισμένες επιλογές σπουδών (15% των υποψηφίων).

Πάντως, το σύστημα είναι πιθανόν να «ταρακουνηθεί» εάν είναι μεγάλος ο αριθμός των υποψηφίων που έγραψαν πάνω από 10 (10.000 μόρια δηλαδή), αλλά δεν κατόρθωσαν να εισαχθούν στο τμήμα της επιλογής τους, καθώς η διοίκησή του είχε τελικά επιλέξει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές πολλαπλασιασμού με τον γενικό μέσο όρο επιδόσεων, ώστε να παρουσιάσει τη δική του ειδική ΕΒΕ. Οπως είναι γνωστό, η ΕΒΕ διαμορφώνεται ανά τμήμα και προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζει κάθε τμήμα – από 0,80-1,20 (αναλυτικά η εικόνα ανά πεδίο στον σχετικό πίνακα).

Οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν με SMS στους υποψηφίους την Παρασκευή, αλλά τα στατιστικά στοιχεία των φετινών βαθμολογιών που θα επιτρέψουν προβλέψεις κίνησης των βάσεων θα ανακοινωθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Αμέσως μετά αναμένεται η διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, σε προθεσμία που θα οριστεί από το υπουργείο Παιδείας.

πηγή-taneaThere are no comments

Add yours

Facebook