Η Αμοργός έχει τη δική της γαστρονομική κοινότητα

ss

Με τη Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού το ωραίο κυκλαδονήσι ανοίγει πανιά για να γίνει γαστρονομικός προορισμός
ΗΑμοργός είναι ένα από τα πιο γοητευτικά και αυθεντικά κυκλαδίτικα νησιά του Αιγαίου.  Οι θάλασσές της έγιναν παγκόσμια γνωστές μέσα από την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» του Λυκ Μπεσόν. Υπάρχουν όμως και τα πανέμορφα χωριά, εκεί όπου ξεδιπλώνεται η ζωή των κατοίκων, τα προϊόντα που βγάζει το νησί, η γαστρονομία του τόπου έτσι όπως διαμορφώθηκε μέσα στις λιτές, σκληρές συνθήκες του κυκλαδίτικου άγριου τοπίου. Η γαστρονομική παράδοση οφείλει να είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού καθώς ο σύγχρονος ταξιδιώτης την αναζητά όλο και περισσότερο, επιθυμώντας να γνωρίσει τους τόπους που επισκέπτεται μέσα από αυτήν.

8

Οι άνθρωποι πίσω από την εστίαση της Αμοργού

Τα τελευταία δύο χρόνια οι επαγγελματίες της Αμοργού, οι παραγωγοί της, οι άνθρωποι της εστίασης και της φιλοξενίας ένωσαν τις δυνάμεις τους, συνεργάστηκαν και υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Πίττα και την υποστήριξη του Δήμου Αμοργού δημιούργησαν τη Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Ότι η πλούσια ιστορία του νησιού, οι (επικές) ταβέρνες και τα εστιατόριά του, τα πανηγύρια και οι γιορτές του και βέβαια οι φημισμένες παραδοσιακές συνταγές του, καταγράφηκαν (και άρα διασώθηκαν) τόσο μέσω ενός έντυπου οδηγού που κυκλοφορεί σε 10.000 αντίτυπα (στα ελληνικά και στα αγγλικά) όσο και ψηφιακά. Τα κεφάλαια του εντύπου περιλαμβάνουν τα εξής θέματα: 1. Ένας τόπος πλούσιος σε ιστορία 2. Καλλιέργειες – προϊόντα 3. Η γαστρονομική παράδοση της Αμοργού 4. Παραδοσιακή κουζίνα –χαρακτηριστικά εδέσματα 5. Εστιατόρια και ταβέρνες 6. Πανηγύρια και γιορτές 7. Γαστρονομικά ενθύμια  8.Ταξιδεύοντας  9. Παναγιά Χοζοβιώτισσα.88

Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι η καταγραφή της γαστρονομίας του τόπου και η ανάδειξή του νησιού σε Γαστρονομικό Προορισμό. Η δράση αυτή είναι μια πρωτοβουλία των Γαστρονομικών Κοινοτήτων Ελλάδας  που οργάνωσαν και υλοποιούν το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism και, αξίζει να σημειωθεί, για πρώτη φορά με τον Δήμο να είναι αυτός που αναλαμβάνει την ηθική και οικονομική υποστήριξη του έργου. Εργαλεία του προγράμματος είναι ο έντυπος οδηγός Gastronomy and Wine Tourism της Αμοργού, που αποτελεί τη συμπύκνωση υλικού και πληροφοριών που υπάρχουν σε μεγάλη έκταση και σε βάθος στον ψηφιακό οδηγό greekgastronomyguide.gr και ειδικά στο  www.greekgastronomyguide.gr/amorgos.

8------

Η Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού είναι μια απόδειξη ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να τα καταφέρουμε καλύτερα. Να αναδείξουμε την πλούσια γαστρονομική μας παράδοση, να διασώσουμε τις συνταγές που ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα, να τις μάθουμε ακόμα και στους ξένους ταξιδιώτες που έρχονται σε αυτόν τον τόπο και ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την ιστορία του εκ των έσω.

  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή/και τη διαμονή σας στο νησί, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Diplomat Travel, τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : support@diplomattravel.gr.
    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.  https://www.diplomattravel.gr/

πηγή-athensvoiceThere are no comments

Add yours

Facebook