Η Δονούσα είναι το πρώτο νησί του Αιγαίου που κατήργησε τα πλαστικά μιας χρήσης. Το νησί είναι καθαρό από πλαστικά εδώ και ένα χρόνο

h
Πρώτη από όλα τα νησιά του Αιγαίου, η Δονούσα είπε «όχι» στα πλαστικά μιας χρήσης, αποτελώντας το νησί- πρότυπο, ολοκληρωτικά φιλικό προς το περιβάλλον. Ένα παράδειγμα που αξίζει να μιμηθούμε.

Ηέκταση της ρύπανσης από τα πλαστικά μίας χρήσης και η ανεξέλεγκτη χρήση τους στην καθημερινότητά μας, είναι από τα ζητήματα που απαιτούν την άμεση κινητοποίηση μας, έτσι ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπός τους στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία.

Από τον Ιούλιο του 2021 και, μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ελλάδα επιδιώκει να βάλει ένα οριστικό τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης, προχωρώντας στην κατάργηση αντικειμένων, όπως πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, μπατονέτες, περιέκτες και κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών κ.ά., τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από εναλλακτικά προϊόντα, βλέπε μεταλλικά καλαμάκια, βιοδιασπώμενα, επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια ή χάρτινα πιάτα.

H Δονούσα είναι καθαρή από πλαστικά εδώ και ένα χρόνο

Παρόλα αυτά, πρώτη από όλα τα νησιά του Αιγαίου, η Δονούσα, το βόρειο νησί των Μικρών Κυκλάδων, έχει πει ένα μεγάλο “όχι” στα πλαστικά εδώ και έναν χρόνο, καταφέρνοντας να μετατραπεί σε νησί- πρότυποολοκληρωτικά φιλικό προς το περιβάλλον.

‘Ένα project που αγκάλιασαν οι κάτοικοι 

Το project για την κατάργηση όλων των πλαστικών μιας χρήσης στο νησί των 160 μονίμων κατοίκων, στοχεύει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και πραγματοποιήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του προγράμματος SEA CHANGE GREEK ISLANDS, υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δονούσας «Ποσειδών», τον Σύλλογο Επαγγελματιών Δονούσας και την Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων κάνουν τη Δονούσα το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά μίας χρήσης.

Όπως αναφέρει ο Λογοθέτης Κωβαίος, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών στο νησί, οι επαγγελματίες της Δονούσας δεσμεύτηκαν πέρσι ότι στα μαγαζιά τους δεν θα έχουν αυτά τα είδη.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Όπου δεν παρέχουμε πλαστικό ποτήρι θα έχουμε επαναχρησιμοποιούμενο ή θα έχουμε βιοδιασπώμενο, σε όσα έχουμε καλαμάκι θα είναι βιοδιασπώμενο, όπου υπάρχει σακούλα θα είναι βιοδιασπώμενη. Αυτό ήταν το αρχικό πλάνο κι έτσι ξεκίνησε η δράση αυτή».

Σύμφωνα με τον κο Κωβαίο, το 2018, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας είχε κάνει μια έρευνα, στην οποία διαπίστωσε ότι στο νησί είχαν χρησιμοποιηθεί περίπου 45.000 πλαστικά ποτήρια. Ο αριθμός αυτός το 2019 έπεσε στο μισό. Τη θέση των πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης πήραν τα βιοδιασπώμενα. «Αν κατά μέσο όρο κάποιος έχει καταναλώσει 5 καφέδες σε επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι έχει γλιτώσει 5 ποτήρια», εξηγεί ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι η λογική ήταν ότι αγόραζε ο καθένας το ποτήρι του και με το ποτήρι αυτό πήγαινε κάθε μέρα στην καφετέρια και ζητούσε να φτιαχτεί ο καφές του εκεί. «Αυτή η αλλαγή εφαρμόστηκε αναπάντεχα καλά, παρότι δεν ήταν εύκολο καθώς κάποια πράγματα είναι καθαρά μηχανικά.

Ήταν κάτι όμως που το 95% των επαγγελματιών το δέχτηκαν, συμφώνησαν και το εφάρμοσαν. Πλαστικό καλαμάκι για παράδειγμα δεν κυκλοφόρησε. Είχε πολύ καλή ανταπόκριση και από τον κόσμο, ακόμα και οι επισκέπτες του νησιού αγόραζαν το ποτήρι αυτό. Τα ποτήρια μοιράστηκαν στους ντόπιους δωρεάν από το ίδρυμα ενώ έγιναν παράλληλες δράσεις από την Ένωση των Νησιωτών Κυκλάδων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κωβαίος.

Η αλλαγή φιλοσοφίας του νησιού σταδιακά φαίνεται όλο και περισσότερο ακόμη και στους κάδους των σκουπιδιών. Η Δονούσα είναι ένα νησί αρκετά ευαισθητοποιημένο στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου, καθώς, όπως η ίδια αναφέρει, θεώρησαν πως είχε περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθεί σε αυτό το φιλόδοξο πείραμα και να γίνει το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. «Καταλήξαμε στη Δονούσα γιατί εκεί ο κόσμος ήταν πιο έτοιμος. Το νησί έχει τρεις τοπικούς συλλόγους που συνεργάζονται σε όλα. Υπήρχε συναίνεση και μια προετοιμασία του κόσμου. Υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά είναι μετρημένες. Το νησί προσπάθησε, δεσμεύτηκε και είδε κιόλας τα αποτελέσματα από το περσινό καλοκαίρι», σημειώνει.

 

  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή/και τη διαμονή σας στο νησί, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Diplomat Travel, τηλεφωνικώς στο : 210 6517509 ή μέσω email στο : support@diplomattravel.gr.
    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.

πηγή-neolaia.gr

 There are no comments

Add yours

Facebook