Γαλλία: Σαφής υποστήριξη και αλληλεγγύη σε Ελλάδα-Κύπρο για την ανατολική Μεσόγειο

44

Ο Γάλλος Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Κλεμάν Μπον (Clément Beaune) εξέφρασε την υποστήριξη αλλά και την αλληλεγγύη της χώρας του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες που σημειώνονται «δυστυχώς ακόμα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο την Τουρκία.

Στο πλαίσιο της της υπουργικής Συνόδου των Μεσογειακών χωρών (MED) που διεξάγεται σήμερα και στην οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε «μήνυμα» στον Πρόεδρο Ερντογάν ενόψει της συνάντησης του στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών με τη σειρά του τάχθηκε σαφώς υπέρ της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς στα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου.

Ο ίδιος είπε ότι: «Είμαστε αποφασισμένοι και σαφέστατοι σε ό,τι αφορά θέματα κυριαρχίας των κρατών μας» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία, όμως πάντα με πνεύμα αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας, όπως από πέρσι αποδείξαμε στις διάφορες συζητήσεις που είχαμε».

Η υποστήριξη της Γαλλίας σε Ελλάδα – Κύπρο

«Η υποστήριξή μας δεν είναι υποστήριξη σε δύο κράτη μέλη, αλλά υποστήριξη της δύναμης που έχει η Ευρώπη σε τέτοιου είδους θέματα», επεσήμανε, λέγοντας ακόμα ότι η Ευρώπη σιγά-σιγά ξεπερνάμε την έκτακτη υγειονομική και οικονομική κρίση.

«Δεν είχαμε κοινές δραστηριότητες στο πλαίσιο της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση», σημείωσε. «Σε θέματα εμβολιασμού κάποιοι μας επέκριναν, όμως θα ήθελα να πω ότι αν δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δεν θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την κατάσταση, αλλά και τα θέματα μετακίνησης του τουρισμού δεν θα είχαν προχωρήσει». «Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με μεγάλο πνεύμα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης, διότι θα πρέπει η Ευρώπη να απαντήσει με ενιαίο τρόπο», σημείωσε και αναφέρθηκε στη σημασία των σχεδίων ανάκαμψης που υπάρχουν για όλες τις χώρες.

Στη συνάντηση των Med7 στην Αθήνα συζητήθηκαν θέματα ψηφιακής μετάβασης, καινοτομίας και η πράσινη Ευρώπη, καθώς και κοινωνικά θέματα. Συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή συμφωνία μετανάστευσης και ασύλου, ανέφερε ο κ. Μπον. Κατέληξε λέγοντας, ότι «κατά τη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας από την 1η Ιανουαρίου 2022, έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις και θα επιδείξουμε τον ίδιο ενθουσιασμό και ελπίζουμε να έχουμε μεγάλες επιτυχίες που είχε και η πορτογαλική Προεδρία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕThere are no comments

Add yours

Facebook