Τουρισμός: Βρετανία και Ρωσία… «προσγειώνουν» τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις

aer

«Θολώνει» η επίτευξη του στόχου για έσοδα στο 50% αυτών του 2019, μετά από την απόφαση της Βρετανίας για διατήρηση της Ελλάδος στην πορτοκαλί ζώνη, τουλάχιστον μέχρι τις 28 Ιουνίου, αλλά και την στασιμότητα που επικρατεί σε μία αγορά όπως η Ρωσία.

Στον αντίποδα τα νέα είναι μεν θετικά από άλλες αγορές όπως η Γερμανία, η ΗΠΑ και η Γαλλία είναι μάλλον θετικές, αλλά θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούν να καλύψουν μέρος της ζημιάς που έχει προκληθεί.

Σε ότι αφορά την Βρετανία κανείς δεν περίμενε ότι η Ελλάδα θα περάσει από την πορτοκαλί στην πράσινη περιοχή. Αυτή η προσδοκία προσδιορίζονταν χρονικά για το τέλος του μήνα και συγκεκριμένα για τις 28 Ιουνίου θα υπάρξει η νέα αναθεώρηση.

Ωστόσο υπήρχε η βεβαιότητα ότι κάποια ελληνικά νησιά θα βρεθούν στην πράσινη περιοχή, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Κατά συνέπεια τον Ιούνιο η έλευση των Βρετανών θα είναι περιορισμένη, ενώ και τον Ιούλιο τα πράγματα θα είναι δύσκολα, δεδομένου ότι και να συμβεί τότε η θετική αναθεώρηση, θα έχει χαθεί ένα σημαντικό μέρος του Ιουλίου αφού απαιτούνται κάποιες ενέργειες ώστε κάποιος να έρθει στη Ελλάδα.

Τι ισχύει για όσους έρθουν

Βέβαια θα υπάρξουν και οι θαρραλέοι που θα αγνοήσουν τις συστάσεις και θα έρθουν στην Ελλάδα. Πρέπει όμως μετά να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για 10 μέρες. Επίσης, πρέπει να κάνουν τρία μοριακά τεστ, ένα πριν φύγουν και δύο αφού επιστρέψουν από το ταξίδι τους. Σε περίπτωση που δεν κάνουν τα προαναφερθέντα, αντιμετωπίζουν πρόστιμα 1.750 λιρών (περίπου 2.000 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι πριν από 10 ημέρες περίπου, η TUI UK ακύρωσε όλα τα πακέτα της σε Κρήτη, Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θάσο και Ζάκυνθο μέχρι τις 13 Ιουνίου, εξαιτίας των επιδημιολογικών δεδομένων.

Τα πράγματα όμως δεν είναι καλά και σε ότι αφορά την Ολλανδία. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφασή της, από κίτρινο χαρακτήρισε πορτοκαλί το Νότιο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι η ολλανδική διαβάθμιση είναι πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

Χωρίς θετικό σημάδι από την αγορά της Ρωσίας

Χωρίς κάποιο θετικό σημάδι και από την αγορά της Ρωσίας. Οι πτήσεις που συνδέουν τις δύο χώρες είναι μόλις πέντε, δύο από την Αegean, δύο από Aeroflot και μία από S7. Ως μία αχτίδα φωτός η πρόσφατη απόφαση να προστεθούν άλλες τέσσερις πτήσεις. Ωστόσο δεν είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες ενός άξιου λόγου τουριστικού ρεύματος από την Ρωσία προς την Ελλάδα.

Τα… καλά νέα

Τα καλά νέα έρχονται από αγορές όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Από την πλευρά του Βερολίνου, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία άξια σχολιασμού κινητικότητα με ισχυρή ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα, κυρίως για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Οι μεγάλοι tour operators και οι αεροπορικές εταιρείες της Γερμανίας, προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτή την ζήτηση προσθέτουν πακέτα και πτήσεις με προορισμό δημοφιλή νησιά και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Για τους Γερμανούς η Ελλάδα είναι ο νούμερο δύο προορισμός, μετά την Ισπανία, με τους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι περίπου 2 εκατ. Γερμανοί τουρίστες θα ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 45%-50% των επιπέδων του 2019, αν και οι αρχικές προσδοκίες τοποθετούσαν τον πήχη λίγο παραπάνω, στο 55% του 2019.

Πέρυσι η Ελλάδα ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα προορισμός, για τους Γάλλους, αν και τα μεγέθη ήταν χαμηλά. Και εφέτος η εικόνα είναι καλή. Αεροπορικές εταιρείες και tour operators διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα είναι ο προορισμός που ανακάμπτει με τους πιο ταχείς ρυθμούς, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη ζήτηση.

Κάποιες εκτιμήσεις που είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένες αναφέρουν ότι μπορεί ο αριθμός των Γάλλων που θα έρθει εφέτος στην Ελλάδα να προσεγγίσει τις 800.000, από 1,5 εκατ. το 2019.

Σημαντικές κρατήσεις προς την Ελλάδα καταγράφονται από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες Delta Airlines, American Airlines και United Airlines. Το 2019 οι Αμερικανοί που ταξίδεψαν στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1,17 εκατ. Πολλοί θεωρούν ότι ίσως η χώρα έκπληξη εφέτος για την Ελλάδα να είναι οι ΗΠΑ.

πηγή: newsitThere are no comments

Add yours

Facebook