Η Ελλάδα και οι άλλες 6 χώρες που εκδίδουν από σήμερα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό

aerodromio-365×220

Άνοιξε η πύλη της ΕΕ για την επαλήθευση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού

Το πρώτο σημαντικό βήμα για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid έγινε σήμερα, με την ενεργοποίηση της πύλης της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που το εκδίδουν ήδη.

 Eπτά χώρες- ανάμεσά τους η Ελλάδα- από σήμερα εκδίδουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο αποτελεί την απόδειξη πως κάποιος είτε έχει εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, είτε έχει υποβληθεί σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα, ή έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

 Στη χώρα μας η πλατφόρμα για την έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού άνοιξε σήμερα το πρωί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στο eudcc.gov.gr και να προχωρήσουν στην έκδοση του πιστοποιητικού, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.

 «Από τις 10 Μαΐου, 22 χώρες έχουν ήδη δοκιμάσει με επιτυχία την πύλη. Ενώ ο κανονισμός θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, όλα τα κράτη μέλη, τα οποία ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις τεχνικές δοκιμές και είναι έτοιμα να εκδίδουν και να επαληθεύουν πιστοποιητικά, μπορούν τώρα να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα σε εθελοντική βάση», αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωση.

 Η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες- η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Δανία, η Γερμανία, η Κροατία και η Πολωνία- ήδη αποφάσισαν από σήμερα να συνδεθούν με την πύλη και άρχισαν να εκδίδουν τα πρώτα πράσινα ψηφιακά πιστοποιητικά. Περισσότερες χώρες θα προστεθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, σημειώνει η Κομισιόν.

Η πύλη της ΕΕ, που ενεργοποιήθηκε, επιτρέπει την επαλήθευση των στοιχείων ασφαλείας που περιέχονται στους κωδικούς QR όλων των πιστοποιητικών. «Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν ανταλλάσσονται ούτε διατηρούνται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα», επισημαίνει η Κομισιόν.

 Η έναρξη λειτουργίας της πύλης της ΕΕ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, επεσήμανε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν. «Επτά κράτη μέλη είναι μια καλή αρχή. Ενθαρρύνω και τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το συντομότερο δυνατόν. Η έγκαιρη προετοιμασία θα επιτρέψει να αρχίσει να λειτουργεί πλήρως το σύστημα από την 1η Ιουλίου», συμπλήρωσε.

πηγή: lifoThere are no comments

Add yours

Facebook