Αυτή ήταν κάποτε η μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου!

chdd

Και δεν μπορείς να φανταστείς σε ποιο μέρος της Γης βρισκόταν.

 Μια τεράστια λίμνη (Mega Chad), η οποία βρισκόταν εκεί που τώρα υπάρχει κάτι άλλο, χρειάστηκε μόλις μερικές εκατοντάδες χρόνια για να συρρικνωθεί σε ένα κλάσμα του μεγέθους της, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες.

Η λίμνη Mega Chad, όπως την ονόμασαν, ήταν κάποτε η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στη Γη και κάλυπτε 360.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης όμως συρρικνώθηκε απότομα πριν από 1.000 χρόνια.

Η ανακάλυψη αυτή ρίχνει φως στο πώς αναπτύχθηκαν τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, επειδή η σκόνη από τα υπολείμματα της αποξηραμένης λίμνης μεταφέρθηκαν πέρα από τον Ατλαντικό και βοήθησαν στη «γονιμοποίηση» της ζούγκλας.

lake2

«Μια νέα εκτίμηση για τα ιστορικά επίπεδα της αρχαίας λίμνης Mega-Chad, κάποτε η μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου – δείχνει ότι μια υγρή περίοδος με αυξημένη βροχόπτωση στην περιοχή τελείωσε απότομα πριν από περίπου 5.000 και πως η λεκάνη απορροής της λίμνης, τώρα τεράστια πηγή ατμοσφαιρικής σκόνης- μπορεί να μην είχε στεγνώσει εντελώς πριν από 1.000 χρόνια» αναφέρουν οι ερευνητές στην εργασία τους.

chdd

chud2

πηγή: ratpack.grThere are no comments

Add yours

Facebook