Το Θέατρο Τέχνης μπαίνει σε νέα εποχή

rebetiko

Ο στίχος του Διονύσιου Σολωμού από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», «Και τα στόματα εφωνάξαν όσα αισθάνετο η καρδιά» γίνεται το σύνθημα για το Θέατρο Τέχνης που με αφορμή τις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής σεζόν μπαίνει και επισήμως σε μια νέα εποχή. Ψηφιακό ρεπερτόριο και ψηφιακή εκπαίδευση, δια βίου μάθηση για επαγγελματίες του θεάτρου και εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για όλους είναι οι τρεις βασικοί άξονες για το 2020-21, μέσα από τους οποίους το Θέατρο Τέχνης επιχειρεί, όπως και πολλοί διεθνείς καλλιτεχνικοί οργανισμοί, να αναπτυχθεί σε έναν πολυδιάστατο θεατρικό οργανισμό. Παράλληλα, φυσικά, προετοιμάζεται και το ρεπερτόριο των διά ζώσης παραστάσεων το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα. Το πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης για φέτος, που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, οριζεται για άλλη μια φορά από σημαντικές συνεργασίες και συμπράξεις, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο ελληνικό έργο και τους ελληνικούς μύθους αλλά και σε προτάσεις νέων σκηνοθετών.

Ψηφιακό ρεπερτόριο

Υπήρξε ο πρώτος θεατρικός οργανισμός που προχώρησε στην ψηφιακή θεατρική εμπειρία τον περασμένο Μάρτιο με την πλατφόρμα «Το Θέατρο Τέχνης και στο σπίτι», μέσα από την οποία οι φίλοι του θεάτρου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κινηματογραφημένες παραστάσεις από το αρχείο του, παραστάσεις της σεζόν 2019-20 που βιντεοσκοπήθηκαν ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό και άλλες που παρουσιάστηκαν απευθείας στο διαδίκτυο. Τώρα το Θέατρο Τέχνης πειραματίζεται με ένα νέο είδος πρωτότυπης θεατρικής, ψηφιακής δραματουργίας, που σχεδιάζεται εξαρχής και αποκλειστικά για διαδικτυακή χρήση. Το ψηφιακό ρεπερτόριο παραστάσεων σε πολυμεσική (web), ηχητική (audio) ή ζωντανή (live) μορφή, που θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ θεάτρου και ψηφιακής πραγματικότητας σε επίπεδο πια δημιουργίας και όχι μόνο μετάδοσης. Συμβάλλει, ταυτόχρονα, στο να παραμείνει ζωντανή η σχέση του Θεάτρου Τέχνης με το κοινό, το οποίο μπορεί έτσι να διευρυνθεί τόσο ηλικιακά όσο και γεωγραφικά. Τέλος, δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες, προκηρύσσοντας διαγωνισμό για audio και web έργα με στόχο να παρουσιαστούν στην online πλατφόρμα του με προθεσμία κατάθεσης έως την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021.

Τα δύο πρώτα έργα που αναμένουμε διαδικτυακά είναι το ηχητικό «Αυτοί που κοιτούν» του Βασίλη Μαυρογεωργίου που θα παρουσιαστεί με τον ίδιο και τους Θανάση Δόβρη, Μιχάλη Πανάδη, Νίκο Στεργιώτη και Σωτήρη Τσακομίδη (με προγραμματισμένη πρεμιέρα στις 28/11) και οι «Πυραμίδες», ένα web έργο σε κείμενο και θεατρική σκηνοθεσία του Ανδρέα Φλουράκη και κινηματογράφηση του Διαμαντή Καραναστάση (με προγραμματισμένη πρεμιέρα στις 12/12), που γράφτηκε κατά τους μήνες του εγκλεισμού. Όσον αφορά την ψηφιακή εκπαίδευση, σχεδιάστηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με θέμα την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης, το έργο του ιδρυτή του Καρόλου Κουν, σημαντικά κείμενα της παγκόσμιας κλασικής και σύγχρονης δραματουργίας, καθώς και άλλες θεματολογίες, τα οποία προγραμματίζεται να είναι διαθέσιμα από τον Δεκέμβριο.

Το Θέατρο Τέχνης Διά Βίου

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα δια βίου άσκησης και μετεκπαίδευσης που απευθύνεται σε επαγγελματίες του θεάτρου: ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο κύκλους: τον σταθερό, που απευθύνεται προς το παρόν μόνο σε αποφοίτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και σε καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης, και τους θεματικούς, που απευθύνονται σε όλους τους καλλιτέχνες, επαγγελματίες ή σπουδαστές. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Τέχνης.

Θέατρο Τέχνης για όλους

Πέρα από την μυσταγωγική διαδικασία παρακολούθησης μιας παράστασης, το θέατρο μπορεί να αξιοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο προσωπικής αλλά και επαγγελματικής εξέλιξης: μέσα από το θέατρο εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, ασκούμε και καλλιεργούμε το σώμα, τη φωνή, τη φαντασία, τη δημιουργικότητά μας αλλά και διδασκόμαστε τεχνικές που μπορεί να μας προετοιμάσουν καλύτερα για συνεντεύξεις, ομιλίες σε κοινό, παρουσιάσεις κ.ά. Σε αυτό το πνεύμα το Θέατρο Τέχνης προτείνει μια σειρά πρωτότυπων εργαστηρίων, που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες και διάφορες επαγγελματικές ομάδες, σύμφωνα με τέσσερις βασικές ενότητες οι οποίες θα διαμορφώνονται και θα εμπλουτίζονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Πιο συγκεκριμένα, το «Φυτώριο» απευθύνεται σε εφήβους 11-17 ετών από τον σκηνοθέτη-ηθοποιό Δημήτρη Δεγαΐτη και την χορογράφο Μαρίζα Τσίγκα, τα θεματικά εργαστήρια για ενήλικες διδάσκει η Μαριάννα Κάλμπαρη, τα διαφορετικά προγράμματα για επιχειρήσεις διδάσκουν μαζί με την Μαριάννα Κάλμπαρη, η χορογράφο Μαρίζα Τσίγκα και ο Άρης Ασπρούλης.

Ενώ στο ίδιο πλαίσιο, στην ενότητα «Μύθος», προτείνει μια σειρά από παραστάσεις και εκπαιδευτικές-βιωματικές δράσεις με θέμα αρχαίους και σύγχρονους μύθους, που μπορεί να παρουσιάζονται τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Για την φετινή σεζόν, οι δράσεις μας εμπνέονται από την Ελληνική Μυθολογία και την Επανάσταση του 1821. Η πρώτη δράση, η οποία απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και προτείνεται να παρουσιάζεται σε ανοιχτούς χώρους, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένη για ανοιχτούς, θεατρικούς ή μη, χώρους, είναι το «Ρεμπέτικο Αρχαιοελληνικό Συμπόσιο», μια παράσταση βασισμένη στην «Ελληνική μυθολογία» του Τσιφόρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Θεάτρου Τέχνης με την Εθνική Λυρική Σκηνή και της δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε αρχαιολογικούς χώρους «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός».There are no comments

Add yours

Facebook