Εκλογές ΗΠΑ: Πολιτική αβεβαιότητα βλέπει το Βερολίνο μετά τις δηλώσεις Τραμπ

ekloges-hpa-germanoi-politikoi

Ζήτημα πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ εγείρουν Γερμανοί πολιτικοί, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών. Τις ανησυχίες της γερμανικής πολιτικής σκηνής πυροδότησαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ  στο Λευκό Οίκο, ο οποίος έκανε λόγο για «νοθεία» και «καταπάτηση δικαιωμάτων» των υποστηρικτών του, ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστ’ηριο των ΗΠΑ .

Για τον κίνδυνο «κενού εξουσίας», σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της «Atlantic Bridge», Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ,επισημαίνοντας ότι θα υπήρχε «τεράστιο πρόβλημα», εάν οι ΗΠΑ ομφαλοσκοπούν επί μήνες χωρίς σαφή ηγεσία.

«Αυτό θα χαροποιήσει εκείνους που θέλουν αυτό το κενό. Και αυτοί είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία», όπως είπε. Η Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Γκάμπριελ, είναι πολύ αδύναμη για να καλύψει ένα τέτοιο κενό.

«Για τον κόσμο, θα είναι πολύ δύσκολο, εάν ένα τόσο μεγάλο έθνος όπως οι ΗΠΑ αποτύχει στην πράξη», τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης (SPD) και ανέφερε ενδεικτικά τις προκλήσεις από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς , εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να καταμετρηθούν πρώτα όλες οι ψήφοι» και να υπάρξει «ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών».

Οι εκλογές τελειώνουν «μόνο όταν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι», πρόσθεσε ο κ. Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, παραμένουν ένας σημαντικός εταίρος για την Γερμανία και την Ευρώπη.

Για «απολύτως κρίσιμη, σχεδόν απογοητευτική κατάσταση», έκανε λόγο ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας επίσης στο ZDF.

«Όλα όσα κυκλοφορούσαν τελευταία ως φήμες, επιβεβαιώνονται τώρα με τραγικό τρόπο», σημείωσε ο κ. Λίντνερ.

Μια «δραματική κατάσταση αντιπαράθεσης» στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου «η Αμερική θα ασχολείται μόνο με τον εαυτό της, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο», εκτίμησε.

Ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ  (CDU), πριν ακόμη τις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, προέβλεψε παρατεταμένη εκκρεμότητα στις ΗΠΑ.

«Φοβάμαι ότι θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο», δήλωσε.

Πηγή : Cnn,grThere are no comments

Add yours

Facebook