O Τσίπρας αλλάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα

50E30A29-94A6-4F54-8A75-DA993A9F9122

Την ευχέρεια να κερδίσει χρόνο, να κινηθεί με μία σχετική άνεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να δηλώσει σχεδόν από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή του για σκληρή αντιπολίτευση, έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα το ποσοστό 31,6%, που πέτυχε το κόμμα του στις χθεσινές εκλογές, πέρα από κάθε προσδοκία και δημοσκοπική εκτίμηση. Έχοντας αναθαρρήσει από το ποσοστό αυτό ο κ. Τσίπρας άρχισε ήδη να καλλιεργεί στην εκλογική του βάση την προσδοκία (ή την αυταπάτη;) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει σύντομα στην εξουσία, σε μία εμφανή προσπάθεια να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις και τις φθοροποιές διεργασίες που φέρνει εκλογική ήττα και η απομάκρυνση από το περιβάλλον της εξουσίας, που λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία για ετερόκλητες, πολλές φορές, δυνάμεις.

Πάντως η ήττα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαινόταν μετά τη συντριβή στις ευρωεκλογές αναπόφευκτη και γι’ αυτό το κύριο μέλημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να περιοριστεί η διαφορά από τη ΝΔ και να εμπεδωθεί η κυριαρχία του στο χώρο της κεντροαριστεράς, έναντι του ΚΙΝΑΛ. Ο διπλός αυτός στόχος επιτεύχθηκε και, παρότι ιδεατά στην Κουμουνδούρου δεν θα ήθελαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κατακτήσει την αυτοδυναμία, τα χαμόγελα επέστρεψαν στους απερχόμενους κυβερνώντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μην διασυρθεί άλλο με διψήφια διαφορά, τουναντίον περιόρισε την έκταση της ήττας στις 8 μονάδες, κέρδισε σε σχέση με τις ευρωεκλογές οκτώ μονάδες, ενώ έχει συντριπτική υπεροπλία έναντι του ΚΙΝΑΛ στην κεντροαριστεράς. Παράδοξο μεν, αλλά με βάση τα όσα λάθη έκανε η ηγεσία του και τη συντριβή στις ευρωεκλογές, η χθεσινή ήττα αντιμετωπίζεται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ περίπου ως… επιτυχία.

Σύμφωνα με τα όσα λέγονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν αναμενόταν έτσι κι αλλιώς να έχει αμφισβήτηση, αλλά πλέον χαίρει ιδιαίτερα θετικής αντιμετώπισης από τα στελέχη, ειδικά από εκείνα που εκλέχτηκαν στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα έχει όλη την ευχέρεια να αναπτύξει το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα. Ένα σχέδιο, που αποτελείται από δύο μέρη: πρώτον, η δυναμική, όπως ο ίδιος είπε, αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και δεύτερον, ο προοδευτικός μετασχηματισμός της παράταξης, όπως επίσης ο ίδιος τόνισε στη δήλωσή του.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός παρουσίασε μάλιστα το πλαίσιο της αντιπολιτευτικής θεώρησης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση, ο κ. Μητσοτάκης δεν παραλαμβάνει «καμένη γη», αλλά μία χώρα σε πολύ καλή κατάσταση και με προστατευμένη την κοινωνία. Υπό αυτή την έννοια, ναι μεν θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, υπεύθυνη κριτική στη νέα κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα η στάση του θα είναι δυναμική. Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ισχυρή αντιπολίτευση, θα αποτρέψει εκδηλώσεις ρεβανσισμού απέναντι στις κοινωνικές κατακτήσεις, όπως είπε. Ουσιαστικά έστειλε μήνυμα ότι θα «επιστρέψουμε σύντομα», όταν δήλωσε ότι «θα δουλέψουμε σκληρά και με πείσμα, το επόμενο διάστημα, ώστε η νίκη της ΝΔ να αποδειχθεί και πρόσκαιρη»!There are no comments

Add yours

Facebook